SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

SPECIAL GSP Emma Răducanu, marea speranță a tenisului britanic, debutează azi la Wimbledon: tatăl e român, mama chinezoaică, ea se inspiră de la Halep!

Emma Răducanu / foto: Guliver/Getty Images +46   FOTO
Emma Răducanu / foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat marti, 29 iunie 2021 14:50 / Actualizat marti, 29 iunie 2021 15:52

Emma Răducanu (18 ani), una dintre marile speranțe ale tenisului britanic, debutează astăzi pe tabloul principal de la Wimbledon. De numele jucătoarei cu origini românești se leagă speranțele pe termen lung ale englezilor, care i-au observat potențialul și i-au acordat un wild-card.

  • Emma Răducanu o înfruntă în runda inaugurală de la Wimbledon pe rusoaica Vitalia Diatchenko (30 de ani, 150 WTA). Meciul va începe în jurul orei 20:45.

De la Virginia Wade, în 1977, nicio jucătoare de tenis din Marea Britanie n-a mai ridicat trofeul la Wimbledon. Britanicii se preocupă intens de noua generație și speră că, în viitorul apropiat, „seceta” de peste 40 de ani va fi întreruptă de vreo „localnică”. 

Așa se explică și numărul mare de wild-card-uri - șapte - pe care reprezentantele Marii Britanii le-au primit pentru ediția din 2021. Printre ele, un nume ne captează atenția, cel al Emmei Răducanu.

Emma Răducanu, similitudini cu Bianca Andreescu

Emma Răducanu s-a născut în Canada, din tată român și mamă chinezoaică. Când avea doar doi ani, familia acesteia s-a mutat din Toronto în U.K, acolo unde Emma a primit cetățenie britanică și a făcut primii pași în tenis. 

Povestea Emmei Răducanu se aseamănă până într-un punct cu cea a Biancăi Andreescu: canadianca are însă ambii părinți de origine română și, pe deasupra, a și locuit câțiva ani în România. Lucru care nu s-a întâmplat și în cazul Emmei Răducanu.

Încă de când avea 13 ani, Federația din Marea Britanie a început s-o urmărească cu atenție pe Emma Răducanu, cea care în 2015 triumfa în turneul Nike Junior International, o întrecere dedicată jucătoarelor sub 18 ani. Astăzi, Emma a depășit statutul de promisiune, iar britanicii îi prevăd un viitor strălucit.

Ambiții românești: „Tata m-a forțat să joc tenis, mie nu îmi plăcea”

Totuși, tenisul n-a fost de la început pe lista de priorități a Emmei Răducanu: „Nu am avut tenisul în minte”, spunea ea pentru Daily Mail în 2018. 

„Părinții mei luau lecții într-un parc din zonă și m-au «târât» și pe mine în treaba asta. Chiar nu mi-a plăcut tenisul la început. Tatăl meu mă cam forța să joc, dar am început să concurez și am simțit că am acel spirit competitiv în mine și că îmi place să lupt”.

Prezența Emmei Răducanu pe tabloul principal de la Wimbledon nu e una conjuncturală. Specialiștii din U.K. au inclus-o pe lista stelelor în ascensiune din tenisul britanic, alături de Jack Draper, cel care ieri i-a luat un set lui Novak Djokovic în primul tur de pe tabloul masculin.

338e poziția pe care Emma Răducanu o ocupă în prezent în clasament

Emma Răducanu / Sursă foto FOTO: Guliver/Getty Images
Emma Răducanu în Vogue
Emma Răducanu / Sursă foto: instagram.com/emmaraducanu/
+42 FOTO

Prima victorie importantă, primul turneu WTA

În urmă cu o săptămână și jumătate, Emma Răducanu a impresionat în turneul ITF de la Nottingham, o întrecere puternică pe iarbă, unde, de asemenea, a primit wild-card. 

Emma n-a făcut act de prezență și a reușit o victorie de efect cu Timea Babos, fost număr 25 mondial și multiplă campioană de Grand Slam în proba de dublu, scor 6-3, 6-3. Ea s-a oprit în sferturi, învinsă greu de Tsvetana Pironkova, o altă jucătoare care a fost în primele 40 ale lumii. 

Tot la Nottingham, dar într-un turneu de categorie WTA, Emma Răducanu a fost acceptată pe tablou la începutul lui iunie. A pierdut în primul tur cu Harriet Dart, o compatrioată mult mai experimentată, însă momentul a marcat debutul său într-un turneu WTA.

Ea se mai poate lăuda și cu selecții în echipa de Fed Cup a Marii Britanii, dar și cu faptul că a participat la „Battle of the Brits”, o competiție înființată de britanici în timpul pandemiei, unde a avut ocazia să joace împotriva lui Andy Murray într-un meci de dublu mixt.

Emma Răducanu / Sursă foto FOTO: Guliver/Getty Images
Emma Răducanu în Vogue
Emma Răducanu / Sursă foto: instagram.com/emmaraducanu/
+42 FOTO

Până să debuteze la cel mai înalt nivel, Emma Răducanu a navigat, la fel care orice jucătoare tânără, prin vastul circuit ITF. Acolo, s-a intersectat în urmă cu mai mult timp cu Andreea Prisăcariu. 

Jucătoarea română a caracterizat-o, într-un scurt dialog cu GSP: „Am fost la câteva turnee împreună acum câțiva ani. Jucătoare bună, chiar talentată”, mărturisește Andreea.

3a câștigat Emma Răducau de-a lungul carierei

Emma Răducanu, într-o galerie selectă 

Fost sfertfinalistă în competiția de junioare de la Wimbledon, Emma Răducanu se numără printre cele opt adolescente prezente pe tabloul principal de la Wimbledon

Alături de Emma sunt nume deja consacrate, dar și mari promisiuni: Coco Gauff (17 ani), Clara Tauson (18), Leylah Fernandez (18), Marta Kostyuk (19), Katie Volynets (19), Wang Xinyu (19) și Amanda Anisimova (19).

Emma Răducanu se inspiră de la Li Na și Simona Halep 

Într-un interviu acordat presei britanice în vara lui 2020, Emma Răducanu a fost întrebată care sunt jucătoarele de la care se inspiră. Fără să facă și alte referiri la România, Emma a nominalizat-o și pe Simona Halep

„Vreau să fiu atletică precum Halep. De asemenea, sunt o mare fană a lui Li Na, are niște lovituri extrem de puternice. Ador mentalitatea ei, niciodată nu se plânge de ceva”, spunea tânăra jucătoare din Marea Britanie.

Legăturile Emmei Răducanu cu România sunt, însă, vagi. În descrierea de pe contul său de Instagram, ea include și Bucureștiul - cel mai probabil locul de naștere al tatălui - în șirul de orașe de care se simte apropiată. Acolo se mai regăsesc Londra, Toronto și îndepărtatul Shenyang.

Emma Răducanu, marea speranță a tenisului britanic, debutează azi la Wimbledon: tatăl e român, mama chinezoaică, ea se inspiră de la Halep!

VIDEO Lucruri neștiute despre Emma Răducanu

Citește și alte știri din tenis:

Simona Halep, prima reacție după retragerea de la JO: „Nimic nu îmi aducea mai multă mândrie”

Surpriză pe tabloul feminin la Wimbledon: dubla-câștigătoare a competiției, eliminată în turul 1 + Jucătoare descalificată de organizatori!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
paiazze
paiazze  •  01 Iulie 2021, 15:37
Postat de ionescugeorge77 pe 29 Iunie 2021, 18:02

...un articol bun...mesajul lui este unul simplu ...ai plecat din Ro ...esti fericit ...si nu te mai uiti inapoi...

Eu cred ca mai demonstreaza ceva: romanii au gene bune. Daca s-ar pune si pe treaba in tara asta, daca si-ar vedea lungul nasului si ar da de pamant cu toti politicienii si cu toti mamelucii care au devenit "factori de decizie" aleatoriu, cred ca am ajunge departe. Din pacate, maneaua e muzica nationala a romanului, iar asta se vede la fiecare pas. Aproape tot ce se face aici se face de mantuiala. "Merge si asa" ar trebui scris pe tricolor.

sorinache
sorinache  •  30 Iunie 2021, 21:02
Postat de leu.mr pe 29 Iunie 2021, 21:30

De ce Emma si nu Ema ?

Pentru că așa scrie în buletin.

leu.mr
leu.mr  •  29 Iunie 2021, 21:30

De ce Emma si nu Ema ?

Vezi toate comentariile (5)
Comentează