SPORTURI  »  TENIS  »  CORESPONDENȚĂ DIN FRANȚA

exclusiv // video „De ce vă legați de Mouratoglou?!" » Echipa GSP deplasată în Franța a dialogat cu presa din Hexagon: „Nu înțeleg de ce puneți problema așa!”

Patrick Mouratoglou și Simona Halep, foto: Imago
Patrick Mouratoglou și Simona Halep, foto: Imago

Articol de , - Publicat marti, 25 octombrie 2022 22:22 / Actualizat joi, 24 noiembrie 2022 20:57

Christopher Roux, jurnalist sportiv la publicația Nice-Matin, i-a făcut un portret concis și favorabil lui Patrick Mouratoglou, într-un dialog purtat cu echipa trimisă în Franța de Gazeta Sporturilor. Acesta nu înțelege de ce francezul e arătat cu degetul în România, iar despre Simona Halep spune că avea o imagine curată. 

  • Simona Halep a picat un test anti-doping la US Open 2022. Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce a fost depistată cu o substanță interzisă la ediția US Open din acest an. Jucătoarea noastră a fost informată de testul pozitiv pe 7 octombrie.
  • Gazeta Sporturilor e singura publicație din România care a trimis o echipă la Biot, acolo unde se află academia deținută de Patrick Mouratoglou

La 16 kilometri de Biot, mica localitate unde se află Academia Mouratoglou, Nisa strălucește impasibilă sub un soare prea puternic pentru luna octombrie.

Dezvăluirile unui jucător american » Cum a arătat procedura de testare a Simonei Halep: „Sunt chiar curios ce urmează”
HALEP, DEPISTATĂ POZITIV
Dezvăluirile unui jucător american » Cum a arătat procedura de testare a Simonei Halep: „Sunt chiar curios ce urmează”

Echipa GSP a încercat să afle ce cred francezii despre cazul Simona Halep

Gazeta a căutat în orașul de pe Riviera franceză specialiști cu care să discute pe marginea subiectului ce ține capul de afiș în sportul românesc în ultimele zile, ajungând la publicația-reper de pe Coasta de Azur: cotidianul Nice-Matin. 

Ziar regional tradițional în Provence, Alpii sudici și Nisa, „Nice-Matin” vinde peste 50.000 de exemplare zilnic, ceea ce-l plasează, prin comparație, mai bine decât orice cotidian tipărit din România. În paginile publicației unde și cunoscutul Bernard Tapie a fost pînă acum un deceniu acționar, sportul și tenisul reprezintă un domeniu de mare interes.

Într-unul dintre cele trei sedii ale ziarului, situat foarte aproape de aeroport și de mare, o clădire modernă cu multe etaje, atmosfera e tipică unei redacții. Adică agitație, deși doar o mică parte din aceasta e rezervată cazului Simona Halep.

Zilele trecute, dubla campioană de Mare Șlem anunța că testase pozitiv în timpul US Open la o substanță numită roxadustat, ce face parte din categoria eritropoietinei.

 Rezultatul a fost confirmat de proba B, cerută de sportivă, care scria în mesajul publicat pe rețelele sociale că „începe cel mai greu meci al vieții mele, lupta pentru adevăr". De atunci, a urmat o serie de reacții, cu amploare semnificativă mai degrabă în România. Ce cred însă francezii?

Christopher Roux lucrează de peste un deceniu la Nice-Matin, unde scrie despre cele mai importante evenimente sportive derulate în această parte a Franței. 

Este la curent cu tot ceea ce se întâmplă în academia lui Mouratoglou și îl laudă pe antrenorul francez, despre care consideră că "a schimbat puțin imaginea tenisului". De la parterul redacției, ziaristul reclamă în interviul acordat pentru GSP că nu e de acord cu valul de antipatie cu care Mouratoglou este înconjurat la noi în țară.

Jurnalistul Christopher Roux, surprins de situația Simonei Halep

Cât despre Simona Halep, jurnalistul e surprins, mărturisind că fostul lider mondial nu i-a trezit niciodată impresia unei jucătoare care să recurgă la șiretlicuri în drumul spre performanță. 

„Și noi am fost șocați", spune ziaristul unuia dintre cele mai importante cotidiene de pe Coasta de Azur despre testul anti-doping picat de Halep. Roux vorbește despre modul în care Mouratoglou e perceput de opinia publică locală, despre insinuările cum că antrenorul ar purta o vină pentru impasul în care a intrat Simona - așa cum acuză sau sugerează voci din România - explicând maniera în care a tratat presa din Franța controversa momentului în tenis. Una mai degrabă discretă.

- Salut, Christopher! Care e părerea ta cu privire la subiectul Simona Halep și acest caz de dopaj?
- Pentru noi, cei de la Nice-Matin, este o surpriză, așa cum am constatat și în urma discuțiilor cu colegii mei. Nu aveam imaginea unei jucătoare care să ia anumite substanțe sau care să facă obiectul unui control anti–doping pozitiv. A fost o mare surpriză, un șoc, pot spune. Am avut tot timpul o imagine curată a acestei jucătoare. Cu siguranță, vor mai fi expertize, teste de efectuat, dar, într-adevăr, a fost o mare surpriză.

„Nu au fost probleme înainte de colaborarea cu Simona Halep”

- Ce ne poți spune despre Patrick Mouratoglou? Sunt persoane în România care-l blamează în acest moment pe el și pe oamenii de la academia lui, acuzându-l într-un fel sau altul fiindcă Simona a fost tot timpul curată de-a lungul carierei, iar acum se întâmplă asta...
- E dificil să-l incriminăm. Nu pot să înțeleg de ce se pune așa problema în România. Nu au fost probleme înainte de colaborarea cu Simona, iar acum încep să se pună întrebări în felul acesta. Noi, aici, la Nice-Matin, avem o impresie foarte bună despre Patrick Mouratoglou. A fost un antrenor extrem de respectat de-a lungul timpului. Academia lui funcționează bine, vin mulți jucători să se antreneze, a reușit să creeze o relație de încredere cu aceștia, iar ei îl consideră competent. Se știe ce contribuție importantă a avut pentru cariera Serenei Williams. Este, de asemenea, și un om de afaceri, a schimbat puțin imaginea tenisului, a reușit să îl facă mai modern prin turneele organizate cu reguli noi, deci avem o părere pozitivă despre el, este o persoana competentă, trebuie să admitem.

- E adevărat că este o persoană care vorbește și a vorbit rar cu presa?
- Am avut câteva discuții cu el despre turneele organizate, e adevărat că ne interesează mereu jucătorii și jucătoarele născuți si crescuți aici, poate mai puțin jucătorii internaționali. Noi, Nice-Matin, suntem un ziar local, ne preocupă mai mult jucătorii noștri, dar, da, am avut ocazia să discutam uneori cu el și pot spune că este o persoană discretă, care știe să-și controleze bine cariera de antrenor și afacerile.

„De ce vă legați de Mouratoglou?!
Simona Halep și Patrick Mouratoglou colaborează din aprilie 2022

„Impactul știrii despre Halep în media franceză a fost minim”

- Întorcându-mă la Simona Halep, crezi că acest moment ar putea fi sfârșitul carierei sale?
- Sunt prudent în legatură cu cazul Simonei Halep, cu atât mai mult cu cât suntem la începutul acestei situații care mai poate dura înca doi, trei ani. Astăzi, sancțiunile pentru dopaj nu sunt foarte clare; aici am avut un luptător care a luat patru ani pentru că a consumat o anume substanță, iar alți sportivi doar doi ani, deci e dificil să ne pronunțăm în legătură cu viitorul carierei sale. Personal, cred că la vârsta ei, dacă ia doi ani de suspendare e capabilă să revină, ar putea s-o facă, deci consider că nu e neapărat sfârșitul carierei Simonei Halep. În orice caz, e prematur să ne pronunțăm.

- În final, aș dori să te întreb despre modul în care presa din Franța a tratat și s-a raportat la acest subiect.
- Așa cum v-am spus și mai devreme, a fost o surpriză, clar, dar nefiind o jucătoare franceză, impactul în media franceză a fost minim. Am urmărit-o mai degrabă pe Caroline Garcia în ultima săptămână, care a reușit să se califice pentru Turneul Campioanelor, ea a fost mai degrabă în lumina reflectoarelor și mai puțin cazul Simonei Halep, dar asta nu înseamnă ca Simona Halep nu e o jucătoare respectată aici.

6luni avea colaborarea dintre Simona Halep și Patrick Mouratoglou când a fost anunțat testul pozitiv

10turnee a jucat Simona Halep în perioada în care a colaborat cu francezul

1trofeu a câștigat Simona Halep sub îndrumarea lui Mouratoglou

25-6este raportul dintre victorii și înfrângeri pentru Simona Halep de când a început să colaboreze cu francezul

3turnee de Mare Șlem a disputat Simona Halep alături de Mouratoglou: Roland Garros (turul 2), Wimbledon (semifinale),US Open (turul 1)

Mouratoglou, scrisoare deschisă în cazul Simona Halep: „Până acum am păstrat o oarecare tăcere. În 30 de ani, nu m-am confruntat niciodată cu așa ceva”
HALEP, DEPISTATĂ POZITIV
Mouratoglou, scrisoare deschisă în cazul Simona Halep: „Până acum am păstrat o oarecare tăcere. În 30 de ani, nu m-am confruntat niciodată cu așa ceva”
Un fost câștigător de Grand Slam intervine în „cazul Halep”: „Nu trebuie să o considerăm victimă”
HALEP, DEPISTATĂ POZITIV
Un fost câștigător de Grand Slam intervine în „cazul Halep”: „Nu trebuie să o considerăm victimă”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (33)
Christia
Christia  •  28 Octombrie 2022, 17:43

Cum să nu știe ziariștii francezi că Caroline Garcia s-a calificat lejer la Turneul campioanelor, turneu ce începe luni? Cred că așa zisul interviu a fost scurt iar trimisul gsp a băgat din top fără să verifice informațiile.????

comunist
comunist  •  27 Octombrie 2022, 18:09
Postat de MaxiP pe 27 Octombrie 2022, 11:25

De cele mai multe ori, părerea mea, dopajul nu pornește de la sportiv. Încă pe Halep o mai duce capul, dar în unele sporturi, sportivul nici nu prea înțelege mare lucru. Deci nu prea poți da vina doar pe sportiv, deși îl plătește întotdeauna.

ce spui tu e in fond exact despre ce vorbeam in postul la care ai raspuns; romanii nu au conceptul de "responsabilitate personala","consecinte" sau "asumare",ei au impresia ca IGNORANTA ii salveaza de orice problema: "nu stiu boss, decat ca am vazut niste pastile pe masa si le-am luat dar nu sunt de pe aici, eu nu stiu ce si cum"si doar fortele intunecate pot conspira sa afecteze drumul lor spre succes si performanta. de asemenea e dreptul tau de roman autentic sa crezi ca un sportiv e, sau ar trebui sa fie, doar o masa de manevra cu zero responsabilitate, pe care altii, in general stranini, fac experimente cu medicamente interzise si incearca sa ii saboteze.

Delia_G
Delia_G  •  27 Octombrie 2022, 17:25

Inceputul raspunsului jurnalistului francez la intrebarea "Ce ne poți spune despre Patrick Mouratoglou?" este tradus gresit. Sensul raspunsului este exact invers fata de ceea ce arata traducerea, el spunand ca "Pot intelege ca in Romania sunt intrebari" (Je peux comprendre qu’en Roumanie se pose de questions). Chiar argumenteaza in continuare, de ce intelege acest lucru. Titlul articolului GSP este, prin urmare, incorect.

Vezi toate comentariile (33)
Comentează