SPORTURI  »  TENIS  »  ATP

Dominic Thiem e categoric » Face un turneu și ajută pe cine dorește

Dominic Thiem în timpul finalei de la Australian Open 2020, pierdută la Novak Djokovic Foto Guliver/GettyImages +32   FOTO
Dominic Thiem în timpul finalei de la Australian Open 2020, pierdută la Novak Djokovic Foto Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 20 mai 2020 18:03

Austriacul Dominic Thiem își menține poziția legată de fondul de sprijin pentru jucătorii mai slab clasați, dar va organiza un turneu în Austria cu premii de 150.000 de euro

Fondul de Ajutor, o propunere care îi aparține liderului mondial, Novak Djokovici, și care a primit repede acordul lui Roger Federer și Rafael Nadal, a stârnit per total reacții diferite. Mulți jucători au răspuns pozitiv inițiativei, menită să ofere un supliment de fonduri celor clasați între locurile 250 și 700 în ierarhia ATP. 

Alții au subliniat că acest gen de sprijin ar trebui să vină din partea forurilor oficiale ale tenisului. Iar alții au fost, pur și simplu, împotrivă, motivându-și opțiunea. Dominic Thiem, 26 de ani, numărul 3 mondial, e figura cea mai proeminentă din ultima categorie. 

Austriacul și-a explicat din nou punctul de vedere într-un larg interviu pentru L'Equipe. Săptămâna trecută, o jucătoare algeriană din Top 700, Ines Ibbou, i s-a adresat printr-un video de aproape 10 minute, în care critica punctul de vedere al lui Thiem, detaliind dificultățile pe care le-a avut și încă le are pentru a-și dezvolta o carieră în acest sport, în ciuda faptului că este talentată. Dominic afirmase că sunt destui jucători lipsiți de profesionalism, pentru care nu ar dona niciun ban. El a spus cotidianului francez că nu a văzut videoul de la cap la coadă, dar că e la curent cu toate reproșurile pe care le-a formulat Ibbou. 

Situație privilegiată de la început 

„Nimeni nu a citit tot interviul pe care l-am dat la început", a atacat austriacul, „doar titlurile pe care le-au scos în față diversele ziare și site-uri. E ceva rău, cred că dacă lumea ar fi citit exact ce am spus, povestea ar fi fost complet diferită". 

„Este clar că mulți ar merita acest ajutor, cei care luptă să fie mai buni de la zi la zi. Cred însă și că pentru a începe să joci tenis și să te antrenezi în copilărie trebuie să fii, de atunci, într-o situație oarecum privilegiată. Părinții sau sponsorii sunt nevoiți să plătească de la vârste foarte mici în jur de 50.000-75.000 de euro anual. Nu e deloc ușor", a subliniat Thiem, apăsând pe faptul că nu tenismanii sunt cei mai afectați de pandemia cu noul coronavirus, ci alte categorii sociale. 

„Nu vreau să le fac publice" 

A amintit apoi de cei aproape doi ani petrecuți de el jucând turnee futures și challenger, de unde a cules experiențe la care se întoarce acum. „Sunt lucruri pe care nu vreau să le fac publice pentru că nu sunt frumoase. Mai degrabă de-a dreptul oribile", a accentuat, referindu-se la acei jucători lipsiți de profesionalism de care vorbise și în intervențiile anterioare și care nu ar merita sprijin. "Sunt și cei care se comportă corect, așa cum merită acest sport. De aceea, vreau să iau eu decizia pe cine ajut și pe cine nu". 

Așa că a ales varianta organizării, împreună cu tatăl său, a unui turneu cu porțile închise în Austria pentru a-i sprijini pe jucătorii tineri din țara sa. Bursa concursului poate ajunge la 150.000 de euro. "Fac acest lucru pentru cei care merită și pentru că vreau, nu ca să obțin o imagine bună", a avertizat Domi.

23,8 milioanede dolari, total brut, a strâns Dominic Thiem din tenis

Laudă pentru challenger 

Thiem a recunoscut că nivelul de joc și de concurență este ridicat în circuitul challenger. „E ceva incredibil. Sunt acolo jucători mari, este foarte complicat să câștigi un asemenea turneu. Și pentru că nivelul este foarte sus, ar trebui să se câștige mai mulți bani în acest moment. Dacă mergi la un challenger cu antrenor și fizioterapeut, probabil că ieși în pierdere dacă nu ajungi măcar în finală. Iar asta nu e bine deloc", a conchis austriacul. 

Vin primii bani 

Până la urmă, inițiativa lui Djokovici a devenit ceva opțional. În plus, ATP și celelalte foruri guvernante din tenis au stabilit un Fond de Sprijin de aproximativ 6 milioane de dolari, de care beneficiază cei plasați până la locul 500 mondial. Federația internațională, ITF, urmează să-i compenseze financiar pe cei situați între pozițiile 500 și 700 în lume. Unii dintre ei au fost deja anunțați că vor începe în curând să primească sumele de bani, scrie La Nación. Spre exemplu, 4.325 de dolari vor ajunge în contul fiecăruia ca primă tranșă, au aflat beneficiarii dintr-un mail primit din partea ATP Player Relations.

Distribuirea sumelor în inițiativa lui Novak Djokovic

JucătoriSumă 
Top 530.000 $ 
Locurile 6-1020.000$ 
Locurile 11-2015.000$ 
Locurile 21-5010.000$ 
Locurile 51-1005.000$ 

"Nu-ți face griji" 

Matteo Berrettini a comunicat, la rândul său, că nu va dona, o decizie pe care Djokovici a înțeles-o 

Dominic Thiem e categoric » Face un turneu și ajută pe cine dorește
Matteo Berrettini a adunat 4,4 milioane de dolari brut din premii Foto Guliver/GettyImages

„Proiectul lui Djokovici e grozav, așa cred. Înseamnă mult pentru sport. Când am citit însă despre inițiativa lui, sprijinită de Nadal și de alții, mi-am luat un moment pentru a reflecta asupra priorităților mele. Nu pentru că nu îi respect pe alți jucători, ci pentru că eu cred că nimeni în niciun sport nu ar trebui să fie pus în poziția de a ajuta financiar un alt sportiv. Responsabilitatea aparține federațiilor, ITF, ATP, WTA, ei trebuie să aibă grijă de noi", a spus italianul clasat pe locul 8 ATP în cadrul programului Call-azione de la Eurosport Italia. 

„Am vorbit cu Djokovici și el mi-a spus: «Nu-ți face griji, Matteo, donația nu este obligatorie, ci ceva cu care poți fi de acord dacă așa simți. Dacă preferi să cumperi măști pentru spitale sau să ajuți familii cu probleme, te respect». Este un mesaj important, ar trebui difuzat în cercul nostru de jucători", a dezvăluit semifinalistul de la US Open. Alți jucători care și-au exprimat rezerva față de ideea sârbului sunt argentinianul Guido Pella și australianul John Millman.

FOTO Coronavirus prin ochii fotografilor din întreaga lume » Cele mai interesante cadre:

+28 FOTO

VIDEO EMOȚIONANT. Nu există obstacol peste care să nu trecem! România va fi și mai puternică

Citește și alte știri din tenis

Jelena Dokic în bătălia corpului și a minții » A slăbit 53 de kilograme în 18 luni!

Darren Cahill și-a adus aminte când a fost jefuit într-un tren din Europa

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează