SPORTURI  »  TENIS  »  WTA

EXCLUSIV Fostul ministru care a cerut chetă pentru Halep face precizări: "A fost un experiment. Trebuie să fim conștienți că brandul Simonei nu vinde"

Articol de - Publicat miercuri, 07 februarie 2018 11:49

Vasile Dîncu, fostul ministru al Dezvoltării în perioada noiembrie 2015 - ianuarie 2017, spune că a încercat un experiment pe pagina sa de Facebook, când le-a cerut oamenilor să doneze câte un euro pentru ca România să devină sponsorul Simonei Halep, după despărțirea de Adidas.

Fostul ministru și europarlamentar a explicat într-un interviu pentru GSP.ro ce a reprezentat postarea sa de pe Facebook și la ce concluzii a ajuns.

- Domnule Dîncu, cum ați ajuns la concluzia că Simona Halep ar avea nevoie de o chetă națională?
- Eu n-am făcut o propunere de chetă, am făcut mai degrabă un experiment pentru dialogul de pe Facebook. În primul rând era elementul care ținea de faptul că ar trebui să nu ne mai isterizăm național atunci când un sportiv de-al nostru pierde un contract comercial. Noi am început s-o victimizăm pe Simona și să ne victimizăm pe noi. Am văzut și ultima declarație a lui Hănescu în care spunea că românii sunt marginalizați. Eu am vrut să punem capăt acestui lucru și să fim realiști. Am vrut să testez, atunci când trecem de la vorbe la fapte, în ce măsură și cum argumentăm noi acest lucru. A fost un proiect de dialog pentru că am vrut să văd cum funcționează un dialog pe Facebook. Sigur, eu lucrez și la o carte despre Facebook, adun date și am făcut o mulțime de studii până acum.

- Dar ce-ați urmărit mai exact?
- Am urmărit câteva lucruri. În primul rând am vrut să văd cum se raportează oamenii la acest bocet național legat de Simona și cum funcționează dialogul cu oamenii pe Facebook. Am stat o jumătate de zi pe Facebook, ceea ce n-am timp de regulă. Am încercat să văd diverse mecanisme de dialog cu oamenii. Am făcut și un later edit la jumătatea perioadei să vedem după aceea când explic intențiile textului dacă se schimbă ceva în atitudinea oamenilor. M-au interesat derivele din comunicare, violența de limbaj, am făcut mai multe experimente.

- Oamenii au reacționat în număr mare și pe site-ul GSP.
- Da, am citit. Acum voi vedea analiza socio-demografică. Adun toate comentariile de pe GSP și de pe Facebook. Voi încerca să văd cum s-au raportat oamenii la ce am scris. GSP mi-a făcut un serviciu prin acel sondaj pe care l-a pus la știrea respectivă cu Simona Halep. Am văzut acolo un tip de atitudine al oamenilor și se poate compara cu atitudinea pe care o studiez.

"Brandul Simonei nu se vinde"

- La ce concluzie ați ajuns până acum?
- Una din concluziile pe care le-am tras a fost că din cauza politicului nici măcar nu mai putem comunica pe Facebook. M-a interesat acest lucru. Am fost surprins să văd în sondajul GSP că din cei peste 18.000 de oameni 60% dintre ei erau de acord să doneze pentru Simona (n.r. acest lucru se întâmpla marți la ora 12:00). Un lucru pe care nu l-am scris și pe care vi-l spun acum e următorul: intenția mea era să văd în ce măsură suntem conștienți că brandul Simonei nu vinde. Dacă am face o analiză economică am vedea că cei de la Adidas se raportează la piața internă de produse. Capitalismul nu are suflet, el funcționează după alte reguli. Un lucru pe care-l spun va scandaliza multă lume, dar trebuie să-l zic pentru că e purul adevăr. Handicapul Simonei suntem noi și România pentru că noi nu avem o economie performantă.

 sondaj
Între timp sondajul de pe GSP a ajuns la peste 30.000 de votanți, iar 53% dintre aceștia n-ar fi de acord să doneze bani pentru Simona Halep

- Dar România a făcut ceva pentru Halep?
- Am folosit și eu acest argument, dar și alte argumente mai emoționale. Într-adevăr, oamenii au rezonat la acest argument. Imaginea României e îmbunătățită continuu de sportivi. Chiar dacă scriem sau nu România pe tricoul Simonei ea tot țara noastră o reprezintă. Noi suntem datori marilor noștri sportivi. Într-adevăr, noi n-am participat cu nimic la dezvoltarea ei. Nici ea nu datorează nimic României.

- Cum poate fi ajutat sportul românesc?
- După acest experiment chiar o să propun un proiect în acest sens. Am și niște analize făcute de federații și de Ministerul Sportului. Aș vrea să facem niște propuneri pentru sponsorizarea sportului la nivel juvenil și local. Foarte multă lume s-a referit la acest aspect.

"Am avut zeci de întâlniri cu federațiile"

- Când erați în Guvern ați făcut ceva în acest sens?
- Am venit cu propuneri când eram în Guvern. Eu am lucrat cu federațiile la noul proiect de lege al sportului. Am lucrat împreună în guvernul Cioloș cu federațiile, ne-am întâlnit de zeci de ori, am făcut propuneri la nivelul legii sporturilor, modificări pentru a sprijini sportul, pentru a defini sportul profesionist, pentru facilități sportive. M-a interesat acest lucru și mă interesează în continuare. Eu nu mi-am dat seama până acum că oamenii vor să mai audă de asemenea proiecte colective pentru organizarea sportului. O să fac propuneri mai departe. Sincer, nu credeam că poate conta atât de mult să faci propuneri pe Facebook. Eu am făcut doar un experiment de comunicare. Pe mine m-a interesat foarte mult dinamica acestei dezbateri.

- Multă lume a spus că ați vrut doar să faceți politică pe Facebook prin mesajul dumneavoastră.
- Eu nu vreau să mai fac politică și nici nu am vrut să-mi fac reclamă pe urma Simonei. Scopul meu era să văd în ce măsură știm să respectăm un sportiv și în ce măsură am vrea să acționăm în sensul acesta. Nu pentru Simona, dar în numele efortului pe care Simona îl face pentru România cred că am putea face un program de comunicare din care să ajungă bani din bugetul țării pentru imaginea României într-o campanie pe care s-o instrumenteze Halep.

- Ce imagine să mai aibă România când nu e în stare să pună în funcțiune Arenele BNR?
- Îmi pare rău că acest lucru nu s-a rezolvat. Nu o să înțeleg niciodată atitudinea Băncii Naționale a României. Înțeleg că Arenele sunt în proprietatea BNR, dar BNR înseamnă o proprietate publică. Această proprietate poate face parte dintr-un parteneriat public privat. De exemplu BNR și Federația Română de Tenis sau cu ajutorul unei primării de sector. Am fost în administrație și știu care sunt legile, știu și regulile pe care ar trebui să le îndeplinească și o instituție publică așa cum e BNR. Totuși, nu înțeleg de ce nu se ajunge la un consens pentru realizarea acestui proiect.

- Veți merge la meciurile României de la Fed Cup din acest weekend?
- Da, sunt la Cluj. Ar fi absurd ca Simona să riște o accidentare, mai ales că jucăm cu o echipă care nu are nicio valoare în acest moment. Am văzut locul în clasament al fetelor din Canada. Poate că publicul din Cluj o așteaptă pe Simona pentru a o omagia din tribună. Ar vedea la Cluj modul prin care ardelenii apreciază victoriile și înfrângerile ei. La Cluj e o atmosferă specială.

"Nu vreau să-i dezamăgesc pe oameni spunând că a fost doar un experiment de comunicare. M-a încurajat sondajul de pe GSP pentru că am văzut că oamenii vor să participe. Cred că în România ar trebui să facem ceva să creăm ocazii pentru solidaritate. Sigur, ăsta e sport profesionist și nu acesta e elementul unde trebuie să participăm cu toții. Am putea face donații la fundații sportive pentru a ajuta tineretul. Cred că solidaritatea se organizează" Vasile Dîncu

"În mod normal ar merita acești bani. Nici n-ar fi important. Ar putea să accepte banii pentru a-i dona tinerilor care fac tenis în România sau Constanța. Nu cred că ea are nevoie de acești bani. Era important un gest de solidaritate, un gest de apreciere din partea noastră. Nu era vorba de bani aici. Cei care s-au uitat doar la asta n-au înțeles nimic din textul meu" Vasile Dîncu

22.429.763 $a adunat Simona Halep în cariera sa doar din tenis

POSTAREA de PE FACEBOOK A LUI VASILE DÎNCU

dincu

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (27)
2032638926981354
Ileana Moise  •  10 Februarie 2018, 21:10

Cam ciudat experiment a ales sa facă dl. Dancu. Un fel de sondaj de opinie cu privire la ...? nu e clar ce anume. Oricum, cred ca tocmai cei care au spus "daa" nu ar face nicio donație daca ideea năstrușnică ar fi pusa in practica. Mai normal ar fi fost ca firme românești s-o poată echipa pe Simona iar ea sa accepte sa poarte echipament romanesc si sa facă, in acest fel, reclama si vânzare firmelor românești. La asta nu s-a mai gândit dl. Danci, nu s-au gândit nici cei care au comentat propunerea sa.

braveheartro
braveheartro  •  08 Februarie 2018, 10:34

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

nea_vanea.60
nea_vanea.60  •  07 Februarie 2018, 19:38

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (27)
Comentează