SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  INTERVIU

„Băi Nadia, Bela ăla ți-a dat vreo palmă când aveai 5-6 anișori?!” » Ion Țiriac dezvăluie o discuție sensibilă

Miliardarul Ion Țiriac a dezvăluit o discuție sensibilă avută cu Nadia Comăneci despre Bela Karolyi, foto: Imago +21   FOTO
Miliardarul Ion Țiriac a dezvăluit o discuție sensibilă avută cu Nadia Comăneci despre Bela Karolyi, foto: Imago

Articol de GSP - Publicat marti, 05 ianuarie 2021 15:28 / Actualizat miercuri, 06 ianuarie 2021 09:16

Miliardarul Ion Țiriac, 81 de ani, a fost întrebat la TVR 2 despre cele 3 finale de Cupa Davis pe care le-a pierdut cu România și despre sacrificiile pe care unii sportivi le fac. A dezvăluit și o discuție sensibilă avută cu Nadia Comăneci.

  • Ion Țiriac a jucat trei finale de Cupa Davis, toate pierdute în fața SUA, cu Ilie Năstase partener: 1969, 1970, 1972;
  • Vrând să sublinieze sacrificiile pe care le face un sportiv, Țiriac a dat-o exemplu pe Nadia Comăneci, cea care a făcut performanță cu naționala României sub îndrumarea antrenorilor Bela și Marta Karolyi;
  • Mai multe foste gimnaste, printre care Rodica Dunca, Emilia Eberle sau Ecaterina Szabo au povestit despre abuzurile lui Karolyi la lot, dar Nadia nu a vorbit niciodată despre ele;

Ion Țiriac: „Numai Nadia ar spune că a muncit mai mult ca mine”

„Am pierdut 3 finale de Cupa Davis, ăla-i dezastrul vieții mele de sportiv, trebuie să accept, nu am ce să fac. Dar nu e atât de rău, am pornit de la zero la infinit, fiindcă am ajuns de 3 ori în finală, am ajuns o țară care conta în lumea asta. Năstase a schimbat tenisul, eu am ajuns de două în primii 10, și la simplu, și cu el la dublu. Am avut mai mult noroc în viața de după cea de sportiv. Nu am avut talentul lui Ilie, talentul Nadiei sau al Simonei Halep, sau al lui Hagi, așa că a trebuit să muncesc de două ori. 

Probabil Nadia m-ar contrazice, ea zice că a muncit mai mult ca mine. Și că a avut talent mai mare ca mine. Mi-am amintit că am întrebat-o: «Băi Nadia, Bela ăla (nr. Karoly, fost antrenor al lotului național de gimnastică) ți-a mai dat vreo palmă când aveai 5-6 ani?». «Băi Țiriac, eu trebuia să stau 6 ore pe o bârnă. Ce putea să îmi facă ca să stau 6 ore pe bârnă? Eu trebuia să stau pe acea bară, fiindcă doar așa progresam, așa știam ce trebuie să fac, cum trebuie să fac»”, a explicat Ion Țiriac la TVR 2 în emisiunea Rețeaua de idoli.

Cum îl cheamă de fapt în buletin pe Ion Țiriac: „Am vrut să schimb numele, dar erau prea multe hârțoage”

Nadia Comăneci l-a antrenat pe Arnold Schwarzenegger într-un parc. Foto: Hepta
+17 FOTO

Bela Karoly, acuzat de metode dure de antrenament: „Româncele păreau speriate mereu”

Fost mare antrenor al echipei de gimnastică feminină a României în anii '70-'80, Bela Karolyi este omul de numele căruia sunt legate primele mari succese mondiale şi olimpice ale țării noastre. În 1981, Karolyi a rămas în SUA și s-a retras din antrenorat în 1996. Soția sa, Marta, a supervizat lotul de gimnastică feminin american, din 2000 și până în 2016. 

Ulterior, Bela Karolyi a fost acuzat pentru metodele dure de antrenament pe care le-a aplicat la lotul României. Unele voci au acuzat că antrenorii erau violenți cu fetele. Mai multe foste gimnaste, printre care Rodica Dunca, Emilia Eberle sau Ecaterina Szabo au povestit despre abuzurile lui Karolyi. 

„În 1976, Nadia era modelul tuturor, iar rușii, români și est-germanii, adică întregul bloc comunist, erau cei mai buni la acest sport. Noi mergeam la competiții, iar ele, gimnastele, păreau mereu speriate. Nu le vedeai vorbind între ele și arătau mereu ca niște roboți. Pot să spun doar că sportivele nu păreau deloc fericite”, spune Tracee Talavera (53 de ani), componentă a echipei olimpice a SUA în 1984.

12 medaliila edițiile din 1976 și 1980 a câștigat Bella Karolyi ca antrenor al echipei feminine a României: 5 de aur, 3 de argint, 4 de bronz

„Bela și Marta Karolyi puteau fi oricât de cruzi voiau, au validat această abordare”

„De la bun început, Bela a venit cu ideea de a le controla total pe fete. Voia control absolut. Bela le controla greutatea. Urcau zilnic pe cântar. Striga la ele și le umilea: «Vacă grasă», «Ești un porc». Le pălmuia pe fete. Acestea erau foarte speriate. Marta obișnuia să le ia de gât și să își înfigă degetele în el. Și le pălmuia foarte mult. Fetelor le rămânea urma inelelor pe obraji. I-am raportat la autorități, dar trebuie să înțelegeți că nimeni nu lua nicio măsură ca să-i oprească. În România, acest lucru era tolerat”, povestește coregraful Geza Pozsar modul în care lucrau soții Karolyi cu Nadia și colegele ei.

Această metodologie a succesului în gimnastică introdusă de Marta și Bela Karolyi a fost confirmată și de Jennifer Sey într-un documentar Netflix: „Am început acest sport la jumătatea anilor '70. Aș putea spune că metodologia standard aplicată de antrenori în gimnastica de elită era cruzimea. Aceasta era metodologia acceptată. Puteai fi cât de crud doreai pentru a scoate totul de la o sportivă. Apoi au venit Bela și Marta Karolyi și au validat această abordare”.

Ion Țiriac prevede o „catastrofă” după Simona Halep: „E păcat că dispărem! Va fi ca la gimnastică”

Citește și alte declarații ale lui Ion Țiriac: 

EXCLUSIV Ion Țiriac prevede o „catastrofă” după Simona Halep: „E păcat că dispărem! Va fi ca la gimnastică”

„De acum, eu de foame nu o să mor niciodată” » Ion Țiriac, dezvăluire emoționantă despre un moment critic al vieții

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
muzzi
muzzi  •  28 Octombrie 2021, 00:24
Postat de mattteo pe 05 Ianuarie 2021, 18:00

Bella si Marta ai scos CAMPIOANE, nu traznite ca alde Larisa Iordache si McKayla din zilele noastre, cu *** pe facebook. Si dupa aia tipa ca ele la 15 ani nu stiau ce le face un doctor.

Bella karoly era un nemernic *** si faptul ca a scos campioane nu justifica cu nimic ca era un ***! de aia suntem, ma, in urma cu 100 de ani in europa! din cauza mentalitatii asteia de ***! pedepsele fizice erau foarte obisnuite la orice nivel, fie el sport, scoala, societate! de aia am avut rezultate doar vremelnice si am crescut toti ca o tara de oi! de aia suntem in urma tuturor,din cauza mentalitatii de miel care poate fi taiat si asta se datoreaza faptului ca am fost abuzati cand am fost copii! imi aduc aminte de bataile pe care le luam la scoala, cu care parintii erau de acord! spune-mi tu, ce era asa bine ca aveai rezultatele alea fiind calcat in picioare la 6 ani? crezi ca unui copil ii sta mintea la performanta cand este batut? incearca sa faca tot ce poate pentru a evita urmatoare bataie! mi-e sila de mentalitatea asta comunista!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mattteo
mattteo  •  05 Ianuarie 2021, 18:00

Bella si Marta ai scos CAMPIOANE, nu traznite ca alde Larisa Iordache si McKayla din zilele noastre, cu *** pe facebook. Si dupa aia tipa ca ele la 15 ani nu stiau ce le face un doctor.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează