SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  TIR SPORTIV

EXCLUSIV Interviu special cu Laura Ilie, sportiva care poate aduce prima medalie pentru România la Tokyo » Cum a răspuns întrebărilor inedite ale reporterului GSP

Laura Ilie arătând ca o adevărată japoneză // FOTO Cristi Preda
Laura Ilie arătând ca o adevărată japoneză // FOTO Cristi Preda

Articol de - Publicat luni, 19 iulie 2021 11:21 / Actualizat luni, 19 iulie 2021 12:30

Sportiva care ne va reprezenta la tir sportiv în proba de pușcă aer comprimat 10 m și, pe 24 iulie, ar putea aduce prima medalie delegației României, Laura Ilie (28 de ani), a acceptat să intre într-un joc amuzant după regula ”Completează fraza".

Jocurile Olimpice - 19 iulie » Știrile zilei: primă pagină de excepție a Gazetei Sporturilor

- După un concurs nereușit, cel mai mult mă liniștește... 
- ... să ascult muzică. N-am un gen preferat aparte, ci pur și simplu trebuie să fie o melodie calmă.

- Dacă aș fi putut face alt sport în afară de tir, aș fi ales... 
- ... gimnastica. M-am uitat mult la acest sport, mama era pasionată și mă fascinau momentele în care fetele săreau la bârnă sau la sol. Eram impresionată. În realitate, n-aș fi avut nicio șansă să devin gimnastă, dar dacă aș fi putut alege și aș fi avut posibilitatea să fiu creată pentru un anumit sport, spre gimnastică m-aș fi îndreptat.

- Cea mai mare superputere pe care aș vrea să o am este... 
- ... teleportarea. Mi-ar plăcea ca printr-un click să fiu acum cu aurul de gât pe podiumul de la Tokyo și apoi, cu un alt click, să ajung să mă plimb în Spania.

Laura Ilie: „Mi-ar fi plăcut să am un dinozaur ca animal de companie”

- Dacă ar trebui să aleg drept animal de companie între un dragon cu trei capete și un dinozaur, aș prefera... 
- ... dinozaurul. E mai simpatic și e mare lucru că, la timpul lui, a reușit să se adapteze excelent la situații deosebite de existență înaintea altor specii.

- Cea mai mare nebunie pe care aș face-o dacă voi lua titlul olimpic este să... 
- ... savurez în primul rând momentul când voi realiza că munca mea n-a fost în zadar. Dar asta mi-ar lua probabil zile bune. Nu prea e genul meu să mă gândesc la extravaganțe. Pentru mine, concursul olimpic e o probă la care am mai tras miliarde de alice, diferă doar țara și condițiile. Nu vreau să încarc și mai mult însemnătatea Jocurilor.

Laura Ilie: „Nicio vacanță nu e mai frumoasă decât în Grecia”

- Mâncarea mea preferată este... 
- ... pizza, paste cu creveți și cheesecake. Ultima, chiar dacă nu e o mâncare gătită, e un desert fabulos. Da, recunosc, sunt o gurmandă declarată!

- Cea mai plăcută vacanță am petrecut-o în... 
- ... Grecia. E țara sufletului meu, locul în care mă simt cel mai bine. Îmi place absolut totul acolo. De-abia aștept să merg în Grecia după Olimpiadă! Surprinzător e că, deși am călătorit în foarte mulți țări interesante, nimic nu m-a cucerit mai mult decât Grecia în materie de vacanță.

- Dacă aș nimeri în pădure în fața unui urs și n-aș avea pușca la mine... 
- ... aș lua-o imediat la sănătoasa, chiar dacă aș avea pușcă! N-am tras niciodată în animale și nici nu-mi doresc. Încerc să fiu discretă în ce privește părerile mele despre vânătoare, de exemplu. Sigur, exista în adâncurile istoriei expresia "vânează sau vei fi vânat". Dar erau alte condiții, era vorba atunci despre a-ți asigura hrana. Acum e doar distracție și dezvoltarea unor abilității pentru unii și afectarea naturii, pe de altă parte. Nu mi se pare ceva de încurajat.

Laura Ilie: „Visam să devin medic”

- Cel mai amuzant lucru care mi s-a întâmplat în ultima vreme a fost... 
-... atunci când mă jucam cu nepoțica mea de patru ani. E un argint viu, iar prezența ei nu mă face decât să mă bucur, să mă relaxez și să descopăr lucruri noi împreună cu ea. În rest, nu prea a fost loc de lucruri simpatice în ultimele luni, pentru că la sală e doar muncă și iar muncă.

- Dacă nu ajungeam sportiv de performanță, aș fi devenit... 
- ... medic. Mă vedeam pe vremuri într-o asemenea meserie, dar asta se întâmpla cu mulți ani în urmă. Acum mi se pare că a fi sportiv de performanță e exact menirea mea. După atâția ani de sacrificii, nu mă văd să fi activat într-o altă postură profesională.

- Cel mai dificil moment al carierei a fost când... 
- ... m-am aflat la un pas să renunț la tir din cauza unor probleme private și de natură sportivă. Am stat într-o mare cumpănă timp de două săptămâni, când mi se părea că e capăt de drum în poligon. A fost un șoc, dar am trecut peste acele momente și am revenit. Mai făceam glumițe înainte de genul "dacă s-ar termina odată, că nu mai rezist!", dar după acea situație, când chiar se putea întâmpla să ies din scenă, nici măcar să mă mai gândesc la așa ceva nu-mi permit.

- În timpul liber, cel mai mult îmi place să... 
- ... lenevesc. Să ajung acasă, să pornesc televizorul și să stau liniștită. La tir, după un antrenament intens de două-trei ore, cu o mare încărcătură mentală, simți nevoia să te decuplezi. E ca un blocaj din care doar astfel îți revii. Nu am nicio plăcere să ies la o plimbare sau să ies prin oraș, să mă duc la un cinematograf.

3 titluri europeneare Laura Ilie în palmares: două la individual (2019, 2020) și unul cu echipa (2018)

Arta echilibrului între suflet și natură

Laura Ilie a intrat în rolul unei creatoare de ikebana, arta aranjamentului floral, care, la începuturi, avea un caracter religios. De altfel, călugării budiști au inițiat această îndeletnicire, care încearcă să exprime un echilibru între suflet și natură. 

Ghidată cu rigurozitate după reguli specifice, în care inclusiv o singură floare poate transmite delicatețe, sentimente și fragilitate, ikebana e una dintre amprentele istorice ale culturii și filozofiei nipone. Se traduce prin "a face să trăiască floarea în apă". 

Fiecare are o simbolistică anume, precum pinul – putere, devotament, dragoste, lotusul – puritate, crizantema (floarea națională a Japoniei) – demnitate, salcie – dor sau bambus – personalitate și înțelepciune.

Sesiunea foto care m-a ajutat să intru în atmosfera japoneză a fost una foarte interesantă. M-a impresionat atenția la detalii, ideea că fiecare poziție a unei flori are altă conotație ori că inclusiv ghiveciul ales transmite ceva anume. Știam puțin despre rigurozitatea niponilor, dar acum am simțit personal ce înseamnă a respecta o tradiție națională.

- Laura Ilie

De la prăbușire la triumf » Ana Maria Popescu a analizat pentru GSP fiecare Olimpiadă: „Se poate întâmpla orice”

Iuliana Buhuș și Adriana Ailincăi vor podiumul la Tokyo: „La Europene am fost la 29 de sutimi de campioanele olimpice. Visul nostru se poate realiza!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
minos3
minos3  •  19 Iulie 2021, 12:58

La cum merg lucrurile in sportul romanesc nu m-ar mira daca nu am lua nicio medalie la Tokyo. Este oarecum normal ca dupa investitii zero sa vina si rezultate zero.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează