SPORTURI  »  TENIS  »  COLECȚIE

EXCLUSIV Care a fost prima mașină a lui Ion Țiriac şi evenimentul care l-a bulversat total în ziua în care şi-a achiziţionat-o: „N-am putut să mă sinucid, dar am fost aproape”

Ion Țiriac // Foto: Imago +49   FOTO
Ion Țiriac // Foto: Imago

Articol de - Publicat marti, 19 ianuarie 2021 18:09 / Actualizat marti, 19 ianuarie 2021 19:56

Ion Țiriac, 81 de ani, a rememorat pentru Gazeta Sporturilor momentul în care și-a cumpărat prima mașină, dar și peripețiile pe care le-a avut cu ea.

Într-un interviu premium acordat anul trecut Gazetei, magnatul român a povestit că prima mașină cumpărată de el a fost o Skoda Octavia, în anii '60. De asemenea, el a explicat și de unde a venit pasiunea lui pentru mașini. 

- Care e prima mașină pe care v-ați cumpărat-o?

- O Skoda Octavia. Chiar în ziua în care mi-am cumpărat-o, poarta Institutului de Cultură și Educație Fizică, actualul ANEFS, s-a închis exact peste portiera mea din dreapta. Omul de la intrare m-a salutat și a uitat de poartă. N-am putut să mă sinucid, dar am fost pe aproape. Înainte avusesem o motocicletă. Asta se întâmpla pe la începutul anilor '60.

- Aveți o colecție impresionantă de mașini vechi, reunită în expoziția permanentă de la Otopeni. De unde s-a născut această pasiune?

- A existat dintotdeauna legătura dintre om și motor, om și mișcare. Și am avut mereu o legătură cu Formula 1, care a ajuns ceea ce e azi grație lui Bernie Ecclestone, pe care-l cunosc de 45-50 de ani. El singur a făcut Formula 1 de acum. La începuturi, piloții se întrebau când să se antreneze. "Lasă, vedem noi! Ne trezim, luăm micul dejun, apoi ne gândim și la antrenamente". Bernie a modificat tot. De-asta un om ca el, Havelange, Samaranch, Blatter sunt oameni care au schimbat sportul mondial. Revenind la întrebare, pasiunea am avut-o dintotdeauna, doar că mijloacele au venit mai târziu. Vă spun că din punct de vedere comercial, investițiile în mașini clasice, istorice, a însemnat cea mai bună afacere din ultimii 20 de ani.

Ion Țiriac: „Multe sute de mii de euro ca să refac un faimos Rolls Royce Phantom"

- Care vă e cea mai dragă mașină?

- Am undeva între 400 și 450 de exemplare, nu există una favorită. Dacă vreți, cea mai faimoasă e un Rolls Royce Phantom IV, care i-a aparținut sultanului Aga Khan. E mașina care a câștigat faimosul concurs de eleganță Peeble Beach, în California, un fel de Wimbledon al mașinilor, cea mai mare competiție în domeniu. A durat vreo doi ani și multe sute de mii de dolari ca să o refac. Cam cât ar valora acum? Exact atât cât ar anunța cineva că plătește la o licitație! Totuși, mașinile astea deja nu mai sunt ale mele. Am dat absolut tot Fundației. N-aș sfătui pe nimeni să le vândă. Dacă oferă cineva cinci milioane, șapte milioane, tot n-aș da-o! Au fost doar 14 exemplare în lume, acum cred că mai există doar nouă sau zece.

+45 FOTO

În prezent, Ion Țiriac este cel mai mare colecționar de mașini din Europa, având în garajul său peste 420 de automobile clasice și de lux. Printre automobilele deținute de Țiriac se numără Rolls-Royce-ul Panthom al lui Elton John, un Aston Martin identic cu cel condus de James Bond în filmul din 1987, dar și multe mașini conduse de regi și alte presonalități.

Citește și alte știri despre Ion Țiriac:

„De acum, eu de foame nu o să mor niciodată” » Ion Țiriac, dezvăluire emoționantă despre un moment critic al vieții

Cum îl cheamă, de fapt, în buletin pe Ion Țiriac: „Am vrut să schimb numele”

„Băi Nadia, Bela ăla ți-a dat vreo palmă când aveai 5-6 anișori?!” » Ion Țiriac dezvăluie o discuție sensibilă

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (11)
162604815642692
Nelu Ghencea  •  20 Ianuarie 2021, 14:39

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

sevilla_1986
sevilla_1986  •  20 Ianuarie 2021, 07:46
Postat de Constantin Mosnegutu pe 19 Ianuarie 2021, 20:23

Iar il pupati pe asta? Cat a decartat? Marele smenar ruman!!!

Tânăr ești tu ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

sevilla_1986
sevilla_1986  •  20 Ianuarie 2021, 07:44
Postat de Tosca Gelu pe 19 Ianuarie 2021, 23:50

Mosul asta, de la Ceasca incoace este de departe hotzul nr unu din Romanica,,,!

Iar tu ești idiotul număru UNU care comentează pe acest site.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează