SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  GIMNASTICĂ

Povestea Larisei Iordache, publicată în New York Times: „Poate ajuta România să-și recapete gloria”

Larisa Iordache în 2014, alături de Simone Biles / foto: Guliver/Getty Images +13   FOTO
Larisa Iordache în 2014, alături de Simone Biles / foto: Guliver/Getty Images

Articol de GSP - Publicat duminica, 25 iulie 2021 12:00 / Actualizat duminica, 25 iulie 2021 16:21

Maggie Astor, jurnalistă la prestigioasa publicație New York Times, îi dedică Larisei Iordache, cea mai valoroasă gimnastă română a momentului, un amplu material, în care sunt enumerate principalele borne ale carierei româncei. 

  • Astăzi, Larisa Iordache a trecut prin momente complicate în calificările de la bârnă. Gimnasta, cu un istoric complicat al accidentărilor, s-a confruntat cu probleme la picior și a părăsit salteaua în lacrimi după exercițiul său. Totuși, ea a obținut un rezultat care o duce în finala de la bârnă
  • Larisa Iordache are a 4-a notă. 
  • Finala se dispută pe 3 august.
  • În finală se pleacă de la zero, nu conteaza notele obținute acum

„În 2014, Larisa Iordache a fost mai aproape ca oricine altcineva s-o învingă pe Simone Biles. O medalie pentru ea acum, la Tokyo, ar putea ajuta gimnastica din România să-și recapete gloria după ani în șir de suferințe”, scrie New York Times. 

Larisa Iordache, la bârnă
(foto: Raed Krishan - Tokyo)
Larisa Iordache, la bârnă
(foto: Raed Krishan - Tokyo)
Larisa Iordache, la bârnă
(foto: Raed Krishan - Tokyo)
Larisa Iordache, la bârnă
(foto: Raed Krishan - Tokyo)
Larisa Iordache, la bârnă
(foto: Raed Krishan - Tokyo)
+9 FOTO

New York Times aduce aminte și de momentul inedit petrecut în 2014, când Larisa Iordache a salvat-o pe Simone Biles de o albină, într-un moment devenit viral la acel moment.

Ziua în care Larisa Iordache a salvat-o pe Simone Biles

„În octombrie 2014, un videoclip al gimnastei Larisa Iordache a devenit viral. O salvase pe americanca Simone Biles de o albină. Amândouă stăteau pe podiumul campionatelor mondiale din China pentru a-și primi medaliile – aur pentru Biles, argint pentru Iordache – când albina a venit la buchetul lui Biles. 

Iordache i-a atras atenția, iar Biles, țipând, a aruncat buchetul și a fugit spre Iordache ca și când ar fi căutat protecție. Albina a zburat. Dar clipul, care a fost vizionat de peste trei milioane de ori, a arătat ceva mai mult decât o scenă amuzantă. A surprins-o pe cea care, șapte ani mai târziu, este cea mai capabilă să o învingă pe Biles într-o competiție internațională. 

Iordache, în vârstă de 18 ani la momentul filmării, și care purta aproape singură pe umeri moștenirea gimnasticii românești, a reușit o performanță remarcabilă în acea zi – una care i-ar fi premis să câștige într-o altă epocă”, scrie Maggie Astor, în materialul publicat în New York Times

VIDEO Fobiile sportivilor » Cum a reacționat Simone Biles când Larisa Iordache i-a spus că are o albină în buchet: „Îmi pare rău pentru ea”
INEDIT
VIDEO Fobiile sportivilor » Cum a reacționat Simone Biles când Larisa Iordache i-a spus că are o albină în buchet: „Îmi pare rău pentru ea”

New York Times: „Larisa Iordache s-ar fi putut retrage. Dar nu a făcut-o” 

„Gimnastica românească s-a destrămat brusc, fără programe de dezvoltare, fără tinere gimnaste promițătoare, iar când veteranii s-au retras definitiv, nu a mai avut cine să-i înlocuiască. Pe măsură ce programul s-a prăbușit, a căzut în sarcina Larisei Iordache să mențină aparențele. 

În competiția pe echipe de la campionatele mondiale din 2014, România s-a clasat pe locul patru, continuând o serie care a menținut-o timp de 40 de ani în primele patru echipe la fiecare campionat mondial. Dar fără Iordache s-ar fi clasat a opta. 

Anul următor, România a terminat pe locul 13 la campionatele mondiale, nereușind să califice o echipă completă pentru olimpiade pentru prima dată din 1968. Iordache, care a câștigat un bronz în finala generală, a obținut cel mai mare scor al echipei la trei din patru evenimente, în ciuda faptului că a căzut de două ori. Ulterior, în lacrimi, ea a cerut scuze. 

Cu câțiva ani înainte, la 16 ani, la Jocurile de la Londra din 2012, Iordache era așteptată să lupte pentru mai multe medalii de aur, la bârnă și la sol. A fost împiedicată de fasciita plantară de la piciorul stâng și nu a fost clar până în ultimul minut dacă va putea chiar să concureze la fiecare aparat. 

A terminat pe locul nouă în clasamentul general și pe locul șase la bară și nu s-a calificat pentru finala de la sol. Aceasta ar deveni o temă pentru Iordache: așteptări mari și apoi acccidentări. 

A avut succes în competițiile naționale și continentale, a câștigat mai multe medalii la Campionatele Europene decât orice gimnastă, cu excepția Svetlanei Horkina, de trei ori olimpică din Rusia. Dar, din nou și din nou, titlurile mondiale au ocolit-o.

După 2015, România a mai avut o șansă să califice o echipă, la Rio, dar un deget rupt a ținut-o pe Iordache acasă, iar fără ea, echipa a terminat penultima. Pe măsură ce Iordache și-a revenit, după degetul rupt, după o lovitură câteva luni mai târziu și o accidentare la genunchi după aceea, Federația Română de Gimnastică a ales-o pe Catalina Ponor – de cinci ori medaliată olimpică, în 2004 și 2012 – pentru singurul loc al țării la Rio. Și în conformitate cu regulile de calificare, medaliile lui Iordache la campionatele mondiale din 2015 nu au fost suficiente pentru a-i permite să concureze individual. Iordache, în vârstă de 20 de ani, s-ar fi putut retrage. Dar nu a făcut-o.
 - New York Times

Americanii, impresionați de povestea Larisei Iordache

„Federația Română de Gimnastică a anunțat miercuri că, din cauza unei leziuni la gleznă, nu va concurala toate aparatele la Tokyo, dar se va concentra pe bârnă, specialitatea ei. 

Când Iordache, acum în vârstă de 25 de ani, va intra în competiție, duminică, va lipsi un suporter: mama ei, care a încetat din viață cu patru săptămâni înainte de ceremonia de deschidere.”, mai scrie jurnalista americană. 

1 medalieare Larisa Iordache la Jocurile Olimpice: un bronz cucerit cu echipa, în 2012

Faptul că Jocurile Olimpice de la Tokyo s-au amânat a însemnat norocul meu. Dacă nu s-ar fi amânat, nu aș fi ajuns niciodată în Japonia.
 - Larisa Iordache, gimnastă

Larisa Iordache - sportiva care a învins durerea

Larisa Iordache s-a luptat cu accidentările în ultimii ani. Cea mai dureroasă a fost la JO de la Londra, când o fasciită a făcut ca acea ediție să fie una amară pentru ea. Poate să spună după ce a obținut biletul de Tokyo că a meritat să revină în 2019 la gimnastică, după doi ani de pauză totală, cu momente grele, cu operații greșite și multă suferință psihică.

„Fix după ce m-am accidentat în 2017, dacă intram în sala de gimnastică, aveam un gol în stomac și pur și simplu mă apuca plânsul pentru că nu puteam să fac și eu. Am încercat o perioadă să ies din gimnastică de tot, nici măcar la televizor nu m-am uitat. Mi-era greu să urmăresc pentru că știam că și eu puteam să fiu acolo. Recuperarea a mers greu, timpul se scurgea la fel și mă simțeam nefolositoare”, spunea Larisa pentru GSP, la finalul lunii aprilie.

Clasament la bârnă

  1. Chenchen Guan (China) 14.933
  2. Xijing Tang (China) 14.333
  3. Sunisa Lee (SUA) 14.200
  4. Larisa Iordache (ROU) 14.133 
  5. Lu Yufei (China) 14.100
  6. Elisabeth Black (Canada) 14.100
  7. Simone Biles (SUA) 14.066
  8. Vladislava Urazova (Rusia) 14.000
  9. Flavia Saraiva (Brazilia) 13.966

Citește și alte știri de actualitate:

VIDEO Larisa Iordache, emoții în calificările de la bârnă » Probleme pentru gimnastă: în lacrimi, după ce a simțit dureri la aterizare

Știri de ultimă oră de la Jocurile Olimpice - 25 iulie 2021 » Toate rezultatele de azi ale românilor: acum gimnastică, apoi urmează înot și fotbal

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
ovidiu1
ovidiu1  •  25 Iulie 2021, 17:25
Postat de meltan pe 25 Iulie 2021, 16:37

bine mă..ştergem medaliile obţinute de "minori"(asta doar în cazul României..că aşa vrei tu) şi începem cu medaliile infantililor din spatele tastaturii...şi vedem ce obţinem(mai bine nu!!!)

N-avem nevoie de medalii castigate astfel, stii foarte bine, nu trebuie sa-ti explic de ce .

deusdat
deusdat  •  25 Iulie 2021, 17:05

Glorie construită pe spinarea unor fete bătute și umilite de alde Bela si Belu. Mersi, nu.

meltan
meltan  •  25 Iulie 2021, 16:37
Postat de ovidiu1 pe 25 Iulie 2021, 13:01

Romania sa-si recapete gloria fara minore la gimnastica si in restul sporturilor de performanta, nu mai vrem Nadia Comaneci, va rog frumos.

bine mă..ştergem medaliile obţinute de "minori"(asta doar în cazul României..că aşa vrei tu) şi începem cu medaliile infantililor din spatele tastaturii...şi vedem ce obţinem(mai bine nu!!!)

Vezi toate comentariile (4)
Comentează
Close