SPORTURI  »  TENIS  »  ANTRENOR

EXCLUSIV Cum o poate schimba Patrick Mouratoglou pe Simona Halep? 5 idei fundamentale ale antrenorului: „Sentimentele sunt sfătuitori proști”

Colaboarea dintre Patrick Mouratoglou și Simona Halep este una dintre cele mai entuziasmante mutări din acest an, foto: Imago
Colaboarea dintre Patrick Mouratoglou și Simona Halep este una dintre cele mai entuziasmante mutări din acest an, foto: Imago

Articol de , - Publicat sambata, 09 aprilie 2022 11:58 / Actualizat sambata, 09 aprilie 2022 11:59

Colaboarea dintre Patrick Mouratoglou și Simona Halep este una dintre cele mai entuziasmante mutări din acest an în tenisul profesionist. 

Dar cine este cu adevărat Patrick Mouratoglou? Un antrenor francez în vârstă de 51 de ani care pune preț pe o mai bună înțelegere a cifrelor, o rafinare tehnică a tenisului, dar și pe îmbunătățirea completă a relației dintre antrenor și jucătoare. Iată câteva dintre ideile sale despre tenis - și ce o așteaptă pe Simona Halep - exprimate într-un dialog cu GSP, acum 5 ani: 

Patrick Mouratoglou: „Datele statistice vor fi un mod de a antrena oamenii. Trebuie să gândești cu creierul, nu cu inima”

  1. Eu fac același lucru, fie că este vorba despre un jucător tânăr sau despre un campion. Abilitățile lor sunt diferite, la fel și mentalitatea, dar în orice caz, treaba mea este să le optimizez potențialul, să-i ajut să-și atingă obiectivele. Probabil e mai dificil cu un campion, pentru că nu mai poți să faci schimbări majore. Au rutinele lor, care au funcționat foarte bine mulți ani. Au, de asemenea, multe certitudini privind multe subiecte. Marja în care lucrezi pentru a face schimbări sau îmbunătățiri e foarte mică. Pe de altă parte, schimbările mici pot face diferențe imense.
     
  2. Ca antrenor trebuie să te simți 100 la sută responsabil, să dai tot ce poți ca să-ți ajuți jucătorul să aibă succes, să-ți iubești jucătorul, dar și să păstrezi și o anumită distanță, să îndepărtezi emoțiile, să vezi totul limpede și să iei deciziile corecte. Mereu spun că „Sentimentele sunt cei mai proști sfătuitori". Trebuie să gândești cu creierul, nu cu inima, dar trebuie să-ți folosești inima ca să-l asculți și să-l înțelegi pe jucătorul tău. Unul dintre aspectele importante este să conștientizezi emoțiile prin care treci și niciodată să nu iei o decizie când nivelul emoțional e ridicat, să te întrebi mereu „Ce vreau pentru jucătorul meu?", „Care este obiectivul meu?". Aceste întrebări vor evita deciziile luate sub influența puternică a emoțiilor.
     
  3. Îmi plac citatele. Cred că sunt foarte inspiraționale. Aleg să le folosesc de multe ori pentru că sunt multe foarte bune și în multe situații ele spun adevărul. Cel mai mult îmi place. „Când oamenii nu te ascultă, lasă dificultățile să-i învețe ", ceea ce înseamnă că o lecție bună e mai potrivită decât un sfat.
     
  4. Cifrele sunt viitorul sportului și al antrenoratului. Ele ne spun adevărul. Nu există distorsiuni  provocate de emoții sau de concepțiile noastre despre tenis. Cifrele sunt cifre și ele nu pot fi contestate. Într-o zi, datele statistice vor fi un mod de a antrena oamenii. Astăzi, ne ajută să fim mai preciși în ceea ce privește jocul de tenis;
     
  5. Coach-ul trebuie să fie un generalist înconjurat de specialiști. Dar el trebuie să fie bun la analizarea tuturor situațiilor care se ivesc, să ia decizii și să fie puternic din punct de vedere mental. În jurul lui trebuie să existe un antrenor de fitness, un fizioterapeut. De asemenea, mai pot fi un agent, un părinte și un hitting partner 
Cum o poate schimba Patrick Mouratoglou pe Simona Halep? 5 idei fundamentale ale antrenorului: „Sentimentele sunt sfătuitori proști”
Simona Halep (30 de ani, 20 WTA) a efectuat primele antrenamente sub supravegherea lui Patrick Mouratoglou (51 de ani).

„Patrick Mouratoglou este un profesionist rece. Aici ar putea fi o problemă”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a trasat pentru GSP o comparație între Mouratoglou, fostul antrenor al Serenei Williams, și Darren Cahill, antrenorul sub bagheta căruia Simona a avut cea mai bună perioadă a carierei.

Mouratoglou, în opinia mea, e un antrenor diferit față de ceilalți pe care i-a avut Simona. Mouratoglou e foarte tehnic. E un calculator. Probabil că are cele mai multe tabele și statistici dintre antrenorii de tenis din circuit și măsoară tot timpul performanțele jucătoarei pe care o antrenează, dar și ale adversarelor. E foarte matematizat.

Nu știu cum se va adapta Simona cu stilul lui Mouratoglou. Hai să ne uităm la Cahill. El este un antrenor de mobilizare, de psihic. I-a dat mereu încredere Simonei și i-a oferit niște perspective de joc. I-a spus: «uite așa poți să câștigi», iar ea chiar a crezut. Asta e marea artă a lui Cahill. Mouratoglou e mai puțin un antrenor de psihic, ci e un antrenor foarte tehnic, matematizat. 

Da, și așa se pot obține rezultate extraordinare. E fundamental diferit față de Cahill. Mouratoglou e un profesionist rece. E un om al cifrelor. Îi spune jucătoarei exact ce trebuie să facă. Îi face analiza punctelor slabe și a punctelor tari, analiza adeversarei și îi spune ce are de făcut. Dar în privința mobilizării și creării unei stări psihice de încredere și de credință în victorie e diferit de Cahill.

- Cristian Tudor Popescu despre noul antrenor al Simonei Halep

Jucători mari cu care a lucrat Patrick Mouratoglou

  • Marcos Baghdatis
  • Anastasia Pavliucenkova
  • Aravane Rezai
  • Yanina Wickmayer 
  • Laura Robson
  • Jeremy Chardy 
  • Grigor Dimitrov 
  • Serena Williams
  • Stefanos Tsitsipas

Citește și alte știri din tenis: 

Nu-i de glumă cu Mouratoglou! Simona Halep, pusă serios la treabă în prima zi a colaborării

Sfatul direct al lui Chris Evert pentru „sensibila” Naomi Osaka: „Trebuie să facă asta”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
misulica1
misulica1  •  09 Aprilie 2022, 16:20

Lista aia de tenismeni, in afara de "fenomenul" (cu+ sau -) Serena, nu prea impresioneaza cu nimic! Si daca nu o judeca cu inima pe Simona e pierdut...

doxin
doxin  •  09 Aprilie 2022, 16:02
Postat de vasileroaita pe 09 Aprilie 2022, 13:17

O invata sa joace tenis la 30 de ani?!?

Da...ca pana la 30 de ani ,toate performantele pe care le-a avut,i-au cazut din cer :))

ando89
ando89  •  09 Aprilie 2022, 13:37

Cu toată dragostea și respectul, dar Mouratoglou nu cred că poate schimba ceva în felul de a fi al Simonei. Va primi și el curând un sms...

Vezi toate comentariile (4)
Comentează