SPORTURI  »  TENIS  »  INTERVIU EXCLUSIV

EXCLUSIV Cum o afectează coronavirusul pe Simona Halep: „E o problemă spinoasă în WTA!” + ar putea rata marele obiectiv: „Nu știu ce decizie va lua cu Tokyo”

Articol de - Publicat vineri, 13 martie 2020 07:00

Sportul mondial e complet blocat din cauza pandemiei de Coronavirus, iar tenisul n-avea cum să facă notă discordantă de la această problemă. Turneele din ambele circuite au început să fie suspendate, iar întreg calendarul e în mare pericol.

Aflat în Franța, Sever Dron (75 de ani), finalist cu România în ediția din 1969 a Cupei Davis și fost căpitan nejucător al echipei de Fed Cup, a vorbit în exclusivitate pentru GSP.ro despre situația îngrijorătoare cu care se confruntă întreg mapamondul, despre modul în care tenisul e afectat, dar și despre cum parcursul Simonei Halep din 2020 ar putea fi pus în pericol. 

- Domnule Dron, ce se întâmplă în Franța cu această pandemie de coronavirus?
- Treaba e luată în serios. Abia suntem la început, iar francezii au început să fie atenți. Inclusiv medicii aflați la pensie au fost convocați pentru a face față acestei treburi. Farmaciile au început să împartă măști și gel antibacterian. Singura mare decizie luată joi seara e că alegerile municipale din această duminică vor avea loc, n-au fost anulate. Voi fi și eu prezent la un birou de vot, vom primi măști, gel, ni s-a spus să venim de acasă cu un stilou pentru a nu scrie toți cu același.

„Macron ne-a spus că suntem abia la început”

- Din păcate, sunt peste 60 de decese înregistrate în Franța.
- Da. Sunt niște focare importante. Unul este lângă aeroportul de la Beauvais, unde vin foarte multe curse low-cost din Italia, din China. La Paris, sunt foarte puține cazuri, dar președintele Macron a vorbit foarte clar și a spus că abia suntem la început și nu e nimic de glumă.

61 de deceses-au înregistrat până acum în Franța din cauza pandemiei de coronavirus

 - Atmosfera din rândul populației care este? 
- Nu e mare înghesuială la magazine. S-a promis că supermarketurile vor fi aprovizionate în permanență. Nu sunt cozi mari. Ce mi s-a părut curios e că n-am mai găsit zahăr la un supermarket, dar am găsit la altele. Deocamdată, nu e această panică mare de a cumpăra multe lucruri. Ni s-a spus să nu ieșim din casă foarte des. Norocul meu e că stau într-o reședință care e la două minute de un supermarket. S-a decis ca de luni să fie închise școlile, grădinițele, universitățile. Sper să nu fie mare prăpăd.

„Ultima oară când nu s-a jucat la Roland Garros, nemții aveau prizonieri în vestiarele de pe «Philippe Chatrier»”

- Cum vi se pare decizia ATP de a suspenda competițiile timp de șase săptămâni și care credeți că vor fi repercusiunile?
- Nu știu ce să zic. E foarte greu de spus. La tenis există o anumită tradiție. Mi se pare o nebunie ca turneele mari, precum Roland Garros sau Wimbledon, să se joace fără spectatori. Mai bine nu le faci. E important ca spectatorii să fie prezenți, dar sunt multe lucruri de luat în seamă, sunt mulți bani la mijloc. Trebuie să fim atenți la sănătate, în special la sănătatea celor mai vârstnici.

- Locuiți în Franța, s-a vehiculat măcar vreun pic că Roland Garros ar putea să nu se dispute în acest an? 
- Nu știu ce o să se întâmple, decizia e la mâna lor. Cred că, dacă ar fi să se joace fără spectatori, mai bine nu s-ar disputa deloc. Roland Garros mai are o problemă, anul acesta trebuie să se inaugureze acoperișul de pe «Philippe Chatrier». Am fost și eu invitat, voiam să vin cu 2-3 profesori din România. Ultima oară când nu s-a jucat la Roland Garros a fost în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Nemții aveau prizonieri prin vestiarele de pe «Philippe Chatrier».

- Cum credeți că e afectată Simona Halep de toată această problemă? 
- E o contabilitate de făcut. E o problemă spinoasă. Ea s-a retras de la Indian Wells și va pierde punctele de anul trecut. Dar turneul s-a amânat. Ce decizie ia acum WTA-ul? Îi ia punctele sau i le lasă? Problema este că președintele Macron a spus că Europa și Franța sunt abia la început, dar ce facem cu turneele de la Monte Carlo, Roma, Madrid, Roland Garros? Mai sunt și Jocurile Olimpice.

- Mai e mult până la Jocurile Olimpice, dar jucătorii și jucătoarele ar putea veni fără meciuri în picioare la acea competiție, ceea ce i-ar afecta, nu?
- Nu știu ce decizie va lua Simona. Ea n-a mers în Brazilia din cauza virusului Zika. Vrea foarte mult să fie prezentă la Tokyo, poate e ultima ei Olimpiadă și ar vrea să fie campioană olimpică. Nu știu dacă va mai vrea să joace peste 4 ani, am văzut că declară că vrea să-și facă o familie și îi respect foarte mult decizia.

Vezi și:

EXCLUSIV Coronavirus anulează și Roland Garros? Antrenorul român stabilit în Franța, despre un scenariu sumbru: „Ultima oară când nu s-a jucat, nemții aveau prizonieri pe «Chatrier»”

OFICIAL UPDATE Miami Open a fost anulat! ATP suspendă tot până la finalul lunii aprilie + ITF oprește turneele timp de o lună

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (4)
ovidiu2019
ovidiu2019  •  13 Martie 2020, 13:50

Apropo, multa sanatate domnule Sever Dron!

ovidiu2019
ovidiu2019  •  13 Martie 2020, 13:50

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ovidiu2019
ovidiu2019  •  13 Martie 2020, 13:42
Postat de pugliesi pe 13 Martie 2020, 12:21

Băi, Remus Dinu, pai asta e articol? Ne intereseaza pe noi de halep in momentele astea? Auzi, cum o afecteaza pe aia coronavirusul. Pai chiar vrei sa-ti spunem unde ne doare cum o afecteaza? Chiar asa ati ajuns ? Nu mai aveti pic de deontologie? Ce ne intereseaza bă pe noi de halep in momentele astea?

Ce mai cauti pe un ziar de sport? *** Cat despre Olimpiada, aceasta nu se va mai dispua anul acesta! Sunt sigur.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează