SPORTURI  »  TENIS  »  TENIS

EXCLUSIV Scandal-monstru în tenisul românesc! George Cosac, acuzații grave la adresa lui Răzvan Itu: „A cheltuit în interes personal din banii Federației. Mi-a zis că era îndrăgostit”

George Cosac / Captură GSP Live
George Cosac / Captură GSP Live

Articol de - Publicat vineri, 10 februarie 2023 11:43 / Actualizat vineri, 10 februarie 2023 14:37

George Cosac, candidat pentru un nou mandat la funcția de președinte al Federației Române de Tenis (FRT), a explicat pentru GSP.ro motivele pe care a fost demis Răzvan Itu, din postul de director general al FRT. Astăzi, de la ora 12:00, sunt din nou alegeri

Răzvan Itu a lansat ieri o serie de acuzații la adresa lui George Cosac. Fostul director general al FRT spune că i s-a desfăcut ilegal contractul de muncă. 

„Am fost dat afară abuziv pe 31 ianuarie. Voi ataca în instanță decizia pentru a-mi recăpăta postul. Mi-au reproșat că am lipsit de la program și că l-am făcut incompetent pe președintele George Cosac, într-un mesaj”, a declarat Răzvan Itu, pentru GSP.ro.

Răzvan Itu era și printre cei cinci candidați la funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Tenis alături de George Cosac, Dumitru Hărădău, Tudor Napoleon Spartacus Iacov și Mihai Rusu, dar s-a retras. 

George Cosac susține că problemele cu Răzvan Itu au început în urmă cu doi ani

„În 2021, parte din angajații Federației mi-au transmis că au apărut mai multe cheltuieli din banii Federației făcute de domnul Itu în interes personal. M-am întâlnit cu el la o cafenea și i-am adus la cunoștință. Îmi dau lacrimile, îi dau lacrimile. El îmi spune că s-a îndrăgostit și că nu va mai face greșelile astea”.

Cosac a dezvăluit un alt episod: „În 2022, se află că se întâmplă câteva lucruri în neregulă. Cei din Federație scăpau destul de greu informațiile. Aveam contractată o firmă de IT să facă un site nou, modern, pentru Federație, și de la 20.900 de euro, cât era contractul, s-a ajuns la aproape 100.000 de euro. Iar site-ul nu e gata.

Alt capăt de acuzare pe care Cosac i-l aduce lui Itu: „Am mai descoperit că sunt aproximativ 20 de bilete de avion pentru călătorii în străinătate, achiziționate pe o singură factură. Suma era foarte mare, zeci de mii de euro, pentru a fi vorba de un singur bilet. Când am verificat la agenția care a livrat biletele și am descoperit că, de fapt, domnul Itu, mergea însoțit de asistent managerul în deplasări

Asta în condițiile în care Federația avea bugetul pe care îl avea și nu putea asigura pregătirile și competițiile sportivilor. Ca să poată face acele deplasări, domnul Itu avea nevoie de aprobarea Comitetului Director. Nu a avut nici pentru el, nici pentru asistent manager. El avea nevoie de asistent manager”.

Alegerile pentru șefia FRT, din nou „în aer” » Scandal în ziua premergătoare: „Am adus dovezi, nici nu le-au luat în seamă”. Reacția lui Cosac
ALEGERI
Alegerile pentru șefia FRT, din nou „în aer” » Scandal în ziua premergătoare: „Am adus dovezi, nici nu le-au luat în seamă”. Reacția lui Cosac

George Cosac, acuzații grave la adresa lui Răzvan Itu

Întrebat dacă asistent managerul era femeie sau bărbat, George Cosac a început să râdă: „Vă dați seama ce era. Eu nu pot să spun decât că era asistent manager. De aici a pornit scandalul”.

Cosac a continuat: „I-am cerut imperativ să-și dea demisia. Era cu 3-4 luni înainte de anunțarea candidaturilor pentru alegeri. Itu a venit într-o ședință de Comitet Director și zice: «Băi, fraților, OK, nu vreau să fie scandal, eu o să-mi dau demisia. Asta e situația, înțeleg. Mi-o asum». Nu și-a mai depus demisia. După neregulile descoperite i s-a făcut un raport, iar baza acestui raport Comitetul Director a luat decizia să-l demită pe 31 ianuarie 2023. A mers greu”.

Din acest moment, precizează George Cosac, Răzvan Itu s-a mutat în tabăra lui Marius Vecerdea, inamicul nr. 1 al lui George Cosac. „În momentul în care a rămas fără salariu a început să spună că sunt probleme la Federație. Cinci ani cât și-a luat salariu n-a fost absolut nicio problemă. Sunt zeci, sute de mesaje și comunicări în care Vecerdea era dușmanul lui de moarte. 

Dar, peste noapte sare în brațele lui Vecerdea, pentru că i-a promis că-l salvează și îi asigură acel salariu de care are nevoie. Președintele și vicepreședinții FRT nu sunt renumerații și nu sunt angajați la Federație. Doar directorul general este remunerat, cu cel mai mare salariu”.

George Cosac susține că Răzvan Itu a refuzat să prezinte actele prin care să ateste că are studii superioare, necesare postului de director general al FRT, și a explicat cum a fost angajat fără aceste documente.

„Directorul general trebuia să-și completeze dosarul la resurese umane, conform normelor în vigoare. Nu doar lui i s-a cerut acest lucru, tuturor angajaților. Directorul general la Tenis, echivalentul secretarului general la celelalte Federații, era obligat să aibă studii superioare”. 

George Cosac: „Răzvan Itu ne-a păcălit că are studii superioare”

„Din păcate, el a depus la dosar acte doar pentru 10 clase. Când i s-a cerut de la resurse umane să completeze dosarul a început scandalul. Nu știu ce minciuni a invocat și a refuzat să prezinte documentele cerute. Noi aveam anumite informații. Ne-a păcălit că are studii superioare. Nu și-a mai completat dosarul. El stătea, oarecum, ascuns. Mai rar așa ceva, director general cu 10 clase.

Întrebat dacă în calitate de prieten și fost coleg de Cupa Davis, nu știa ce studii are Răzvan Itu, George Cosac a povestit cum a fost numit acesta director general la FRT. „În 2017, am rămas fără director general, MTS nu ne mai dădea finanțare, nu ne mai recunoștea, și atunci am fost obligați să punem repede pe cineva director general. Și l-am pus pe domnul Itu. N-a verificat nimeni atunci ce studii are. În momentul în care l-am pus director general. Nu ne-am gândit că domnul Itu n-are nici bacalaureatul”.

Eu nu sunt disperat să candidez. La începutul anului trecut i-am propus lui Horia Tecău să candideze la funcția de președinte al FRT, dar mi-a zis că nu poate pentru că are alte proiecte. Văzând însă cine se înscrie și câte șmecheri și nereguli a comis Itu, atunci m-am hotărât să candidez împotriva lui. Am zis că nu se poate ca în 2023 să fim reprezentați de unul cu CV-ul domnului Itu. Trebuie să fie unul demn care să se poată uita în ochii alegătorilor. Nu putem să avem pe unul care este șantajabil.
- George Cosac, președinte FRT

Văzând însă cine se înscrie și câte șmecherii și nereguli a comis Itu, atunci m-am hotărât să candidez împotriva lui. Am zis că nu se poate ca în 2023 să fim reprezentați de unul cu CV-ul domnului Itu. Trebuie să fie unul demn care să se poată uita în ochii alegătorilor. Nu putem să avem pe unul care este șantajabil
- George Cosac, președinte FRT

Am mai fost și acum patru luni acuzat de aceste prostii și minciuni. Nu sunt șantajabil. N-am furat bani, n-am case, n-am mașini. Sunt cel mai liniștit om. Dorm liniștit. Dânsul e foarte șantajabil. Sunt demn, n-am studii, dar am competențe în sport, deși în 20 de ani putem că cumpăr 300 de diplome. Eu nu pot să trăiesc așa. Am avut salariu 4.000 de lei din 2018 până în iunie 2022, când mi-a fost mărit la 7.000 de lei
- Răzvan Itu

Citește și alte știri din tenis: 

Alegerile pentru șefia FRT, din nou „în aer” » Scandal în ziua premergătoare: „Am adus dovezi, nici nu le-au luat în seamă”. Reacția lui Cosac

Emma Răducanu s-a prăbușit în clasamentul WTA, dar John McEnroe sare în apărarea ei: „Trebuie să înțelegem”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (3)
CiprianBirtea_84
CiprianBirtea_84  •  10 Februarie 2023, 23:01
Postat de rumunek pe 10 Februarie 2023, 12:45

Cumva, de ceilalți candidați la președinția FRT am mai auzit. Dar exact de persoana cu cel mai stufos nume, Tudor Napoleon Spartacus Iacov, în tenis sau orice alt domeniu, nu! De unde l-ați cules, oameni buni?

Tudor Iacov este președintele clubului de fotbal feminin Progresul București și fratele fostului manager de la FC Național Comstantin Iacov. Am impresia că are și ceva pârnaie la activ, că spunea Constantin Iacov că nu e normal să fie el acuzat pentru că fratele lui a făcut pușcărie. Nu știu dacă se referea la Tudor sau o mai fi având și alți frați.

rumunek
rumunek  •  10 Februarie 2023, 12:45

Cumva, de ceilalți candidați la președinția FRT am mai auzit. Dar exact de persoana cu cel mai stufos nume, Tudor Napoleon Spartacus Iacov, în tenis sau orice alt domeniu, nu! De unde l-ați cules, oameni buni?

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  10 Februarie 2023, 12:30

...ce daca a luat din banii federatiei ?...ce Burleanu n a facut la fel ?

Vezi toate comentariile (3)
Comentează