SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

AUSTRALIAN OPEN // Dubla glorie » Petra Kvitova și Naomi Osaka vor lupta sâmbătă pentru titlul de la Australian Open, dar și pentru locul 1 mondial

Articol de , - Publicat vineri, 25 ianuarie 2019 12:48

PETRA KVITOVA - NAOMI OSAKA // Petra Kvitova și Naomi Osaka se vor întâlni sâmbătă, de la ora 10:30, liveSCORE pe GSP.RO, în finală la Australian Open. 

Finalele feminine de Grand Slam sunt aproape invariabil o cutie cu surprize. E imposibil să ghicești exact cine se va bate pentru trofeu după aproape două săptămâni de joc, surprizele apar repede, rând pe rând, nume de favorite sunt șterse de pe tablou, nume noi își fac loc. Este greu însă să fii nemulțumit de distribuția ultimului act de la Australian Open 2019. Cele două jucătoare care se vor bate mâine pentru cupă, puncte și glorie au argumente puternice pentru a se afla acolo, în ziua mare a finalei.

Petra Kvitova, deja cu un titlu câștigat anul acesta, la Sydney, are parcursul de vis al carierei la Melbourne. Până acum doar cu o semifinală australiană în fișa sa, cehoaica a făcut în 2019 un pas în plus și e pregătită să-l realizeze și pe al doilea. Semi finala cu Danielle Collins de ieri a fost un exemplu entuziasm combinat cu stăpânire de sine. 

kvitova osaka

Setul descătușării

Da, a început tensionat, deși era jucătoarea mai experimentată, mai ales în fața unei adversare care la acest turneu a câștigat primele ei meciuri pe un tablou major. Da, a părut mai puțin exactă în unele momente în comparație cu alte zile. Dar toate acestea s-au petrecut în primul set, unul strâns, decis la tie-break, 7-6 (2), și care a avut la 4-4 o mică întrerupere pentru închiderea acoperișului pe Arena Rod Laver. Odată pus în bagaj actul întâi, în al doilea Petra a zburat din reușită în reușită, încheind cu un 6-0 entuziasmant. 

Au trecut aproape 5 ani de la precedenta ei prezență într-o finală de Mare Șlem, cea de la Wimbledon 2014, unde a și cucerit titlul, la fel ca în 2011. S-a crezut apoi că în afara ierbii nu are șanse să se încoroneze, iar rezultatele ei lipsite de profunzime pledau pentru această idee. După ce a fost atacată cu un cuțit în propria casă, în decembrie 2016, cu mâna de joc ferfenițită, tenisul se transformase în iluzie. Acum, toate acestea au rămas în urmă. Hard-ul australian i-a întâmpinat cu bucurie loviturile iuți, unghiurile forehand-ului de stângace, strigătele ascuțite de "Pojd". 

Ani de așteptare

"Da, s-a scurs ceva vreme. Cinci ani. Știți, de aceea am muncit atât de mult ca să revin. Și simt un gust grozav acum. Sincer, nu multă lume a crezut că pot reuși, să fiu pe teren și să joc tenis, s-o fac la acest nivel", a spus Kviotva, emoționată, la conferința de presă. "Doar câțiva au fost. Sunt foarte fericită să-i am în jurul meu". 

Dacă va cuceri titlul, va deveni și lider mondial. Dar același lucru îl poate face și adversara sa din finală, Naomi Osaka. Japoneza, învingătoare la US Open anul trecut, a ars etapele, arătând o maturitate rar întâlnită în zilele acestea la o jucătoare atât de tânără. Ieri, în semifinala cu Karolina Pliskova, a evoluat din nou admirabil pe o scenă mare. La fel cum o făcuse în 2018 pe Arena Arthur Ashe, în condiții de stres, chiar adversitate. La Melbourne a fost doar emoția apropierii de o nouă performanță în turnee majore. 

Istorie pentru Japonia

După un prim set câștigat cu 6-2 și un break rapid, a înfruntat revenirea adversarei, cea care în turul anterior întorsese partida cu Serena Williams de la 1-5 în decisiv. Pliskova a luat setul secund cu 6-4, iar Osaka decisivul cu același scor. A fost tot timpul animată, strigând "Come on!" cu o frecvență neobișnuită și înțepând necontenit terenul cehoaicei cu lovituri câștigătoare, 56 în total. "Nu cred neapărat că am jucat la nivelul meu cel mai bun", a spus apoi, la conferința de presă. "Ceea ce păstrez însă cu mine e faptul că nu am renunțat în niciun moment, e ceva de care sunt mândră". 

Osaka face în continuare istorie pentru țara ei, devenind prima niponă calificată în finala de la Australian Open. La 21 de ani, cu ascensiunea rapidă și spectaculoasă, și alte repere sunt gata să cadă. Până atunci, urmează finala de sâmbătă. La doar 4 luni de la prima. Timpul are culori diferite pentru cele două eroine. 

"Avusesem două titluri, atât. Pentru mentalul meu, nu a fost ușor să gestionez situațiile de a veni la fiecare Grand Slam și a pierde. De aceea totul e mai dulce acum"
Petra Kvitova

"Încă nu realizez că sunt în finală. E ciudat pentru că nu am știut dacă voi mai juca tenis vreodată. A fost dificil nu doar fizic, ci și mental. Nu aveam încredere să fiu singură undeva"
Petra Kvitova

"Iubesc turneele de Grand Slam. Pentru a juca la ele merită să muncești la antrenamente. Când ești mic, te uiți la aceste turnee, la meciurile legendare. Sunt doar patru pe an, atunci vreau la fiu la vârf"
Naomi Osaka

"De fiecare dată când am o înfrângere dură, precum cea de la Brisbane, simt că învăț ceva din ea. Atunci nu am dat sută la sută, am acceptat faptul că voi pierde. Aici mă concentrez pe a câștiga"
Naomi Osaka

De 3 ori pe zi

Petra a povestit cât de dificilă a fost recuperarea după ce mâna stângă i-a fost serios afectată în urma agresiunii suferite. "Cred că viața în sport m-a ajutat mult aici. Mi-am pus în minte să revin și am făcut totul pentru a reuși acest lucru", a spus ea ieri. "Făceam exerciții pentru mână de trei ori pe zi, ceea ce nu cred că o persoană obișnuită ar face, dar aveam nevoie de mână pentru a fi din nou pe teren. Trei luni foarte, foarte grele. Am aflat mai târziu că medicul meu nu a fost deloc mulțumit în luna a doua, cicatricele erau foarte tensionate și dure, nu puteam face nimic. Din fericire, nu mi-a spus atunci, a așteptat momentul potrivit. A fost o călătorie lungă, a trebuit să fiu puternică și să nu gândesc negativ, pe cât posibil".

Tatăl e pilonul

Naomi a vorbit ieri despre importanța familiei, a părinților, a surorii ei, dar a detaliat rolul tatălui ei, Leonard François. "El este pilonul meu mental. Nu aș fi ajuns nici măcar aproape de unde sunt acum fără el", a spus campioana de la US Open. "Ori de câte ori sunt tristă, face vreo chestie aiurită și izbucnesc în râs. Îi sunt recunoscătoare". Apoi, a adăugat că părintele nu îi urmărește meciurile sau antrenamentele în ultima vreme. "Nimeni nu știe unde dispare, apare la final și batem palma. Cred că îi produc anxietate sau ceva de genul acesta. Îmi iubesc mult familia, toți m-au ajutat foarte mult, dar tata în mod special". Leonard François este haitian, iar mama, Tamaki, japoneză. 

Petra Kvitova

  • 28 de ani, 1,82 metri, stângace
  • 26 de titluri în carieră, cel mai recent Sydney 2018
  • Repere în turnee de Mare Șlem: titluri la Wimbledon 2011, 2014, semifinale la Australian Open și Roland Garros 2012, "sferturi" la US Open 2015, 2017
  • 27,4 milioane de dolari câștigați din tenis
  • Antrenor: Jiří Vaněk

Naomi Osaka

  • 21 de ani, 1,80 metri, dreptace
  • Două titluri în carieră, Indian Wells și US Open 2018
    Repere în turnee de Mare Șlem: titlul la US Open 2018, "optimi" la Australian Open 2018, 7 prezențe în turul 3 la celelalte turnee majore
  • 7,6 milioane de dolari câștigați din tenis
  • Antrenor: Sascha Bajin

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
analucia
analucia  •  26 Ianuarie 2019, 12:02
Postat de cristealaur pe 25 Ianuarie 2019, 16:18

Simona a fost Nr. One un an de zile....asta spune multe....nu voua.... Popor de incultzi, invidioshi si rai...alta explicatie nu vad...si daca va castiga 5-6 grand slame-uri, tot toanta e in ''viziunea voastra''....voi cu pupatul in ms dos....niculeasca, dulgheritza, mediocritatzi....ca voi...

Să fie răutate? Uneori am impresia că este doar prostie, cultivată pe parcursul unor decenii de lipsuri în educație. O prostie care se împletește într-un mod monstruos cu mândria asta stupidă și simțită pe dos a poporului român, și care sfidător, cum numai prostia poate fi, se uită în ochii tăi și te scuipă.

analucia
analucia  •  26 Ianuarie 2019, 11:54
Postat de rva4 pe 25 Ianuarie 2019, 15:47

Precum am spus de ieri: cele mai bune doua tenismene din lume, la ora actuala, în finala unui GS, în lupta pentru locul 1 WTA: ce poate fi mai frumos în tenisul feminin? Asadar, sa ne bucuram de un adevarat spectacol oferit de tenisul feminin(aveam nevoie dupa atata mediocritate) si sper ca macar la acest meci, sa nu mai vad tot felul de comentarii stupide, off topic, legate de alte jucatoare...

Să înțeleg că tu ești klauz...te rog să-ți respecți măcar tu sfaturile , că de la noi nu trebuie să ai așteptări. Și pentru că am chef să vorbesc despre Simona, copilul care îmi aduce zâmbetul pe buze, sau tristețe, pentru că sufăr și mă bucur alături de ea, pentru că o iubesc, așa cum ar trebui să faci și tu...uite: pe ambele jucătoare care luptă azi, în meciurile directe, Simona le-a bătut cu 3-1 și 4-1, din patru, respectiv cinci meciuri.

analucia
analucia  •  26 Ianuarie 2019, 11:42
Postat de klauz pe 25 Ianuarie 2019, 16:54

Doua jucatoare exceptionale, super-talentate si mari sportive! Un regal pentru cunoscatorii si iubitorii tenisului, un mare eveniment. Personal, m-as bucura sa castige Kvitova, mai ales dupa pauza fortata ca urmare a unui atac din partea unui dezechilibrat, fara sa regret vreun moment daca va castiga Osaka! Era mediocritatii in tenis s-a incheiat. Talentul si valoarea ies la suprafata chiar daca mai tarziu decat ar fi meritat...

Mediocru este acest meci! Pe de altă parte, pentru că simt din nou un atac la Simona, și pentru că tot vorbești de mediocritate, iată, ai ocazia să lupți împotriva propriei mediocrități, acum, când pretinzi că înțelegi așa de bine fenomenul.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează