SPORTURI  »  TENIS  »  TOP

32 de săptămâni în vârf » Simona Halep se apropie de un top 10 al celor mai mari nume din istoria tenisului feminin

Steffi Graf pe vremea când câștiga la Roland Garros. Nemțoaica are 22 de turnee de Mare Șlem în palmares, fiind depășită însă de Serena, care are unul mai mult FOTO Getty Images
Steffi Graf pe vremea când câștiga la Roland Garros. Nemțoaica are 22 de turnee de Mare Șlem în palmares, fiind depășită însă de Serena, care are unul mai mult FOTO Getty Images

Articol de - Publicat vineri, 08 iunie 2018 17:45

Pe 9 octombrie 2017, Simona Halep a detronat-o pe Garbine Muguruza și a devenit cel de-al 25-lea lider WTA în cei 42 de ani de când s-a adoptat ierarhia computerizată. E prima româncă.

  • Simona Halep joacă sâmbătă, de la ora 16:00, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la PRO TV și Eurosport, cea de-a patra finală de Mare Șlem a carierei. Liderul WTA o întâlnește pe Sloane Stephens. 

A avut trei tentative de a ajunge în vârf, dar abia la a patra s-a întâmplat cu adevărat. A învins-o pe Ostapenko la Beijing și a primit din partea organizatorilor un număr 1 uriaș, făcut din flori. L-a îmbrățișat afectuos de parcă ar fi fost cel mai drag trofeu câștigat.

De la Chris Evert, primul lider în era Open, până la Simona Halep, istoria tenisului s-a scris romanțat cu nume mari, unele uriașe. 24 de femei care au deținut poziția de vârf a clasamentului mondial din 1975 până acum.

Unele jucătoare au stat acolo, pe locul întâi, cu anii, sute de săptămâni, unitatea de măsură în WTA! E cazul germancei Steffi Graf, al americancelor Serena Williams, Martina Navratilova și Chris Evert sau al elvețiencei Martina Hingis, ca să le socotim doar pe primele 5. Altele au câștigat multe titluri de Mare Șlem, dar au fost prezențe meteorice în vârful ierarhiei mondiale.

Constanța o caracterizează

S-au creat o grămadă de discuții și dezbateri asupra felului în care e întocmit clasamentul în tenis. Un lucru e cert. Ca să ajungi numărul 1, trebuie să ai rezultate, dar și constanță. Iar Simona Halep tocmai asta a arătat. E constantă, e o prezență firească în fazele superioare ale turneelor importante.

Nu a câștigat până acum un Mare Șlem, deși azi joacă a patra finală. E o bornă pe care românca vrea să o bifeze cât mai rapid. Pentru a-și demonstra ei că nu degeaba e pe primul loc în lume.

Simona nu e singurul lider mondial care s-a cocoțat acolo, în vârf, fără să fi câștigat un turneu de Mare Șlem. Înaintea ei au fost Kim Clijsters, Amelie Mauresmo, Jelena Jankovici, Dinara Safina, Caroline Wozniacki, Karolina Pliskova. Ulterior, Clijsters, Mauresmo și Wozniacki au câștigat Grand Slam-uri, daneza chiar anul acesta, după o finală cu Halep.

Două perioade

Halep a adunat între timp 32 de săptămâni pe locul 1 și e pe locul 13 într-un top all-time, între cele 25 de nume. Cele 32 de săptămâni nu au fost însă consecutive, românca bifând 16 săptămâni inițial, până când Wozniacki i-a "furat" locul pentru doar o lună.

A revenit pe 26 februarie anul acesta și nu a mai cedat. În plus, finala de la Roland Garros îi dă siguranța că până după Wimbledon, nimeni nu va putea atenta la coroana de regină. Și va mai aduna alte cinci săptămâni, totalizând 36 în total. 

Cele mai multe săptămâni pe locul 1

1. Steffi Graf (Germania) 377
2. Martina Navratilova (SUA) 332
3. Serena Williams (SUA) 319
4. Chris Evert (SUA) 260
5. Martina Hingis (Elveția) 209
6. Monica Seles (Iugoslavia/SUA) 178
7. Justine Henin (Belgia) 117
8. Lindsay Davenport (SUA) 98
9. Caroline Wozniacki (Danemarca) 71
10. Victoria Azarenka (Belarus) 51

186 de săptămâniconsecutive au fost pe locul 1 WTA Steffi Graf și Serena Williams. Cele două conduc detașat în acest top

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (37)
114653029430026
Ducu Praz  •  09 Iunie 2018, 08:24
Postat de nightought pe 09 Iunie 2018, 07:28

Stai linistit ca ai s-o poti compara ! Tenismenele alea si-au incheiat cariera Simona inca nu ! Astazi va lua primul Grand Slam ! Vor urma si altele !

Nu au terminat toate: Wozniacki cu cele 71 saptamani pe primul loc si Azarenka 51 pot sa imbunatateasca performanta.Va fi greu de egalat pentru Halep primele 10 jucatoare !!

nightought
nightought  •  09 Iunie 2018, 07:28
Postat de balauru48 pe 08 Iunie 2018, 20:22

In afara de Wosniacki, uitati-va ce jucatoare sunt in topul ala, ce performante au, cate GS-uri si titluri importante. Cu sa le compari cu Halep, CUM???

Stai linistit ca ai s-o poti compara ! Tenismenele alea si-au incheiat cariera Simona inca nu ! Astazi va lua primul Grand Slam ! Vor urma si altele !

sala_dalles
sala_dalles  •  09 Iunie 2018, 05:06
Postat de Cris Juganaru pe 08 Iunie 2018, 23:11

Gustere, ti am dovedit cu varf si indesat ca mi esti inferior din toate punctele de vedere. Natabazule cu 2 clase!

Genetic .

Vezi toate comentariile (37)
Comentează