SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

EXCLUSIV VIDEO Ion Țiriac, necruțător după Roland Garros: „Trebuia să plec după 4 game-uri din finală!” » O face praf pe Barty + dezastru după Halep

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat marti, 11 iunie 2019 18:00

Ion Țiriac a analizat recent încheiatul turneu de la Roland Garros. Cel mai bogat om din România a vorbit despre cauzele nereușitei Simonei Halep (27 de ani, 8 WTA) și a criticat actuala generație de jucătoare.

- Cum vi s-a părut actuala ediție de la Roland Garros?
-Să mă gândesc cum îmi aleg cuvintele. Generația actuală este una dintre cele mai fluctuante, zburătoare. S-ar putea să fie o generație în formare, pentru că am văzut acele jucătoare de 17-18-19 ani. Golul lăsat după surorile Williams și Sharapova, mari personalități în tenis, s-a umplut oarecum cu Simona Halep pe care o avem noi, cu talentul ei și spiritul ei de luptătoare. Dar tenisul s-a cam transformat, în special la feminin.

- În ce sens?
- Adică foarte multe multe n-au învățat la școală, doar s-au uitat la TV să o vadă pe Serena cum joacă. Acum, la kilogramele pe care le are, rupând mingea, nu prea mai e talent, nu prea mai e nimic.

- Cu Simona ce s-a întâmplat?
- Vine după o perioadă în care a fost din nou accidentată, luni de zile s-a antrenat și nu prea. Bate 6-1, 6-0, pierde 2-6, 3-6. Asta este! A fost un an și jumătate numărul 1 în lume și ne-a făcut cadou acest lucru. Vine de pe altă planetă, pentru că noi nu am semănat nimic ca să culegem jucători ca Năstase și Halep. Așa că nu avem cum să ne așteptăm că o să rămână o viață întreagă numărul 1 și că va fi înlocuită cu Halep 2.

- Analizați puțin prestația ei. 
- A jucat slab! A jucat sub nivelul ei. Un sfert de finală la Roland Garros nu este o performanță în cartea mea de adrese. Nu e nici o contraperformanță. A jucat și la Roma cum a jucat, la Madrid din păcate, bătând-o pe actuala mare campioană fără drept de apel, nu a avut acea scânteie.

- Halep ar fi jucat chiar cu Barty în semifinale, cum ar fi fost?
- Cu oricine ar fi jucat ar fi putut câștiga 6-2, 6-2. Simona are armele, are tot ce îi trebuie să câștige. Dar trebuie să aibă și orele alea de antrenament în spate. Pe care nu le are acum din diferite rațiuni. Finala feminină de la Roland Garros a fost una dintre cele mai slabe pe care eu le-am văzut. Vă rog să-mi scuzați sinceritatea. N-a fost una care să mă excite. Trebuia să plec după 4 game-uri. Am și făcut-o! Nu a fost nimic din Sharapova - Halep, din Williams și așa mai departe. Noi suntem obișnuiți cu Steffi Graf, cu Navratilova și Evert. Cu personalități marcante.

Fiecare jucătoare a câștigat Grand Slam-uri. Muguruza a luat două trofee, cehoaicele au luat și ele, Halep a luat și ea unul. Acum vine o Barty, care are un singur merit. E australiancă. Ăia nu știu să scrie, să citească. Dar de fiecare dată când cineva iese de acolo, iese cu bagajul de cunoștințe tehnice de la A la Z.

- Dar vedeți vreo jucătoare din tânăra generație care să vină la nivelul Serenei sau Șarapovei?
- Atenție, de fiecare dată le-am comparat cu trecutul. Și e bine, dar tenisul s-a transformat mult și terenul a devenit și mai mic. Jucătoarele stau și mai aproape. Și nu fac nimic, decât o cârpesc cât se poate de mult. Lucru care nu s-a întâmplat în finală. Acolo părea că se joacă cu încetinitorul. Jocul l-a dirijat această australiancă de la început până la final. Cu cine? Cu Vondrousova, care a câștigat de două ori cu Simona Halep. Cum Dumnezeu a făcut-o? Nu îmi dau seama. N-am văzut niciunul dintre aceste meciuri. E o generație tânără, în formare, și s-ar putea să facă acel click destul de repede. Pentru că au ajuns destul de în față, iar toate celelalte consacrate au dispărut după un tur, două sau trei.

- Spuneați mai devreme că prezența lui Halep pe primul loc a fost un cadou. Să înțelegem că Simonei îi va fi greu să revină în top?
- Nu știu! Simona are 27 de ani, mai are încă 6 ani buni de jucat, care, în cartea mea de adrese, sunt 6 ani, cu 4 ore de antrenament pe zi. Dacă e dispusă și o ține fizicul, face ce vrea. Aici e cheia, dacă are bagajul fizic. Toată lumea vorbește. Și ieri discutam cu prietenii mei despre Nadal. El are tot ce îi trebuie, cu o singură remarcă, este cu 2-3-4% mai lent decât acum 5 ani. Ajunge cu o fracțiune de secundă întârziere și trimite mingea afară cu un metru sau doi. Păi, el acum 5 ani, dacă o trimitea afară, o trimitea cu câțiva centimetri. Dar e acolo unde e, pentru acea voință ieșită din comun. Revenind la Halep, dacă va face și ea ce face Nadal, în 6 luni de zile va fi unde vrea.

- Totuși, după Simona Halep ce vine?
- Spun așa: noi avem o poliță mare de plătit tenisului. Și nu am început-o noi, cu 3 finale de Cupa Davis. Și înainte de noi, România era o țară care se descurca. Sigur, cu Ilie Năstase tenisul a explodat. Avem o poliță de plătit pentru trecut. Am tras alți jucători după noi? Da, a venit Ruzici. Au venit alte finaliste și multe altele. România a avut 34 de turnee mici de 10.000 de dolari. S-au născut mulți jucători de acolo. Chiar dacă unele dintre fete jucau 3-5 turnee aici și restul în străinătate. Dar alea 5 le jucau la Bacău, la Zalău, la Brașov. Și atunci am întâlnit 34 de primari atenți la sport. Acum nu mai sunt. Unde e pericolul?

- Vă rog!
- Halep a fost și este un motor senzațional. Dar ce faci când dispare? Dispar și Begu, Sorana, și Niculescu. Toate sunt pe acolo ca vârstă. Cu cine rămânem? Eu la juniori la Paris am văzut un singur român. Iar la fete nu știu dacă a fost cineva. Nici la tenis, ca și în alte sporturi, nu am semănat deloc. Tenisul are și o situație specială. Pentru anumite rațiuni, Federația nu funcționează de 4 ani. E suspendată, sunt procese între un membru și altul. Eu, personal, Ion Țiriac - 80 de ani, am sarcina morală să încerc să fac ceva. Vin din sportul ăsta, voi încerca. Din păcate nu mai am mult timp și pentru tenis. Dar îmi aloc 6 luni de zile, ca să fac motorul să pornească. După care să vină alții să-l ducă mai departe.

Vezi și:

EXCLUSIV Ion Țiriac, declarații despre candidatura la FRT: „Îmi aloc 6 luni să fac motorul FRT să pornească!” » Planurile detaliate ale miliardarului

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (12)
107835747153062
Marcus Miller  •  12 Iunie 2019, 07:53

sincer? de foarte mult timp eu nu mai iau in considerare ce spune acest matusalemic luat de ape fara vreo educatie ci doar o rutina a virstei. nu a terminat el liceul in patru luni datorita celui pe are l-a tradata anume i. g. maurer. nu este el cel care a facut sa dispara probele din dosarul fiului sau "cocaina?" nu este el cel care a construit vile de lux in locul fabricii de tractoare din brasov? nu este el cel care a fost turnator si recent facut c unoscut de cnsas avind numele conspirativ titi ionescu? nu este el cel imbogatit de petre roman care i-a mai dat si o vila de protocol din fondul rapps cu o chirie modica? nu este el cel care in loc sa-l educe pe ilie nastase i-a dat apa la moara la nesimtirile facute drept dovada ca este interzis pe marile stadioane si concursuri de tenis? pai cam da. si atunci dece as crede analizele lui de doi lei fata de o halep fara minte fara bun simt si plina de tupeu intr-o tara care zice-se ca nu a facut nimic pentru ea? cadouri isi fac si uite asa nici nu a avut timp sa stie cine a scris morometii sau de piramidele de la luvre. ridicoli amindoi. plecarea lui darrin este edificatoare din viata acstei halep. stia foarte bine ca nu va mai ace nimic. foarte bine dar nu mai bagati carbuni in ceva ce nu mai functioneaza. halep este azi acolo unde ii este locul. domnul tiriac sa nu stie ca halep a stat pe locul intii nu datorita jocului ei ci al neparticiparii altora. se pare ca nu are ochi pentru barty ca de vazul sca

rocky2
rocky2  •  12 Iunie 2019, 00:36
Postat de Dan Dumitrescu pe 11 Iunie 2019, 21:10

Cu tot respectul pentru dl.Tiriac, o jucatoare ca Barty nu poate fi minimalizata in halul asta. Critica actuala generatie de jucatoare dar omite sa spuna ca numai asa ar fi putut una ca Halep sa ajunga lider mondial, un fel de chior in tara orbilor. Eu am mare incredere in aceasta aborigena care are toate calitatile de a domina in urmatorul deceniu tenisul feminin.

Daca Tiriac nu era ipocrit, trebuia sa plece de fapt de la Halep, la 0-4 cu Anisimova, tot dupa 4 game-uri era! Acolo a fost tenis de slab nivel! Dar mai bine sa indreptam atentia spre cat de slaba e australianca, ca ne simtim mai bine si mai patrioti asa!

sebastian.vettel
sebastian.vettel  •  11 Iunie 2019, 21:23
Postat de lapusneanul pe 11 Iunie 2019, 21:18

nu ai inteles nimic....pe bune, nu stiu sa scrie sau sa citeasca in sensul ca sunt toba de tenis..adica , au invatat intai tenis si pe urma au trecut si pe la scoala....

Am inteles foarte bine. E o jignire. Mare....daca era facuta de un strain la adresa romanilor, poate ai fi inteles si tu cat de rau suna

Vezi toate comentariile (12)
Comentează