SPORTURI  »  TENIS  »  WTA BEIJING

ANALIZĂ Victorie-test » Cum a arătat jocul Simonei Halep la o săptămână după înfrângerea cu Daria Kasatkina

FOTO: Facebook China Open
FOTO: Facebook China Open

Articol de - Publicat sambata, 30 septembrie 2017 16:30

Simona Halep a trecut de Alison Riske în turul 1 la Beijing, 6-3, 3-6, 6-2, alternând momentele bune cu cele nervoase și încercând lucruri noi

În fața unor tribune aproape goale, undeva, în miezul după-amiezii la Beijing, Halep și-a căutat timp de două ore și un sfert jocul potrivit. Ambiția. Victoria. A găsit-o până la urmă, 6-3, 3-6, 6-2 în fața unei adversare, Alison Riske, care i-a opus o rezistență alertă și încăpățânată. E o perioadă de schimbări pentru Simona, care vine după o alta, cea a hard-ului american, în care rezultatele s-au amestecat.

Meciuri bune, dar și înfrângeri iuți, în care nu a avut replică. Turneele din Asia par să fie, în bună măsură, dedicate reajustării jocului. Avându-l alături de ea pe Andrei Pavel, încearcă să introducă în meciuri sfaturi și idei noi. Începând cu serviciul, la care a început să lucreze încă din cele câteva săptămâni de după US Open, petrecute în România, și continuând cu alte lucruri care să surprindă și, în același timp, să o facă mai completă.

"E un meci lung"

Riske este o jucătoare puternică, cu lovituri grele din spatele terenului, căruia îi place ritmul. Chiar dacă a început ezitant cu serviciul, Halep a revenit în primul set și l-a câștigat construind punctele cu răbdare și atenție. "E un meci lung", îi spunea antrenorul Yves Boulais americancei. O afirmație corectă, ce se regăsește la polul opus în cerințele lui Andrei Pavel, chemat de Simona în mijlocul actului secund. Era condusă de adversară și nervii amenințau să se dezlănțuie.

"Ai puțină răbdare"

"Cum ai terminat primul set en fanfare, așa poți să faci și acum. Ai construit fiecare punct bine, acum nu ți-a ieșit o minge prea bine și, gata, te-ai pripit. Punctele le poți face și prin faptul că poți să o aduci la fileu, să ieși în față, să îi dai acolo unde trebuie, decisiv. Problema este că vrei sa termini meciul prea repede. Ai puțină răbdare, concentrează-te și ia punctele unul după altul, construiește cu atenție, ca să poți să îți alegi mingea pe care o vrei tu, unde vrei tu mai ales, să o dai. Apără-te și încearcă să ajungi acolo, în față, mai des, să ataci, mai ales pe serviciul ei doi, intră în joc și dacă e retrasă mai pune o scurtă, mai scoate-o din ritm", aceasta e transcrierea discursului concentrat al antrenorului.

Ca jucător, Pavel putea face absolut orice pe teren. De la lovituri din spate, de pe ambele părți, până la scurte măiastre, perfect calculate, serviciu-voleu sau atacuri construite cu finalizare la fileu. Unele lucruri care se regăsesc foarte puțin spre deloc în jocul Simonei, care are altă alură, fără prea multe ruperi de ritm. În meciul cu Alison Riske, a testat scurta, uneori i-a ieșit, alteori nu, a returnat uneori virulent serviciul al doilea, a lovit lung și a căutat să vină în față, finalizând mai mult cu voleul drive, dar încercându-l și pe cel clasic, la care are o anume crispare.

Pasul următor

Iar când și-a recăpătat răbdarea, cum a sfătuit-o antrenorul, meciul i-a revenit în mâini. Și l-a câștigat, construind, scoțând mingi dificile, forțându-și adversara să greșească. În atmosfera umedă, încărcată, de la Beijing, a fost un test complex. Cu reușite, cu momente de enervare, grabă amestecată cu răbdare, cu lucruri noi încercate. În meciul următor, în care o va întâlni pe învingătoarea dintre Magdalena Rybarikova și Eugenie Bouchard, va putea continua procesul de îmbunătățire a jocului. Chiar dacă nu-i va ieși chiar tot și nici imediat.

Serviciul în creștere

În meciul din turul 1 de la Beijing, Riske a avut 10 șanse de break și a convertit 3. Sau, invers, Halep a salvat 7 din 10. Cifrele ei la serviciu au fost mult mai bune decât în înfrângerea contra Dariei Kasatkina de la Wuhan. În condițiile unei frecvențe scăzute la primul, 57%, eficiența a fost superioară, 68%. Mult mai vizibil a fost progresul pe al doilea, cu 50% din puncte câștigate, față de numai 11% la Wuhan. A reușit și 3 ași, față de numai unul al adversarei. z 24 de lovituri câștigătoare a reușit Simona Halep ieri, față de cele doar 12 ale adversarei. A făcut și 40 de greșeli neforțate comparativ cu 36, semn al inițiativei în joc

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
tihi
tihi  •  01 Octombrie 2017, 08:55

A castigat cu emotii si neconvingator.Sharapova va scoate din nou din competitie !! Jocul lui Halep este mult sub nivelul ei de clasament,pe care ocupa cu noroc de mult timp. Ostapenko de la locul 46 ajunge pe locul 8,cu foarte multe meciuri castigate,inclusiv grand slam,timp in care Halep ramane pe loc,cu meciuri putine castigate.Ce clasament mai este ??? Dupa Beijing sper sa ajunga macar pe locul 4,si acest loc mult peste jocul ei mediocru !!

1638805399689278
Viorel Vîrlănuță  •  30 Septembrie 2017, 21:13

Dacă joacă la fel de slab cum a făcut-o cu locul 51 Riske, nu va ajunge prea departe, pentru că vin jucătoare din top 10 care nu iartă naivitățile Simonei ! Nu am văzut nici o schimbare în afara serviciului nițel mai bun, în rest un regres față de forma arătată la Madrid, pentru că nu va avea nici o șansă cu retururi slabe și aproape toate pe mijlocul terenului fără schimbare de direcție și lunguri de linie a la Ostapenko !

p.rares
p.rares  •  30 Septembrie 2017, 20:36

Te doare capul cu asa articol. Pavel este scos mare jucator si probabil mare antrenor.!???????? Schimbarile antrenorilor au tras-o in jos pe Simona.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează