SPORTURI  »  NATATIE  »  SPECIAL

Bazin pentru copii! » Răzvan Florea construieşte la Constanţa propriul său bazin

Tudor şi Ştefan nu au cum să nu iubească apa, avînd un tată medaliat olimpic în 2004.
Tudor şi Ştefan nu au cum să nu iubească apa, avînd un tată medaliat olimpic în 2004.

Articol de - Publicat miercuri, 28 decembrie 2011 00:00 / Actualizat marti, 27 decembrie 2011 21:49

Singurul medaliat olimpic din istoria înotului masculin românesc vrea să îşi facă propiul său bazin. El visează să descopere noii campioni; investiţia se ridică la o jumătate de milion de euro şi va fi gata în cel mult doi ani.

În urmă cu aproape doi ani, Răzvan Florea a decis să spună "Stop!". La nici 30 de ani, singurul medaliat olimpic din istoria înotului masculin românesc a ales să iasă din bazin şi să-şi croiască un nou drum. Şi-a stabilit clar coordonatele noii sale aventuri. Familia, afacerile şi, nu în ultimul rînd, înotul. Şi-a înfiinţat propriul club, strîngînd în jurul său copiii pentru a le transmite mai departe moştenirea unui mare campion.

Gîndurile sale au mers însă mult mai departe. Alături de familie a pus în practică cel mai mare proiect privat de infrastructură din înotul românesc. Peste două luni va începe construcţia propriului său bazin de înot la Constanţa, o investiţie de o jumătate de milion de euro.

"Vreau să dau ceva înapoi înotului, care m-a ajutat să devin omul de acum, şi oraşului meu. Este un risc, mai ales că investiţia se ridică la o jumătate de milion de euro, dar este un risc pe care mi-l asum. Înotul are nevoie de astfel de proiecte, mai ales în Constanţa, pentru că sîntem deficitari faţă de alte oraşe din ţară, unde există piscine olimpice. Nu mi-e teamă. Mi-am petrecut aproape toată viaţa la bazin, asta ştiu se fac cel mai bine şi întreg proiectul se mulează pe ceea ce-mi place. Speranţa mea este ca din ce în ce mai mulţi copii să înveţe să înoate, să facă mişcare şi, de ce nu?, să apară un nou Răzvan Florea", explică fostul sportiv.

Bazin în centrul Constanţei
Construcţia noului complex va începe în luna februarie, acesta urmînd să se ridice în centrul oraşului, în locul unei hale aflate în paragină de cîţiva ani. Din vechea clădire vor rămîne doar zidurile, în rest se va lua totul de la zero. "Am avut noroc cu terenul, pe care-l aveam de ceva vreme, pentru că este greu de găsit un loc unde să poţi ajunge uşor din toate colţurile oraşului. Complexul se va întinde pe 600 de metri pătraţi, va avea un bazin cu dimensiuni semiolimpice, cu patru culoare, şi încă unul pentru copii mici, de 2-3 ani, completat cu vestiare, două saune, un magazin de echipament sportiv şi un bistrou pentru însoţitori", îşi desenează Răzvan în cuvinte proiectul.

Nu a fost deloc uşor să-şi pună în practică ideea. "Totul va costa 500.000 de euro, dintre care 200.000 de euro din fonduri europene, contractate prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Proiectul l-am depus în urmă cu un an şi patru luni, dar nu a contat aşteptarea, important este că voi primi banii necesari. Am primit ajutor şi din partea Federaţiei Române de Nataţie, care mi-a dat o recomandare, dar şi de la DJST Constanţa. Avem la dispoziţie 22 de luni pentru a finaliza construcţia, astfel că trebuie să ne mişcăm repede", spune Răzvan, privind mîndru către clădirea care va adăposti viitorul bazin.

Căutător de talente
Primii beneficiari ai viitorului complex sportiv vor fi chiar micii înotători de la clubul patronat de Răzvan şi intitulat simbolic după numele oraşului care i-a adus cea mai mare satisfacţie din carieră, Atena Sport Club. "Scopul meu îl reprezintă creşterea numărului de copii care vor să înoate şi popularizarea acestui sport, de la cele mai mici vîrste pînă la cele mai înaintate. În paralel, vom încerca să implementăm un program şi în cadrul instituţiilor de învăţămînt pentru a aduce copii la bazin. Vom începe cu grădiniţele private, dar nu ne vom opri aici. Sigur, dimensiunile bazinului nu permit desfăşurarea competiţiilor oficiale, ci doar concursuri pentru amatori, dar va fi un loc excelent pentru pregătire şi pentru sportivii de la clubul meu, Atena Sport Club. În acest moment sîntem trei instructori, care învăţăm peste 70 de copii să înoate. Majoritatea au în jur de 6 ani şi sînt încă în faza de iniţiere, dar există şi două grupe de avansaţi, de pînă la 10 ani, care au început să participe la concursurile naţionale", explică Răzvan.

Pare încîntat de noul său rol de antrenor: "Abia acum îl înţeleg pe fostul meu antrenor, Octavian Tileagă, care îmi spunea că, de multe ori, este mai greu pe uscat decît în apă. Avea dreptate, dar este şi frumos, mai ales cînd ai rezultate. M-am întrebat de multe ori cum m-aş fi descurcat antrenîndu-l pe Răzvan Florea, mai ales că am fost un copil un pic dificil. Faptul că am muncit însă foarte mult a compensat problemele disciplinare care mai apăreau pe parcursul pregătirii".

"Nu regret că m-am retras"
Răzvan Florea oferă motivele pentru care a decis să pună capăt carierei

- Răzvan, regreţi că te-ai retras?
- Nu, nici un moment. Sînt convins că aş fi făcut baremul de calificare şi aş fi mers la a patra Olimpiadă din cariera mea, dar nu mai aveam timp să mă pregătesc aşa cum ar fi trebuit. Am vrut să fiu aproape de familie, să încep un alt drum şi decît să faci cinci lucruri deodată şi să le faci prost, mai bine te concentrezi asupra unui singur proiect.

- Cum a fost perioada după retragere?
- Nu am simţit atît de rău trecerea de la sportiv la viaţa de zi cu zi. Probabil că a contat mult şi faptul că am rămas în domeniu. Merg aproape zilnic la bazin, unde îi pregătesc pe copii, mai am şi micul meu business cu echipament sportiv şi am fost pe la cîteva concursuri ca antrenor, unde m-am întîlnit cu foştii colegi. Sigur, îmi lipsesc unele momente, dar am cîştigat altele. Îmi petrec mai mult timp cu familia, am doi copii de crescut şi am grijă de ei.

- Îţi calcă vreunul pe urme?
- Tudor, care are aproape patru ani, deja înoată, chiar dacă nu l-a învăţat nimeni, pentru că nici eu nu am avut răbdare cu el, nici el cu mine. Şi lui, şi lui Aaron Ştefan, care are doar vreo şase luni, le place apa şi... cine ştie?

"Ne amăgim!"
- Cum arată sportul românesc în acest moment?
- Mi-a plăcut ce a spus Ion Ţiriac. Dacă mai vrem performanţă în sport, trebuie să ştergem totul cu buretele şi să o luăm de la zero, pentru că altfel nu facem decît să ne amăgim! Sigur, sîntem un popor bătăios şi plin de surprize, dar acestea nu pot apărea la nesfîrşit. Sînt convins că şi la Londra vom lua medalii, dar situaţia va fi aceeaşi. Trebuie să începem o treabă de la zero, cu o programă bine elaborată şi dezvoltată, iar peste 10 ani vom simţi şi rezultatele. Sportul românesc a avut performanţe mereu, şi în perioada comunismului, şi în anii ’90. Dacă atunci s-a putut, sînt sigur că se poate şi acum!

- Ce speranţe are înotul românesc la Jocurile Olimpice de la Londra?
- Nu foarte mari, mai ales că doar Camelia Potec şi-a făcut baremul A de calificare pînă acum. Bine că nu s-a retras şi ea, că eram total descoperiţi! Va fi dificil să sperăm la vreo medalie, dar Camelia este ambiţioasă şi poate o răbufnire de orgoliu va da peste cap toate calculele. Ar mai fi vreo trei băieţi cu şanse de calificare, Dragoş Agache, Alexandru Coci şi Norbert Trandafir, dar tot este puţin faţă de anii trecuţi.

Campion mondial la masters
Retras din activitatea competiţională, Răzvan şi-a îndreptat atenţia către concursurile de veterani, iar anul trecut, la Goteborg, a devenit dublu campion mondial la masters, pînă în 35 de ani, în probele de 100 şi 200 metri spate. "Sînt legitimat la Reşiţa 07, pentru care concurez în întrecerile de masters pe plan internaţional. Sînt competiţii extraordinare, unde vin nume mari, foşti campioni mondiali, iar în tribune iau loc 8.000 de spectatori. Este impresionant că, în ţările civilizate, toate lumea face mişcare şi sînt o grămadă de concurenţi şi la categoria peste 75 de ani. La un concurs a fost şi un fost mare campion care tocmai ce împlinise 94 de ani! Ar fi trebuit să merg şi anul acesta la Campionatele Europene, în toamnă, dar mi-am fracturat mîna cu trei zile înainte de plecare. Anul viitor sunt programate Campionatele Mondiale în localitatea italiană Riccione, unde particip la patru probe şi am obiectiv un nou titlu mondial", povesteşte Răzvan.

Retragerea i-a lăsat timp să-şi dezvolte şi propria sa afacere, fiind unicul distribuitor al firmei Tyr de echipament sportiv specializat pe nataţie. Timpul petrecut în spatele biroului şi-a pus însă amprenta asupra pregătirii fizice. "Am luat vreo cinci kilograme în ultimul an, dar am avut o perioadă aglomerată, în care nu prea am avut timp să fac mişcare. Au fost şi problemele de sănătate, o coastă fisurată şi mîna dreaptă fracturată, dar de la începutul anului viitor îmi schimb programul. Am început deja să alerg şi trebuie să-mi fac timp să intru din nou în bazin", spune Răzvan.

"Nu m-a interesat nici un moment să intru în politică sau să ocup vreun loc în administraţia publică" (Răzvan Florea)

"Peste 10 ani, sigur voi fi la Constanţa. Vreau să-mi cresc copiii aici, să le asigur un viitor. Peste 20 de ani însă, mi-aş dori să fiu într-o ţară caldă. Neapărat cu ieşire la mare sau ocean! Cine ştie, poate în Australia sau în SUA, în Florida, locurile în care am fost şi unde mi-a plăcut foarte mult" (Răzvan Florea)

Citește și:

Imaginile pe care televiziunile și UEFA le-au vrut interzise! Ce s-a întâmplat pe teren, în prelungirile de la Italia - Albania
Euro 2024
Imaginile pe care televiziunile și UEFA le-au vrut interzise! Ce s-a întâmplat pe teren, în prelungirile de la Italia - Albania
Tenis de poveste, cu 32 de titluri de Grand Slam pe teren » Cele mai tari momente de la Cluj: „sosia” lui Agassi și propunerea americanului
Tenis
Tenis de poveste, cu 32 de titluri de Grand Slam pe teren » Cele mai tari momente de la Cluj: „sosia” lui Agassi și propunerea americanului
Fundaș din Italia la Dinamo. Tratativele au intrat în linie dreaptă, urmează să fie prezentat
Superliga
Fundaș din Italia la Dinamo. Tratativele au intrat în linie dreaptă, urmează să fie prezentat

„Îmi fac testamentul!” » Cornel Dinu, izbucnire teribilă, după o decizie pe care o numește „TÂLHĂRIE”: „M-au nenorocit minciuna și nedreptatea”

Veste cutremurătoare în a doua zi de Euro: s-a stins la numai 26 de ani, după ce jucase admirabil în Belgia - Muntenegru!


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează