SPORTURI  »  TENIS  »  REGULAMENT

DEZBATERE GSP: Schimbare totală în tenisul feminin? Cât de mult ar trebui să fie implicată tehnologia?! Ce cred Muguruza, Sevastova și Dulgheru

FOTO: Guliver/GettyImages +1   FOTO
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat marti, 21 august 2018 17:38

Jucătoarele au păreri împărțite între păstrarea tradiției și introducerea masivă a tehnologiei. Sau o combinație între ele două. Ce cred ele, de la Muguruza la Sevastova și Dulgheru.

Discuțiile între jucători și arbitri legate de o decizie sau alta apar la fiecare turneu. Cel mai des legate de "A fost out? A fost in?" și mai puțin de alte reguli ale tenisului, pe care oficialii le stăpânesc cu autoritate și competență, în timp ce sportivii deseori nici nu le cunosc. Ceea ce își doresc ei este să știe dacă mingea lor ori a adversarului a fost bună. Cui i se cuvine punctul, în special dacă dubiul apare într-un moment important al meciului. Dacă îndoiala persistă, poate influența concentrarea pe mai departe a celui care se crede nedreptățit.

Introducerea sistemului Hawk-Eye a rezolvat multe dintre aceste potențiale controverse, chiar dacă la început lumea, atât jucători, cât și arbitri sau alți oficiali, l-a privit cu reticență. Cu timpul însă, s-a dovedit un adaos extrem de util. Atât de util încât acum sportivii îl doresc prezent pe toate terenurile, la toate turneele și pe toate suprafețele. Recent, în timpul turneului de la Cincinnati, s-a experimentat folosirea unui ceas care să măsoare secundele regulamentare înainte de serviciu. Prilej pentru numărul 7 WTA, Elina Svitolina, să-și întrebe fanii pe Twitter în legătură cu ce ar schimba în regulile tenisului.

Se cere Hawk-Eye peste tot

Între răspunsurile primite, unul suna astfel: "Hawk-Eye pe zgură neapărat! După toate deciziile rele bazate pe urme greșite, Hawk-Eye e necesar, în special la Roland Garros!". Altcineva propunea chiar utilizarea "tehnologiei care există în China, ce constă din imagini reale în loc de estimări ale Hawk-Eye-ului". Iar alți fani sugerau folosirea Hawk-Eye-ului la toate punctele, așa cum s-a întâmplat, pe bază experimentală, la ATP NextGen Finals de la Milano, de anul trecut. La Masters-ul speranțelor tenisului masculin, s-au testat mai multe reguli, între care și aceasta, a înlocuirii arbitrilor de linie cu sistemul "ochiului electronic".

zgura

Asta ar însemna însă dispariția arbitrilor de linie. Sunt pregătiți jucătorii și jucătoarele pentru o asemenea schimbare? "Prefer să-i am acolo pentru a putea să țip la ei", a spus dubla campioană de Mare Șlem Garbine Muguruza pe această temă pentru BBC. "Neaah, glumeam, eu nu țip, dar cu siguranță ar fi ciudat, ți-ar lipsi oamenii care au ochii antrenați pentru a vedea unde aterizează mingea. Ar fi înspăimântător, dar eu nu sunt o persoană pasionată de tehnologie, nici nu am computer, nu-mi plac aceste lucruri", a conchis ea.

Costuri ridicate

Alte jucătoare au însă păreri diferite, mai nuanțate, mergând de la o posibilă testare a sistemului până la introducerea lui completă. Pentru aceasta din urmă însă există bariera financiară. Instalarea sistemului Hawk-Eye costă în jur de 100.000 de dolari pentru fiecare teren, iar unele turnee încă nu îl au nici măcar pe unul. Viitorul va decide însă dacă schimbarea se poate produce sau nu. Până atunci, părerile sunt diverse, dar deciziile le iau oficialii, chiar și fără a-i consulta pe sportivi. 

100.000de dolari reprezintă costul pentru instalarea sistemului Hawk-Eye pe un teren

Turneu special

Un singur turneu are sistem Hawk-Eye pe toate terenurile, cel de la Indian Wells, concurs Masters 1000 la masculin și Premier Mandatory la feminin. Toate cele 12 arene de joc, Centralul plus 11 terenuri adiacente, beneficiază de Hawk-Eye. Turneul este deținut de Larry Ellison, 74 de ani, cofondatorul Oracle Corporation, a cărui avere a fost estimată de Forbes în 2018 la 54,5 miliarde de dolari. 

Amendă pentru izbucnire

Karolina Pliskova, cea care pare atât de calmă pe teren, a avut o ieșire nervoasă violentă în timpul turneului de la Roma. Cehoaica a lovit cu racheta în scaunul arbitrei, deteriorându-l vizibil. Nervii au apărut după ce un smash al Karolinei a fost catalogat drept "out", în timp ce servea la 5-5 și 30 egal în setul decisiv al meciului cu Maria Sakkari. Pliskova a cerut revizuirea urmei fizice de pe zgură, însă arbitra de scaun a validat ce se strigase de la linie. Reluări TV ulterioare au arătat că mingea prinsese linia.
pliskova

Deși a primit o amendă serioasă, o sumă de 4 cifre, cehoaica nu ar vrea să se înlăture arbitrii de linie. "Lucrurile ar trebui să rămână așa, așa este acest sport și nu aș schimba nimic", a spus ea pentru BBC. "Arbitrii de linie comit erori, dar ai posibilitatea de a cere challenge dacă nu ești sigur dacă mingea a fost out sau nu. Tenisul fără oameni ar fi un sport complet diferit. Cred că oricine are probleme cu arbitrii, cu unele decizii, de aceea există challenge-ul. Greșelile fac parte din joc", a decretat Karolina. 

Între extreme

În timpul turneului WTA de la București, câteva jucătoare au opinat despre Hawk-Eye și posibila înlocuire a arbitrilor de linie.

"Eu sunt OK cu Hawk-Eye-ul. Bine, am pățit să cer challenge pe terenuri pe care nu exista, a fost cel mai haios. Sunt momente importante și e mai bine să fii împăcat. Zici, asta e, nu-ți mai rămâne mintea acolo, ai parte de o decizie corectă. Cât despre înlocuirea arbitrilor de linie, mi s-ar părea în regulă să se încerce, să se vadă care este reacția. Mi s-ar părea ciudat să nu mai văd arbitri, dar cred că e singurul sport în care sunt atât de mulți! E bine și clasic, dar aș testa totuși și varianta cu Hawk-Eye în locul lor, întâi la câteva turnee, nu aș implementa direct. Pe de altă parte, nu toate turneele își permit să aibă Hawkeye, nici măcar la Grand Slam-uri, așa că rămâne de văzut"Alexandra Dulgheru

"Cred că fiecare teren ar trebui să aibă Hawk-Eye, ceea ce nu este cazul acum. Să scoți de tot arbitrii de linie însă... nu știu, mi se pare că fac parte din tradiția tenisului și mie îmi place așa cum e, ca să fiu sinceră. Nu mi-ar plăcea ca sportul să se schimbe complet, dar văd necesar Hawk-Eye-ul peste tot. Știu că este scump, însă cred că fiecare jucător are dreptul să ceară verificarea unei urme, indiferent că joacă pe Central sau pe ultimul teren din complex"Petra Martici, finalistă BRD Bucharest Open

"Aș putea vedea un teren fără arbitri de linie, dacă deciziile date de Hawk-Eye sunt corecte, fără marjă mare de eroare. Mi-ar plăcea să se introducă Hawk-Eye și pe terenurile de zgură. Încă sunt decizii și pe zgură, se poate vedea în reluări, care nu sunt grozave. Poate vor apărea schimbări, poate nu, nu știu cât de costisitor ar fi. Hawk-Eye-ul e bun pentru că dă o decizie pe care nu o mai poți contesta. Pe când, dacă e vorba de o persoană... Eu văd lucrurile așa, tu le vezi așa, apare discuția"Anastasija Sevastova, câștigătoare BRD Bucharest Open

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
148819492603833
Masa Lunoor  •  23 August 2018, 16:09

Pozele SUNT EXCEPTIONALE

764468963651742
Ilie Golombioschi  •  22 August 2018, 11:57

E vorba de eficienta si costuri. In curand se va implementa total, poate si automatiza.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează