SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

Corespondență din Londra » CRIZĂ pentru Simona Halep: poate pica pînă pe locul 6 mondial!

Articol de - Publicat miercuri, 01 iulie 2015 00:00

Corespondenta de la specialistul GSP Roxana Fleșeru, singurul ziarist român acreditat la Wimbledon

Simona Halep n-a reuşit să confirme nici unul dintre rezultatele bune pe care le-a avut anul trecut în turneele de Mare Şlem. Ea a fost învinsă de slovaca Jana Cepelova într-o luptă de peste două ore, 5-7, 6-4, 6-3

Cînd aerul torid al Londrei s-a mai potolit, Simona Halep a intrat pe iarba încă proaspătă de pe Terenul 1, al doilea ca mărime. În tribune, puţini oameni, mulţi plecaţi pentru a se înviora după duelul dintre Nadal şi Belluci. Cei rămaşi în tribune au mai pus pe piele un strat de cremă cu factor mare de protecţie sau au urcat în înaltul arenei, acolo unde este umbră.

Simona, o apariţie în alb cu pielea arsă de soare, a păşit emoţionată pe iarbă. Încă în căutarea jucătoarei care reuşea să cîştige la începutul anului trofeul de la Indian Wells. În faţa ei, Jana Cepelova, genul de jucătoare care închide ochii şi dă în minge. Care pînă ieri avea trei înfrîngeri şi trei victorii la Wimbledon. E poziţia 106 şi anul trecut o învinsese şi pe Serena Williams, la Charleston, pe zgura verde americană.

Zbatere din primul set

După cum a pornit la drum meciul, părea că Simona nu va avea probleme, că va lăsa în urmă îndoielile. A făcut break din primul game. Însă Jana a revenit imediat, parcă spunîndu-i că se află aici pentru una dintre victoriile mari ale carierei sale. A treia jucătoare a lumii a încercat să-şi păstreze calmul, dar jocul a început să o trădeze, mai ales serviciul, cel care are mare greutate pe iarbă. Şase duble greşeli, însă nici adversara sa nu a reuşit să se detaşeze, deşi a servit pentru primul set la 5-4.

Simona a întors şi a cîştigat cu 7-5. Chiar înainte de ultimul game a solicitat asistenţă pentru nişte probleme la degetele de la piciorul stîng. Bășicile care apar deseori, dureroase, înțepătoare.

Serviciul și forehand-ul, dușmani

Aceeaşi luptă surdă s-a petrecut şi în setul al doilea. Cînd Terenul 1 aduna din ce în ce mai mulţi privitori, veniți după ce au auzit pe aleile cu petunii mov că Halep se clatină. Fibra spectatorului de iarbă i-a făcut să o aplaude mai mult pe Jana, care a venit mai des la fileu. Şi care părea că şi-a adus toţi cunoscuţii la Wimbledon, deși după meci a mărturisit că părinții sînt acasă, urmărind-o la televizor. Se auzea "Pojd!" din toate părţile. Perseverenţa ei şi blocajul Simonei într-un anumit tipar plus forehand-ul tremurător s-au concretizat şi pe tabela de scor. Deasupra acesteia, locurile unde au stat echipele celor două jucătoare.

Blocajul continuă

Parcă într-un deja vu verde-violet, setul al treilea a început cu Simona făcînd break, dar apoi pierzîndu-şi imediat energia. Cepelova s-a dus la 4-1 şi ridica braţul arătînd că e în control după fiecare lovitură cîștigătoare. O ultimă zvîcnire a adus-o pe Simona la 4-3, la un game de a egala. Din tribune, cîţiva englezi s-au transformat în Simona’s Army, scandîndu-i numele. Însă asta nu avea s-o ajute. Şi-a cedat serviciul şi a pus-o pe Cepelova în situaţia de a servi pentru meci. Şi acolo a avut trei mingi de a reveni, dar n-a mai reuşit. Uralele au fost pentru Jana, învingătoare cu 5-7, 6-4, 6-3. Simona şi-a tras cozorocul pe faţă şi a părăsit arena cu capul plecat. Locul unde anul trecut ajungea pînă în semifinale s-a transformat într-unul care îi sporește dubiile. Ce urmează?

Cifre comparative la serviciu

  Halep Cepelova
Ași 3 0
Duble greșeli 7 1
Frecvență serviciul 1 58% 64%
Eficiență serviciul 1 63% 54%
Eficiență serviciul 2 30% 50%

24 de lovituricîștigătoare a reușit ieri Halep, dar și 34 de greșeli neforțate, număr neobișnuit pentru ea. Cepelova a avut 16, respectiv 20

Între trei şi şase

Eliminarea încă din primul tur o poate scoate pe Simona din Top 3. Ea poate fi întrecută de Kvitova, Wozniacki, Safarova sau Ivanovici. Simona a pierdut toate punctele acumulate anul trecut, cînd a ajuns pînă în semifinale, şi are acum 5.151. Ca să o întreacă, Petra trebuie să mai cîştige două meciuri, Caroline trebuie să ajungă în sferturi de finală, Ana trebuie să cîştige titlul, iar pentru Lucie e valabilă aceeaşi condiţie. Cum nu pot cîştiga amîndouă trofeul, dacă una dintre ele o va face, aceea o va întrece pe Simona.

Bouchard şi ea out

Finalista de anul trecut, Eugenie Bouchard, a părăsit şi ea turneul de la Wimbledon. Canadianca a fost învinsă ieri de Ying-Ying Duan, supranumită Davenport a Chinei, cu 7-6 (3), 6-4. Asta nu vine decît să confirme sezonul cu probleme pe care-l are canadianca. Nici ea nu reuşeşte să confirme rezultatele de anul trecut şi are un bilanţ îngrijorător de 8-14 victorii versus înfrîngeri. Genie, care e acum pe 12, a suferit o accidentare la muşchii abdominali chiar înainte de al treilea turneu de Mare Şlem al anului.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (20)
florin_99
florin_99  •  01 Iulie 2015, 19:18

http://www.iuliantanase.ro/2015/07/scrisoare-pentru-simona-halep.html pentru toti postacii.cititi,poate invatati ceva!

bumbescu52
bumbescu52  •  01 Iulie 2015, 17:26

O MICA OBSERVATIE, DE CAND HALEP A REFUZAT SA JOACE PT ROMANIA IN FED CUP A INCEPUT DEZASTRU. NU ESTE O COINCIDENTA- ASA MERITA SPER SA COBOARE SUB LOCUL 100 MONDIAL

nea_vanea.60
nea_vanea.60  •  01 Iulie 2015, 17:15

acolo, pe 6, o asteptam "cu drag" peste 10 zile!

Vezi toate comentariile (20)
Comentează