SPORTURI  »  SNOOKER  »  CM SNOOKER 2019

VIDEO + FOTO Un vârtej de recorduri! Judd Trump a câștigat un CM de snooker care a schimbat istoria: 5 performanțe incredibile!

Judd Trump e campion mondial, foto: Guliver/gettyimages
Judd Trump e campion mondial, foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat marti, 07 mai 2019 00:39

CM SNOOKER. Englezul Judd Trump, 29 de ani, a devenit campion mondial de snooker în premieră, după ce l-a învins în finală pe scoțianul John Higgins, scor 18-9. A fost o ediție de CM copleșitoare, în care recordurile s-au rostogolit unul după altul.

Trump s-a desprins decisiv în sesiunea a doua. La 5-4 pentru Higgins, a câștigat 8 frameuri consecutive, după care și-a controlat nervii și a gestionat avantajul cu sânge rece.

A trecut linia de sosire luni seară. Per total, a fost, într-adevăr, o evoluție răpitoare a lui Judd, cel despre care, nu demult, Stephen Hendry spunea că nu a câștigat suficient pentru cât talent are. Englezul a fost sclipitor, cu multe breakuri mari și lovituri cu efect ce au adus aminte de legende precum Alex Higgins.

Tripla Coroană: Trump intră în elită

Trump încheie un sezon extraordinar. Câștigător în Openul Irlandei de Nord și în World Open, englezul și-a trecut în palmares în 2019 și Mastersul de la Londra. L-a pus în vitrină alături de un UK Championship, luat în sezonul 2011-2012, și, cu titlul mondial, a completat o performanță remarcabilă: Tripla Coroană, cea mai prețioasă realizare din snookerul mondial.

Momentul controversat: spectacol sau obrăznicie?

La 5-5, în startul celei de-a doua sesiuni, Trump a făcut un break de 139 de puncte. A ales să execute ultima bilă de pe masă, bila neagră, într-un mod emfatic, cu tacul ținut pe la spate, procedeu specific mai mult cluburilor de biliard, nu sălilor sobre de snooker. Camerele TV s-au mutat pe John Higgins. Veteranul a zâmbit și a ieșit din sală, pentru o pauză scurtă până la frameul următor. A fost un gest umilitor? Sau doar spectacol pentru fanii de la Crucible, după un break cu lovituri senzaționale?

obraznicie captura eurosport
CLICK PE IMAGINE PENTRU VIDEO

Două breakuri de 147 încercate

La 5-12, scoțianul Higgins, de 4x campion mondial, a încercat să facă un break de 147 de puncte, cel mai greu din sport. Higgins a băgat 14 roșii cu 14 negre, apoi a reușit o ultimă bilă roșie incredibilă, cu manta, la buzunarul superior stâng. Dar a ratat o bilă neagră foarte ușoară, spre dezamăgirea generală. Trump a încercat și el, la 15-9, dar a ratat a 14-a bilă roșie, după câteva lovituri excepționale. 7 ani au trecut de la ultimul 147 la Crucible. Îl reușea legendarul Stephen Hendry, în ultimul său turneu profesionist.

RECORD DUPĂ RECORD

Dincolo de aceste nereușite, ediția din 2019 a bifat, totuși, o serie de evenimente istorice.

100 de breakuri de peste o sută

A fost o ediție de CM excepțională, în care a căzut recordul de breakuri de peste 100 de puncte. Până acum, performanța supremă fusese bifată în edițiile din 2015 și 2016, când se reușiseră 86 de breakuri, dar ediția din 2019 a doborât plafonul de 3 cifre: au fost, în total, 100 de breakuri! Ca idee, în 1977, la prima ediție de CM de snooker de la Crucible, s-au realizat doar 6 astfel de breakuri. În 1980, 11. În 1990, 18, iar în 2000, 54.

Cel mai lung frame

Belgianul Luca Brecel și Gary Wilson au jucat în primul tur un frame decisiv epuizant, de 79 de minute și 31 de secunde, cel mai lung de pe tabloul principal de la CM. Cu mai mult de 3 minute peste precedentul record, dintr-o semifinală din 2016. Interesant e că a fost jocul decisiv, care l-a trecut pe Wilson în turul secund, la 10-9. Cel mai lung frame din toată istoria snookerului s-a jucat în calificările de la CM 2017, în decisivul de 10-9 câștigat de Fergal O’Brien cu David Gilbert: două ore, 3 minute și 41 de secunde!

Cea mai drastică înfrângere!

Englezul Shaun Murphy, 36 de ani, l-a învins în primul tur pe chinezul Luo Honghao, 19 ani, cu 10-0, performanță nemaivăzută de 27 de ani la Crucible. Campion mondial în 2005, Murphy a fost abia al doilea jucător care câștigă la ZERO o partidă de CM, după John Parrott, în 1992, care îl demola pe Eddie Charlton cu același scor. Luo Honghao a marcat doar 89 de puncte în toate cele 10 frameuri, alt record negativ. Înaintea lui, Danny Fowler deținea această "performanță": reușise doar 191 de puncte într-o înfrângere din 1993 cu Stephen Hendry, 1-10.

Ronnie O'Sullivan, singurul jucător eliminat de un amator!

Englezul în vârstă de 43 de ani, lider mondial, a fost eliminat în primul tur, pentru prima oară din 2003 încoace, de un jucător cu statut de amator, James Cahill, premieră în istoria snookerului! Ronnie a fost surprins în timp ce adormea în timpul meciului, căscând și având ochii roșii. A explicat după că a suferit din cauza insomniilor: "Abia reușeam să țin pe picioare". Nepot al lui Stephen Hendry, scoțianul cu care Ronnie e "în război" pentru majoritatea recordurilor din snookerul profesionist, James Cahill, 23 de ani, s-a oprit în turul următor.

ronnie osullivan dormind
foto: Ronnie obosit în meciul contra lui Cahill, foto: Guliver/gettyimages

Un fost șofer de taxi a ajuns în semifinale

Englezul Gary Wilson, număr 32 mondial, un jucător venit din calificări, a ajuns în semifinalele acestei ediții de la Crucible, grație unei evoluții solide și a unui temperament perfect pentru snooker, conform lui Ronnie O'Sullivan. A pierdut cu Judd Trump, scor 11-17. Interesant e că Gary Wilson a fost aproape să se lase de snooker, după ce câteva sezoane a retrogradat ca amator și a fost nevoit să fie șofer de taxi, muncitor în fabrică sau barman ca să se descurce financiar. Pentru semifinală, a ridicat 100.000 de lire sterline.

143 de punctea fost cel mai mare break realizat la această ediție. John Higgins este autorul, în semifinala cu David Gilbert

3 finale consecutive de CMa pierdut John Higgins, după cele contra englezului Mark Selby (15-18), în 2017, respectiv galezului Mark Williams (16-18), în 2018

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează