SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  SUA

Simfonie în KD major » SUA defilează la baschet cu trupa din NBA! În finală, după o revenire de senzație

SUA defilează la baschet cu trupa din NBA, care, ca de obicei, e una dintre atracțiile majore la Olimpiadă, foto: Imago
SUA defilează la baschet cu trupa din NBA, care, ca de obicei, e una dintre atracțiile majore la Olimpiadă, foto: Imago

Articol de - Publicat joi, 05 august 2021 11:43 / Actualizat joi, 05 august 2021 11:45

SUA defilează la baschet cu trupa din NBA, care, ca de obicei, e una dintre atracțiile majore la Olimpiadă. Chiar dacă s-a clătinat la începutul semifinalei cu Australia, echipa condusă de veteranul Kevin Durant s-a distrat în jumătatea secundă a disputei cu băieții de la Antipozi, 97-78. Duminică vizează al patrulea titlu consecutiv, al 16-lea din istorie. 

Nu va mai exista prea curând la Olimpiadă o echipă extraterestră precum a fost cea de baschet a SUA la Barcelona 1992, cu Magic Johnson, Jordan, Pippen, Barkley, Pat Ewing sau Bird, dar starurile din NBA nu încetează să aducă altă galaxie la Jocuri. 

În Japonia, veteranul Kevin Durant, ingeniosul Devin Booker de la Phoenix Suns și campionii-miracol 2021 cu Milwaukee Bucks, Jrue Holiday și Khris Middleton, devastează totul în jur, iar mașinăria NBA defilează către titlul cu numărul 16, al patrulea consecutiv.

E însă cu două fețe această echipă condusă de pe margine de Coach Pop, Gregg Popovich, provenit dintr-un tată sârb și o mamă croată, omul cel mai longeviv dintre tehnicienii tuturor ligilor americane profesioniste: conduce San Antonio Spurs din 1996, iar de atunci până în prezent a adus cinci titluri în Texas, cu jucători legendari, precum David Robinson, Tim Duncan, Manu Ginobili sau Tony Parker.

Kevin Durant a trezit balaurul SUA

La Tokyo, a călcat strâmb la debutul cu Franța, 76-83, iar semifinala cu Australia a început-o amețitor. Au fost conduși permanent în primele două sferturi, inclusiv la 15 lungimi diferență, iar aruncările de trei puncte au însemnat un coșmar: 6 încercări, 6 ratări, 3 în dreptul lui KD. 

Un dezastru se profila în fața unui adversar cu care palmaresul olimpic e distrugător: 8-0. Iar Patty Mills, viitorul coleg al lui Durant la Brooklyn Nets, a zburat miraculos prin giganții americani, împingând pe Aussie către marele șoc olimpic.

Dar balaurul s-a trezit în sfertul trei, o simfonie a baschetului spectacol. Durant a dat drumul la pătrunderile în forță și la aruncările ghidonate din telecomandă, Jrue Holiday a recuperat ca o caracatiță cu zeci de brațe, ce jucător incredibil!, și a marcat din toate pozițiile, Zach LaVine a completat cu slum-dunk-urile gata să smulgă inelul. O magie pusă în scenă la Saitama Arena, o producție ruptă din David Copperfield.

SUA, în luptă cu recordurile

Un 32-10 într-un sfert de ceas e ca și cum adversarul s-a așezat pe podea și s-a uitat la o demonstrație Harlem Globetrotters. Americanii s-au distrat, iar Durant e la Tokyo în cursă pentru noi recorduri.

În grupe, a devenit cel mai bun marcator al americanilor din istoria olimpică, depășindu-l pe Carmelo Anthony (336 puncte), iar în finala de duminică o altă barieră stă să cadă. L-ar egala pe același Carmelo Anthony la numărul de titluri olimpice cucerite, 3, nivel neatins de niciun alt baschetbalist all-time, în afara fostului star de la Nuggets și Knicks. Durant a fost pe teren la Londra 2012, alături de LeBron James și Kobe Bryant, la Rio 2016, cu DeMarcus Cousins sau Kyrie Irving, iar acum, la Tokyo, e gata să intre direct în legendă. Z

4e numărul echipelor, altele decât SUA, care au reușit în istoria olimpică a baschetului să cucerească titlul: URSS (1972, 1988), Iugoslavia (1980, SUA nu a participat) și Argentina (2004)

M-am simțit ca și cum toate astrele s-au aliniat în favoarea noastră în jumătatea secundă. Toți adversarii încearcă să ne îngenuncheze la început, crezând că vom intra în panică. Nu se va întâmpla niciodată. Suntem foarte putrenici, avem o energie incredibilă
- Kevin Durant

Galerie de ocazie pentru Aussie

Fără spectatori, Saitama Arena n-a putut vui cum s-ar fi întâmplat la orice meci al americanilor. În schimb, australienii au avut parte de un contingent mic de oficiali care i-au susținut pe „canguri" folosind tobe și tamburine.

Citește și: 

Larisa Iordache, primul interviu după abandonul de la Jocurile Olimpice: „A venit momentul să-mi pun sănătatea pe primul plan”

Caz incredibil: a calificat doi sportivi în finale la Tokyo, dar n-a avut loc în delegația României: „Mi s-a făcut o mare nedreptate! Am fost tăiată de pe listă!”

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (7)
talpaiadului
talpaiadului  •  06 August 2021, 19:36

Pe langa tamburine, australienii trebuiau sa aduca si niste trambuline, sa-i ajute pe "canguri" sa sara mai sus decat adversarii :)

eftimie1956
eftimie1956  •  06 August 2021, 14:00

Poate titlul articolului ar fi trebuit sa fie, nu: "revenire de senzatie etc.", care intr-un fel e normala, ci mai curand: "echipa Statelor Unite ajunsa sa fie condusa cu un scor neverosibil dupa prima jumatate ..."!

640334096461844
Nicolae Ceausescu  •  06 August 2021, 00:41

Ce țară ***? Nu-i de mirare că Ungaria are 5 medalii de aur și noi una... HA-HA

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează