SPORTURI  »  TENIS  »  PROPUNERE

Darren Cahill susține unificarea circuitelor » Ce avantaje vede antrenorul Simonei Halep

Darren Cahill și Simona Halep împart aceeași viziune Foto Hepta
Darren Cahill și Simona Halep împart aceeași viziune Foto Hepta

Articol de - Publicat duminica, 26 aprilie 2020 15:25

Darren Cahill, antrenorul Simonei Halep, susține ideea contopirii tuturor organismelor din tenis, ITF, WTA, ATP, și numirea unui unic reprezentant. „Atunci s-ar ști că fiecare decizie e luată spre binele tuturor”, crede australianul.

Ideea unificării circuitelor mondiale ale tenisului, WTA și ATP, a răsunat drept o propunere îndrăzneață zilele trecute prin vocea lui Roger Federer. Elvețianul a primit repede sprijinul unor nume mari din sportul alb, între care Simona Halep și Rafael Nadal. Serena Williams s-a scăpat și a dezvăluit că discuțiile sunt mai vechi. Iar prestigiosul antrenor al româncei, Darren Cahill, are același plan, pe care l-a detaliat în The National.

Un comisar al tenisului

În acest moment, există 7 entități interesate în tenisul internațional, ITF, ATP, WTA și cele patru Grand Slamu-uri. Deseori, acestea au viziuni, reguli și interese care nu coincid. Tehnicianul australian, care a ghidat-o pe Simona spre poziția de lider mondial și spre primul titlu de Grand Slam al carierei, vede o versiune unificată, în care să se regăsească ITF, ATP și WTA. „Aceasta ne va duce spre un reprezentant unic”, a explicat el.

„Să presupunem că Grand Slam-urile rămân așa cum sunt, iar celelalte trei se contopesc. Un comisar al tenisului ar supraveghea circuitele feminin și masculin, Fed Cup, Cupa Davis, Jocurile Olimpice, dar și turneele mai mici aflate sub umbrela ITF și WTA. Acea persoană și acea organizație ar avea o putere enormă”, admite Cahill. „Cred însă, ipotetic, că va fi pentru jucători o poziție bună în care să se afle. Atunci s-ar ști că fiecare decizie e luată spre binele tuturor și în interesul sportului”. 

Prea multe platforme

Un aspect actual deranjant e acela că există multă confuzie, sunt diferențe în regulile circuitelor. Un for unic ar avea și mai multă autoritate în negocierile cu Grand Slam-urile sau cu deținătorii de drepturi tv, susține Darren. „În acest moment, ca fan al tenisului, dacă vrei să fii la curent cu ce se întâmplă, sunt foarte multe platforme pe care trebuie să le urmărești. E derutant. Dacă se unesc circuitele, și partea de rețele sociale va deveni mai clară. În loc să concureze unii contra altora pentru expunere, va exista un singur spațiu”, conchide Cahill, 54 de ani, cel care de-a lungul carierei de antrenor a avut succese remarcabile alături de Lleyton Hewitt și Andre Agassi.

„UN SINGUR SET DE REGULI”

Circuitele WTA și ATP au de asemenea, reguli diferite, clasamentele au și ele diferențe, a punctat Darren Cahill. „Chiar și pentru noi, cei care trăim în WTA Tour, nu e ușor de înțeles cum funcționează lucrurile, în cel masculin e mai simplu. Acolo știm că sunt turneele ATP 1000, 500, 250, știm cum merge clasamentul. La feminin e mult mai complicat. Astfel, totul s-ar simplifica”. Australianul e conștient însă că nu e facil de realizat unificarea, existând calendare diferite și distribuire diferită a premiilor în bani.

„Vor exista resentimente din partea unor jucători, dar cred că majoritatea va observa beneficiile și va înțelege că unificarea este lucrul corect de făcut” - 

Darren Cahill

Forță de negociere a drepturilor

„În acest moment, bărbații dictează ceva mai mult la masa negocierilor când vine vorba de drepturi tv”, spune Darren. „Audiențele sunt interesante, diferă de zona în care te afli. Știu că Serena Williams aduce rating-uri uimitoare în SUA, la același nivel cu Rafa și Federer. Cred că tenisul a evoluat ca sport. Prin personalități precum Billie Jean King, Chris Evert și Martina Navratilova, prin lupta pentru premii și drepturi egale, generația actuală a ajuns la concluzia că spre asta ne îndreptăm. Spre o unificare”.

SIMONA E DE ACORD

În partea masculină a tenisului, liderul mondial Novak Djokovici a avut inițiativa unor donații pentru jucătorii clasați dincolo de locul 250, care să vină dinspre cei aflați în Top 100 la simplu și Top 20 la dublu. „Faptul că ei s-au simțit responsabili arată că forurile oficiale nu și-au făcut cum trebuie treaba. Nu e jobul jucătorilor să adune bani. Știu că și WTA a sondat printre jucătoare dacă ar face ceva similar cu ce a sugerat Novak. Și vă pot spune că Simona a răspuns deja că este de acord”.

VIDEO EMOȚIONANT. România e puternică și se va întoarce și mai puternică!

Citește mai multe știri despre tenis:

Roger Federer, luat la rost de Nick Kyrgios! Ce l-a nemulțumit pe australian

US Open s-ar putea juca în alt oraș » Propunerea inedită a americanilor

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close