SPORTURI  »  TENIS  »  ATP

EXCLUSIV Ce îl uimește pe Ion Țiriac în tenisul de astăzi: „Au adoptat sistemul Nadal, s-a ajuns ca la ping-pong! E anormal!”

Țiriac și Rafa Nadal, anul trecut, la Madrid / Sursă foto: Imago Images
Țiriac și Rafa Nadal, anul trecut, la Madrid / Sursă foto: Imago Images

Articol de , - Publicat sambata, 07 ianuarie 2023 11:57 / Actualizat duminica, 08 ianuarie 2023 00:48

Ion Țiriac (83 de ani), fost câștigător la Roland Garros în proba de dublu, vorbește despre cum s-a schimbat tenisul comparativ cu perioada în care se afla în activitate și despre ce îl uimește în dinamica jocului de astăzi.

Referindu-se la strategii și la stilurile jucătorilor de top, Țiriac recunoaște că e mirat de modul în care se returnează astăzi în circuitul masculin și a oferit un exemplu concret: Rafael Nadal. Stilul defensiv marcă-înregistrată al “Matadorului” a fost preluat de numeroși jucători din circuit.

În meciurile contra adversarilor cu servicii puternice, ibericul obișnuiește să se poziționeze mult în spate la retur, o tactică considerată „cumva anormală” de Țiriac.

Ion Țiriac: „La băieți, sistemul Nadal e adoptat în 90% din cazuri”

„Mi-aduc aminte de primul Wimbledon al lui Becker. Kevin Curren, care era în finală, servea, dom'le, câte 30 de ași pe meci (n.r. - primul Wimbledon al germanului, pe atunci manageriat de Țiriac, după 6-3, 6-7, 7-6, 6-4 în finala contra americanului Curren). Atunci, tu trebuie să ai întotdeauna un plan B.

Există legi în tenis, trebuie să te joci cu mintea adversarului, să vezi despre ce e vorba. Dacă servește în halul ăla, trebuie să te dai 3 metri în spate și să lovești doar loburi la retur, ca Nadal. La băieți, dacă te uiți, sistemul Nadal e adoptat în 90% din cazuri

Ce îl uimește pe Ion Țiriac în tenisul de astăzi: „Au adoptat sistemul Nadal, s-a ajuns ca la ping-pong! E anormal!”
Rafael Nadal și returul său marcă-înregistrată / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Cumva, e anormal, e contra tenisului, tenisul se joacă acum la fel ca ping-pong-ul, iar returul se dă de la șapte metri din spatele liniei de fund. Dar să știi că toți fac asta. Poate sârbul (n.r. - Djokovic) să stea mai în față din când în când”, spunea Țiriac în vară, într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor.

902 săptămâni consecutivea adunat Rafael Nadal în Top 10, el fiind între primii zece cei mai buni jucători din lume neîntrerupt din aprilie 2005 încoace

VIDEO Rafael Nadal și un retur de excepție reușit la Barcelona, în 2021

Citește și alte știri din tenis:

VIDEO + FOTO Irina Begu, înfrângere în semifinale la Adelaide » A luat doar 5 game-uri cu Sabalenka

Favoritul numărul 1 s-a accidentat și s-a retras de la Australian Open: „Eram în cel mai bun moment”

A suferit de bulimie » Caroline Garcia, dezvăluiri emoționante despre problemele de sănătate: „Când eşti singură, este mai greu să fii în control”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
dododudau
dododudau  •  15 Ianuarie 2023, 14:58

Pai nea Ioane, se numeste spanish system sau spanish method. Dupa ce mingea aterizeaza, incepe sa piarda din viteza, si cu cat stai mai in spate, cu atat sansele sa returnezi mingea in teren sunt mai mari. Matale jucai cu puscoacele alea de lemn, acum tehnologia rachetei s-a inbunatatit, jocul e mult mai rapid. Metoda este valabila si pentru forehand, daca astepti mingea putin mai mult, poti sa imprimi un efect topspin fantastic care iti permite sa te aperi impotriva bubuitorilor si sa devii si agresor in acelasi timp.

zb59
zb59  •  07 Ianuarie 2023, 23:09

De ce o astfel de pozitionare este contra tenisului?! Si ce ar trebui sa faca jucatorul la primire, daca celalalt serveste cu peste 200 km/h?! Sa stea 3 metri in interiorul terenului?! Aici Tiriac, chiar bate campii. Iar voi nu mai aveti despre ce scrie!

maradona79
maradona79  •  07 Ianuarie 2023, 20:57

"Cumva, e anormal, e contra tenisului, tenisul se joacă acum la fel ca ping-pong-ul, iar returul se dă de la șapte metri din spatele liniei de fund. Dar să știi că toți fac asta. Poate sârbul (n.r. - Djokovic) să stea mai în față din când în când”, spunea Țiriac în vară, într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor. Iarasi reincalziti ciorba uitata in frigider de vara trecuta.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează