SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

SIMONA HALEP - IGA SWIATEK // Campioana și asaltul adolescentelor! Simona e una dintre puținele jucătoare de top rămase în cursă la Roland Garros

Articol de , - Publicat luni, 03 iunie 2019 09:00

Simona Halep, campioana en titre, o întâlnește azi în optimi pe Iga Swiatek, care abia a împlinit 18 ani. Alte două puștoaice au ajuns departe în turneu.

Pentru a cincea oară în carieră, Simona este în săptămâna a doua la Paris, turneul de Mare Șlem care concentrează cele mai frumoase amintiri ale carierei. Începând cu junioratul încununat cu o cupă mică și foarte dragă. Avea atunci 16 ani și jumătate și devenea campioană la Roland Garros. Două sezoane mai târziu, în 2010, la 18 ani, debuta pe tabloul principal, dar se oprea în primul tur, învinsă de viitoarea finalistă Samantha Stosur. 

După un deceniu

În perioada recentă, e tot mai greu pentru tinerele jucătoare să avanseze adânc pe tablourile marilor concursuri. Cerințele fizice, de forță și anduranță, au devenit foarte exigente, lăsând talentul să se remarce, dar condiționându-l de o consistență la nivel înalt. Totuși, astăzi, pe cea mai mare arenă din complexul Roland Garros, românca va întâlni pentru un loc în „sferturi” o adversară abia ajunsă la majorat. Poloneza Iga Swiatek, învingătoare la Wimbledon la junioare anul trecut și deja finalistă într-un turneu WTA în 2019, la Lugano.

Alături de Swiatek, alte două tinere au avansat în faza optimilor de finală, Marketa Vondrousova, 19 ani, și Amanda Anisimova, 17 ani. Statisticile au fost scotocite temeinic: de 10 ani nu mai fuseseră atât de multe adolescente în „optimi” la un turneu de Grand Slam – US Open 2009 – și de 11 la Roland Garros. 

Trasee diferite la majorat

Este un moment de referință, e clar. Iar Halep face parte din el, chiar dacă nu direct. Swiatek a împlinit 18 ani în urmă cu trei zile. Ce făcea românca după ce abia își serbase și ea majoratul, în septembrie 2009? Era între două turnee, fusese la Sofia, la un concurs cu premii de 100.000 de dolari, unde pierdea în primul tur la Polona Hercog, și se pregătea de drumul la Joue-Les-Tours, în Franța, pentru o competiție de 50.000 de dolari, unde ceda tot în runda inaugurală la Jelena Dokici. Poloneza are alt traseu, dar și altă susținere la această vârstă. Însoțită la Paris de un preparator fizic, dar și de psihologul personal, a învins-o în turul precedent pe campioana olimpică de la Rio, Monica Puig, după ce pierduse primul set la zero. 

„Nu a renunțat, și-a luat un pic de timp, s-a calmat și a început să joace așa cum este capabilă să o facă. Iga și-a arătat maturitatea, fantastica rezistență mentală, iar când vine vorba despre abilități tenisistice, din nou a combinat jocul puternic, agresiv, cu precizie. Când și când, a intervenit cu scurte subtile”, o caracteriza pentru sport.pl Wojciech Fibak, 66 de ani, fost numărul 10 mondial în anii '70. 

Iga a făcut foarte abrupt trecerea de la juniorat la seniorat, pregătindu-se deja într-un program susținut. De aceea, adversara din primul tur, Selena Janicijevic, a surprins-o. „A jucat într-un ritm cu care nu mai sunt obișnuită, ca la junioare. Am fost stresată, mi-a afectat corpul. Cu celelalte a fost mai dinamic, mai curat, exact în cadența la care mă antrenez de obicei la Varșovia”, a explicat adolescenta. Ce va fi azi, în fața deținătoarei titlului? În ultimii ani, cu doar o excepție, Halep a gestionat bine înfruntările cu adolescentele. Iar la Paris, pe zgura bine cunoscută, are cu atât mai multe atuuri. 

Ultima dată când au fost mai multe adolescente în „optimi” la Roland Garros

  • 2008: Azarenka (18 ani), Kvitova (18 ani), A. Radwanska (19 ani), Suarez Navarro (19 ani)

Ultima dată când au fost mai multe adolescente în „optimi” la alt turneu major

  • US Open 2009: Oudin (17 ani), Kvitova (19 ani), Wickmayer (19 ani), Wozniacki (19 ani)

23,8 anieste media de vârstă a campioanelor din circuitul WTA în 2019, cea mai joasă din 2008 încoace

3este numărul dăților în care turneul feminin de la Roland Garros nu a fost câștigat de o jucătoare dintre primele 10 favorite: 1933 (Scriven), 2010 (Schiavone) și 2017 (Ostapenko)

2006este ultimul an în care o adolescentă s-a impus într-un turneu de Mare Șlem. S-a întâmplat la US Open, unde s-a impus Maria Șarapova, care atunci avea 19 ani și 132 de zile

Înfruntările Simonei cu adolescente în ultimele 3 sezoane

  • 2019: Marketa Vondrousova (19 ani) 0-2
  • 2018: Caroline Dolehide (19 ani) 1-0
  • 2018: CiCi Bellis (18 ani) 1-0
  • 2018: Destanee Aiava (17 ani) 1-0
  • 2017: Naomi Osaka (19 ani) 1-0
  • 2017: Ana Konjuh (19 ani) 1-0

Citește și:

Simona Halep și Sloane Stephens pot reedita finala din 2018 » Au rămas cel mai bine clasate jucătoare din turneu

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
957174841004227
Roberto Baggio  •  04 Iunie 2019, 09:45

In semifinale, ASHLEYGH BARTY va trece en-fanfare peste *** !!! halep NU VA MAI AJUNGE NICIODATA NUMARUL UNU WTA, pozitie pe care N-A MERITAT-O NICIODATA !!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ray51
ray51  •  03 Iunie 2019, 12:23

Sa speram ca nu va primi cadou victoria pt ziua ei de nastere. Nu-i asa Simona?

lapusneanul
lapusneanul  •  03 Iunie 2019, 12:21
Postat de viomarmi22 pe 03 Iunie 2019, 10:56

Simona va trece ușor în sferturi de junioara poloneză care mi s-a părut o jucătoare norocoasă ajungând până în optimi, și la fel de ușor va trece de Anisimova pentru a ajunge în semifinală, dar va avea de înfruntat ori pe Siniakova ori pe Barty care nu mai sunt adversare de duzină, iar machidoanca noastră va trebui să dea totul pentru a se califica în finală ! Dacă totuși se va califica în finală, cred că după părerea mea va juca cu Johanna Konta, pentru că nu cred că Stephens sau Vondrousova o pot învinge pe englezoaică la ce formă arată la acest turneu !

prea le stii pe toate..:) vreau sa escaladez everestul, ce stii, o fi zapada ?..:)

Vezi toate comentariile (5)
Comentează