SPORTURI  »  SNOOKER  »  CM SNOOKER

John Higgins - David Gilbert 17-16! Meci ULUITOR în semifinalele CM de snooker: scoțianul e pentru a treia oară consecutiv în ultimul act la Crucible

John Higgins la Mastersul din 2018, foto: Guliver/gettyimages +4   FOTO
John Higgins la Mastersul din 2018, foto: Guliver/gettyimages

Articol de GSP - Publicat sambata, 04 mai 2019 17:06

CM SNOOKER. John Higgins, de 4 ori campion mondial, s-a calificat pentru a 3-a oară consecutiv în finala CM de snooker, de la Crucible, după ce a trecut într-un meci electrizant de englezul David Gilbert, în frame decisiv, 17-16.

  • În a doua semifinală se înfruntă englezii Judd Trump și Gary Wilson (14-10 după 3 sesiuni);
  • Finala, disputată după sistemul „primul la 18”, se va juca duminică și luni pe parcursul a patru sesiuni și e transmisă de Eurosport.

John Higgins, 43 de ani, a pierdut ultimele două finale de la Crucible, în 2017 și 2018, la englezul Mark Selby (15-18), respectiv galezul Mark Williams (16-18). Higgins e văzut de Ronnie O'Sullivan drept un jucător de snooker care apare o dată la o generație.

În sesiunea decisivă cu David Gilbert, Higgins a revenit de la 12-14, a egalat la 15 și s-a văzut condus la 15-16. A egalat din nou cu un break de peste 100 de puncte și a trimis partida în decisiv. Acolo a fructificat ocaziile avute și va fi prezent în finala de duminică de la Crucible.

David Gilbert, 37 de ani, număr 16, prezent în premieră într-o semifinală de Campionat Mondial de snooker, a jucat admirabil, dar nu a reușit să oprească forcingul mult mai titratului său adversar scoțian.

8 finale de CMare John Higgins într-o carieră de 27 de ani, incluzând-o și pe cea de mâine. A câștigat, deocamdată, 4

Higgins, număr 5 mondial, este singurul fost campion mondial rămas în competiție și încearcă să ajungă la 5 trofee supreme în snooker, performanță cu care l-ar egala pe Ronnie O'Sullivan. Stephen Hendry deține recordul, cu 7 trofee la Crucible.

143 de punctea fost breakul cel mai mare al lui John Higgins în meciul cu David Gilbert, cel mai mare de la această ediție de CM

FINAL // John Higgins - David Gilbert 17-16

*Comentariu la Eurosport Marea Britanie: „E atât de multă tensiune că trebuie să aducem paramedicii în curând”

masa

Prima sesiune // John Higgins - David Gilbert 3-5

Joi, scoțianul Higgins, care s-a calificat în a 10-a semifinală de CM din carieră, a început bine partida, cu două frameuri adjudecate, dar s-a văzut egalat la 2, apoi la 3, de un David Gilbert care a părut din ce în ce mai neatins de miza partidei. Englezul în vârstă de 37 de ani, număr 16 mondial, a închis sesiunea la 5-3.

Break oprit la ultima neagră

La 3-2 pentru Higgins, David Gilbert chiar a încercat un break de 147 de puncte, dar s-a oprit la ultima bilă neagră legată de bila roșie, când avea 113 puncte.

Ultimul jucător care a reușit un break maxim la Crucible este legendarul scoțian Stephen Hendry, în chiar ultimul său campionat mondial, în 2012. 

david gilbert snooker +5 FOTO

A doua sesiune // John Higgins - David Gilbert 6-10

Vineri, scoțianul a avut o a doua sesiune de coșmar, în care a ratat bile ușoare și multe lovituri de poziționare. David Gilbert a condus chiar și cu 8-3, având practic 6 frameuri consecutive câștigate, înainte ca Higgins să mai scadă din avantaj și să oprească daunele la 6-10. 

După primele 4 frameuri, la 8-4, Steve Davis a comentat în tușe dure evoluția lui Higgins:

„Chiar nu am mai văzut așa ceva. Face erori neforțate, ia decizii tactice greșite. Și-a pierdut forma și pare complet rușinat de loviturile pe care le execută.”

A treia sesiune // John Higgins - David Gilbert 11-13

Higgins a părut în corzi în a treia sesiune. A fost condus de Gilbert cu scoruri intimidante, de tipul 11-6 sau 12-8, dar a revenit de fiecare dată și, cumva, inexplicabil, a reușit să își mențină șansele pentru o a treia finală de Campionat Mondial de snooker consecutivă. 

Veteranul scoțian a reușit să câștige 3 din cele 4 frameuri disputate în ultima repriză a penultimei sesiuni și a închis la 11-13, scor mai mult decât decent pentru cum a evoluat. Higgins a fost văzut adesea ratând bile ușoare. 

Totuși, scoțianul a reușit și un break de 143 de puncte la 12-8, cel mai mare al turneului, depășind cu două puncte performanța stabilită de Judd Trump în primul tur cu Thepchaiya Un-Nooh! 

În plus, alt moment remarcabil a avut loc la 11-6 când frameul a fost decis la ultima bilă de pe masă, bila neagră, iar Higgins a executat următoarea lovitură:

A patra sesiune // John Higgins - David Gilbert 17-16

Sâmbătă, în sesiunea decisivă cu David Gilbert, Higgins a revenit de la 12-14, a egalat la 15 și s-a văzut condus la 15-16. A egalat din nou cu un break de peste 100 de puncte și a trimis partida în decisiv. Acolo a fructificat ocaziile avute și va fi prezent în finala de duminică de la Crucible.

 Ce este  CM Snooker

  • Campionatul Mondial de snooker este cea mai importantă competiție din calendar. Îl urmează ca importanță Campionatul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Mastersul, alături de care formează așa numita Triplă Coroană;
  • Competiția se dispută în foaierul teatrului Crucible din Sheffield, Anglia, și este transmisă la TV de Eurosport;
  • Ronnie O'Sullivan avea cele mai multe titluri mondiale, dintre jucătorii prezenți, 5, dar a fost eliminat. Iar recordul este deținut de Stephen Hendry, cu 7, însă scoțianul s-a retras din activitate în 2012;
  • Campionul mondial de snooker este recompensat cu 500.000 de lire sterline, un record, iar premiile totale sunt de 2.231.000 de lire.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (22)
sorinache
sorinache  •  04 Mai 2019, 21:30

Cu tot respectul ca scrieți și de snooker, dar azi jocul, mai ales al lui Gilbert, a fost uluitor de slab. I-au tremurat chiloții de perspectiva finalei. A ratat din toate pozițiile în framurile finale. Iar în jocul decisiv, avea șansa victoriei dar nu a fost în stare sa închidă o masa super favorabila.

256588501407121
Victoras Miculescu  •  04 Mai 2019, 21:45

A revenit senzational de la 6-11 si mai ales de la 15-16. In plus, doar faptul ca e la a treia finala consecutiva la varsta la care altii nu mai au legatura cu sportul asta, vorbeste de la sine. Bravo lui. Si va fi o finala foarte ok cu Trump. Cel mai stapan pe el sa castige!

768145689920470
Patraulea Trandafir  •  04 Mai 2019, 20:50

Marele antrenor Papură o fi văzut ultimele frameuri ? Sau o fi fost prea obosit de la atâta visat săritori în bazin și mamuți de la stână ...?

Vezi toate comentariile (22)
Comentează