SPORTURI  »  TENIS  »  ANIVERSARE

„Dom'le, mașina e nouă ...” » Ilie Năstase, poveste fabuloasă la 74 de ani: „Țiriac s-a întors la mine și a început să mă înjure!”

Articol de GSP - Publicat duminica, 19 iulie 2020 09:00 / Actualizat duminica, 19 iulie 2020 11:40

Ilie Năstase, primul număr unu mondial din istoria ATP, aniversează astăzi împlinirea a 74 de ani! S-a născut pe 19 iulie 1946, la București, și a devenit în august 1973 primul număr 1 mondial din istoria ATP. Năstase a câștigat două turnee de Mare Șlem, US Open 1972 și Roland Garros 1973, jucând și două finale la Wimbledon, în 1972 și 1976. 

Fostul mare tenismen nu e în București de ziua sa de naștere, ci la Constanța, acolo unde s-a mutat alături de soția sa, Ioana. "Suntem la mare, ne relaxăm aici pe malul mării. N-am mai vrut să stau în București. Mă cam săturasem să fie toată ziua paparazzi pe urmele mele. Așa aici e mult mai liniște și nu mai am niciun fel de problemă", spune Năstase.

Întrebat cum se simte la împlinirea vârstei de 74 de ani, Năstase a început să râdă: „Ca un campion! Când ajungi primul număr 1 mondial în istoria tenisului înseamnă că ai făcut ceva pentru tenis, nu?! Ce să regret? Vreau doar să fiu sănătos! Nu mai pot să mă simt ca la 20 de ani, aș vrea eu! Trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am 74. Acum îmi doresc să trăiesc. Nu știu dacă o să mai fie 20 de ani, dar câți vor fi sper să fie fericiți. Dumnezeu știe ce va urma pentru mine", a mai spus acesta.

Năstase: „Până la 38 de ani n-am băut alcool"

- Domnule Năstase, prima mașină când ați avut-o?
- La 19 ani. Un Fiat 125, luat de Țiriac din Germania. După aia, a doua mașină mi-a adus-o tot Țiriac, dar din Anglia. Un Ford Capri. Și-am plecat cu Țiriac spre Brașov, el conducea un Ford Mustang. Și pe la Câmpina mașina mea a început să troncăne... Am tras pe dreapta, Țiriac o luase înainte, s-a întors după mine. Săracu' trei zile a mers cu ea din Anglia să mi-o aducă. Ne-am oprit, s-a mai oprit și-un alt șofer să ne ajute. Domne, mașina era nouă... Și se uită Țiriac la mine și-mi zice: „Băi Năstase, tâmpitule! Tu ai băgat benzină?". „Nu"... Se terminase, ha, ha, ha!

- Acum nu mai aveți carnet, nu?
- Mi l-au luat pe doi ani, unul a trecut deja, dar nu știu dacă mai conduc eu la 75 de ani. O să-mi iau șofer, pentru că e greu și pentru soția mea cu drumurile astea. Eu regret ce am făcut și am fost sincer. Și mulți am văzut în situația mea care au primit alte sentințe. Am avut mulți oameni care mergeau beți cu poliția în față! Judecătorul m-a întrebat ce-am făcut. Și i-am spus: "Domne, regret! Am și eu copii, prieteni. M-am făcut de râs. Eu până la 38 de ani n-am pus picătură de alcool în gură. Și-am vrut să recuperez acum". 

CARIERĂ | De la fotbal a ajuns la tenis!

Ilie Năstase a dezvăluit cum s-a apucat de tenis, asta după ce începuse o carieră în... fotbal! „Eram legitimat la CCA. În 1957 am fost legitimat și am jucat cu Tătaru II, Dumnezeu să-l ierte! Am jucat la domnul Romică Catană. La care a fost și Puiu Iordănescu, dar el a venit când ne-am mutat în Ghencea. Eu am prins aici, în spatele depoului Ilie Pintilie. Îmi plăcea Constantin, profesorul Gică Constantin. Eu eram un fel de coordonator de joc. Viitorul meu antrenor de la tenis, domnul Chivaru, a fost mai deștept. Mi-a adus o ciocolată mare și așa m-a făcut să trec definitiv la tenis. Mi-a mai adus și-o rachetă nouă din Anglia", spune Ilie.

Țin minte că aveam 4-5 ani și mama mă trimitea cu sticla de lapte la gard, la copiii care nu aveau. Pentru mine era o perioadă bună pentru că meciurile de Cupa Davis se jucau pe un teren mai mic, cu tribune de lemn. Eu plecam de-acasă, stăteam la 50 de metri de terenuri.
Ilie Năstase

2 trofee deMare Șlem la simplu a cucerit, US Open 1972 și Roland Garros 1973

Ilie Năstase, dezvăluiri despre cele 2.500 de femei care i-au trecut prin pat: „S-a întâmplat într-o seară după un pahar de vin roșu"

RECORDURI DIN TENIS ÎN CARE APARE NUMELE LUI ILIE NĂSTASE:

  • locul 7 într-un clasament al finalelor jucate în carieră, cu 96 de ultime acte disputate, pe primul loc e Jimmy Connors cu 164
  • locul 9 într-o ierarhie a semifinalelor jucate în carieră, cu 132, pe prima poziție e Jimmy Connors cu 235
  • locul 6 într-o ierarhie a meciurilor jucate în carieră, 1.077 dintre care a câștigat 776, fapt ce-l plasează pe poziția a noua într-o ierarhie all-time
  • 27 de trofee pe zgură a câștigat Ilie Năstase în carieră, el ocupând poziția a șaptea într-un clasament all time a titlurilor cucerite pe această suprafață, podiumul fiind ocupat de Vilas și Nadal, 49, și Muster 40
  • 334 de meciuri pe zgură a câștigat Ilie Năstase în carieră, un total care îl plasează pe locul 8 într-un clasament dominat de Guillermo Vilas cu 659
  • locul 3 într-un clasament al titlurilor cucerite într-un singur sezon. În 1973, Năstase a cucerit 15 trofee, doar Rod Laver cu 18, în 1969, și Guilermo Vilas cu 16, în 1977, l-au depăşit
  • 121 de meciuri a reușit să câștige Ilie Năstase în 1973, total ce-l plasează pe al doilea loc într-o ierarhie care ține cont de succesele dintr-un singur sezon. Doar Vilas a reușit mai multe, 134 în 1977
  • 4 Turnee ale Campionilor a câștigat Ilie Năstase în carieră, doar Federer (6), Sampras, Lendl și Djokovici (5) au mai multe

58 de turnee a câștigatIlie Năstase la simplu în perioada 1970 și 1978 în circuitul ATP, și a mai jucat alte 38 de finale

"Am fost numărul unu mondial, asta mi-am dorit de când eram tânăr, mai mult de numărul 1 nu poţi să fii!"
Ilie Năstase

„Dom'le, mașina e nouă ...” » Ilie Năstase, poveste fabuloasă la 74 de ani: „Țiriac s-a întors la mine și a început să mă înjure!”

40 desăptămâni a fost Ilie Năstase lider mondial

Aventură fabuloasă a lui Ilie Năstase cu o polițistă într-un club de bowling: "Am băgat-o în sală și ne-am jucat cu ea!"

CITEȘTE ȘI:

VIDEO // EXCLUSIV Ion Țiriac, povești de colecție cu Ilie Năstase: „El a fost un animal! L-am pus pe patine prima dată și în 5 minute fugea după mine”

EXCLUSIV VIDEO Ilie Năstase, poveste halucinantă de la Revoluție: „Eram cu pușca într-o geantă de piele" + Țiriac a înlemnit: „Tu ești zdravăn la cap?!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (12)
218850731946542
Mihnea Popescu  •  20 Iulie 2020, 22:47

E ceva ciudat in ce spune Ilie, ca de tanar a vrut sa fie nr.1 mondial. Pai el a fost primul nr.1, pana atunci nu exista clasament, deci cum putea sa aspire la ceva ce nu exista... In fine, il iertam... doar e Nastase...

452333548303212
Ronald Roman  •  19 Iulie 2020, 22:56

Fost sportiv, prins beat la volan. Faptul ca si altii sunt beti la volan nu insemna nimic. Faptul ca pina la 38 ani nu a baut nu inseamna nimic.

2761572810787697
Stefan Mihai  •  19 Iulie 2020, 18:51

Ai fost idolul meu si al generației mele în anii '70! La multi ani, sa fiti sănătos, sa va bucurați de viata, dar lasati-o mai moale! Derapajele dvs de comportament ne lasa un gust amar, care unbreste cât de cât cariera sportiva. Aveti se aparat totuși o imagine!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează