SPORTURI  »  TENIS  »  REPORTAJ

„Noua eroină locală Emma Răducanu, revendicată de România” » Cum se vede în Anglia afecțiunea românilor pentru campioana de la US Open

Articol de GSP - Publicat marti, 26 octombrie 2021 16:56 / Actualizat marti, 26 octombrie 2021 17:21

Emma Răducanu (18 ani, 23 WTA) se află în aceste zile în România, unde participă la Transylvania Open, turneu care e găzduit de Cluj. Ea va juca azi, în jurul orei 18:00 cu Polona Hercog (123 WTA).

Campioana de la US Open joacă pentru prima dată în România, țara tatălui ei, iar presa din Anglia a remarcat afecțiunea de care Emma are parte din partea românilor.

The Telegraph: „Noua eroină locală Emma Răducanu, revendicată de România”

Jurnaliștii de la The Telegraph au analizat cazul jucătoarei care reprezintă Marea Britanie, cu tată român și mamă din China.

„Simona Halep știe cu siguranță ce simt românii pentru Emma Răducanu. «Lumea e foarte mândră de ce a făcut. Fanii au adoptat-o», spune dubla campioană de Grand Slam. Halep știe că România se poate îndrăgosti de un nou star al tenisului și în Emma Răducanu - al cărei tată, Ian, este român – a găsit unul.

Fanii au venit la Cluj în număr mare să vadă antrenamentul Emmei. Câteva sute au fost în tribunele arenei și au aplaudat cu entuziasm eforturile ei”, notează The Telegraph.

Englezii au remarcat și discursul în română al Emmei.

„După antrenament, a fost chemată pe teren și a primit microfonul. La finalul discursului ei, a spus că «e mândră că e româncă»”, mai notează jurnaliștii englezi.

Am auzit multă lumea spunând că ce a făcut ea este incredibil. Este o victorie uriașă la 18 ani. În România am avut mari campioni în tenis, ca Ruzici sau Năstase. După aceea a fost pauză și am venit eu cu rezultate importante. Sunt foarte mulți fani care urmăresc totul și care sunt mereu prezenți cu steagul României. Încrederea fanilor crește când cineva obține un rezultat important. Iar Răducanu este un nume specific românesc. Fanii simt că ea e româncă
 – Simona Halep

Pentru articol, reporterii The Telegraph au apelat și la Luminița Paul, unul dintre cei mai experimentați jurnaliști ai Gazetei Sporturilor și "vocea" Eurosport la multe turnee de tenis. Luminița a explicat relația fanilor români cu Emma.

„Se gândesc la ea. Nu știu dacă e «Una dintre noi», dar e cineva care are legătură cu noi și cu România. Dacă nu avea acest nume de familie – unul comun în România – cred că lucrurile ar fi fost puțin diferite. Dar cu acest nume, e ușor s-o încurajezi și să îți placă de ea.

Cred că situația e puțin diferită față de cea a Biancăi Andreescu, care a trăit puțin România și s-a antrenat aici”, a spus Luminița Paul, care a explicat și ce s-a întâmplat după succesul Emmei de la US Open: „Se scria despre tot ce făcea, chiar dacă punea o poză pe Instagram sau câștiga un meci important. Era aproape la fel ca în cazul Simonei Halep. Asta e realitatea. E vorba de nevoie de a avea un erou pe care să-l încurajezi. Asta s-a întâmplat cu Emma după Wimbledon, iar după US Open totul a explodat. Acum, pe site-ul nostru, sunt multe știri despre Emma”.

Am fost imediat impresionată de jocul și atitudinea ei. Nu știu de ce, dar mi-a amintit de Evonne Goolagong. Poate pentru că se mișcă cu ușurință și joacă un tenis curat, cu lovituri variate. M-am gândit că are un viitor frumos, cu un potențial uriaș
 – Virginia Ruzici

„Ca și în Marea Britanie, Răducanu a atras atenția în România când a jucat la Wimbeldon, în vară. Ea a eliminat-o pe Sorana Cîrstea și a atras atenția celor de acasă. După US Open, imagini cu Răducanu și trofeul erau în toate ziarele și la toate televiziunile, menționându-se legăturile cu România și vorbindu-se despre tatăl ei român. Chiar și bunica ei a fost intervievată de presa locală și cea internațională”, au remarcat englezii.

The Telegraph a explicat și legăturile dintre Emma Răducanu și Simona Halep, jucătoarea ei preferată de tenis: „Emma arată de parcă e acasă, deși e prima dată la Cluj. Când era copil, o vizita des pe bunica din București, acolo unde primea mâncarea preferată, sarmalele. A crescut cu Halep ca idol”.

Realizările Simonei Halep au avut o influență asupra părinților români, care și-au dat fetele la tenis. De fapt, pentru Emma, Simona este jucătoarea preferată. Și asta e frumos 
– Virginia Ruzici

„Când Halep a felicitat-o după Wimbledon, Emma Răducanu și-a arătat admirația pentru Simona și a postat o forografie din 2014, când avea avea 11 ani”, mai scriu englezii.

„Noua eroină locală Emma Răducanu, revendicată de România” » Cum se vede în Anglia afecțiunea românilor pentru campioana de la US Open

Am fost foarte impresionată de agresivitatea el. Joacă agresiv, dar nu poarte puternic. Mai degrabă joacă inteligent. Și se mișcă foarte bine. Cel mai frumos, să zicem așa, aspect, e legat de partea mentală. Să fii atât de calmă când ești așa tânără e impresionant 
– Simona Halep, despre Emma Răducanu

„Cel mai trist e că restricțiile din România, impuse din cauza creșterii cazurilor de COVID, fac ca turneul să se joace fără fani. Cu toate aceasta, Halep e sigură că Răducanu va avea parte de sprijinul suporterilor pentru mult timp: «Cu siguranță are mulți fani în România. E în sângele ei»”, au mai notat jurnaliștii britanici.

Citește și: 

Simona Halep, laude pentru Emma Răducanu înainte de debutul la Transylvania Open: „Are un viitor luminos”

Emma Răducanu, gata de primele meciuri de la Transylvania Open: „Totul e mai rapid după US Open! Sunt încă nouă în circuit”

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (20)
347655969058390
Ion Popescu  •  27 Octombrie 2021, 08:50

Nu inteleg de ce GSP se ocupa prioritar de jucatori straini. Nu scrie nimic de victorile jucatoarelor noastre. Bogdan, Bara, Cristian la simplu. Mitu, Ignatik, Prisacariu, Niculescu la dublu.

486296171535958
Nelu Stanciu  •  26 Octombrie 2021, 22:41

Păi n-avem noi o Sorană? De ce să mai împrumutăm una? Sau se redeschide Belina?

simonhalep
simonhalep  •  26 Octombrie 2021, 21:16
Postat de Dan Petnaise pe 26 Octombrie 2021, 20:37

Eroină? Despre Simona nu ați scris asta.

*** e penibilă și chitră. A ajuns sus doar datorită norocului.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează