SPORTURI  »  TENIS  »  ȘOCUL ANULUI

BREAKING NEWS Simona Halep, depistată pozitiv cu o substanță interzisă la US Open

Simona Halep (31 de ani, locul 9 WTA) a picat un test anti-doping la US Open 2022 și a fost suspendată provizoriu din activitate.
Simona Halep (31 de ani, locul 9 WTA) a picat un test anti-doping la US Open 2022 și a fost suspendată provizoriu din activitate.

Articol de - Publicat vineri, 21 octombrie 2022 16:44 / Actualizat vineri, 21 octombrie 2022 20:47

Simona Halep (31 de ani, locul 9 WTA) a picat un test anti-doping la US Open 2022 și a fost suspendată provizoriu.

Simona Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce a fost depistată cu o substanță interzisă la ediția US Open din acest an. Jucătoarea noastră a fost informată de testul pozitiv pe 7 octombrie. 

US Open 2022 s-a desfășurat în perioada 29 august - 11 septembrie. Halep a fost eliminată în primul tur de Daria Snigur, scor 2-6, 6-0, 4-6.

Dilemele lui CTP după ce Simona Halep a fost depistată pozitiv: „E groaznic! La ce să-i folosească acest drog interzis și bolnavilor?!”
HALEP, DEPISTATĂ POZITIV
Dilemele lui CTP după ce Simona Halep a fost depistată pozitiv: „E groaznic! La ce să-i folosească acest drog interzis și bolnavilor?!”

Simona Halep, depistată pozitiv cu o substanță interzisă la US Open

Substanța în cauză este roxadustat, un medicament anti-anemie, folosit de regulă în tratamentul pacienților cu dializă, din clasa EPO. Printre altele, îmbunătățește disponibilitatea fierului în organism și crește nivelul hemoglobinei.

Simona Halep așteaptă acum să vadă cât timp va fi suspendată și, în funcție de asta, va decide dacă va ataca decizia la TAS.

Simona Halep: „E cel mai mare șoc din viața mea”

„Azi începe cel mai greu meci din viața mea: lupta pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv la substanța numita Roxadustat într-o cantitate extrem de mică. Este cel mai mare șoc din viața mea. 

De-a lungul întregii mele cariere, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, e total în opoziție cu valorile cu care am fost educată. Mă simt complet confuză și trădată. Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă și am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală

Nu e despre titluri sau bani, e despre onoare și povestea de dragoste pe care am dezvoltat-o cu tenisul în ultimii 25 de ani”, este prima reacție a Simonei Halep.

Rezumatul meciului dintre Simona Halep și Daria Snigur

Pe 15 septembrie, Simona Halep a anunțat că nu va mai participa la niciun turneu în 2022, afirmând că se simte „extenuată mental” și că are nevoie de timp pentru a se recupera după intervenția chirurgicală suferită la nas.

Simona Halep, suspendată provizoriu. Comunicatul oficial

Agenția Internațională de Integritate a Tenisului confirmă că Simona Halep, o jucătoare de tenis româncă în vârstă de 31 de ani, a fost suspendată provizoriu în temeiul articolului 7.12.1 din Programul antidoping de tenis din 2022. 

ITIA a trimis jucătoarei o notificare pre-inculpare cu privire la o încălcare a regulilor anti-doping la 7 octombrie 2022, în conformitate cu articolul 2.1 din Program (prezența unei substanțe interzise în proba unui jucător) și/sau articolul 2.2 (utilizarea unei substanțe interzise fără un MAUT valabil). 

Halep a depus proba în timp ce a concurat la US Open în august 2022. Eșantionul a fost împărțit în două probe, A și B, iar analiza ulterioară a constatat că eșantionul A conținea FG-4592 (Roxadustat), o substanță interzisă inclusă în Lista interzisă a Agenției Mondiale Antidoping (WADA) din 2022. 

Rezultatele analitice adverse pentru substanțele nespecificate implică o suspendare provizorie obligatorie. Jucătoarea și-a exercitat dreptul de a solicita analizarea probei B, ceea ce a confirmat constatarea din proba A. În timp ce este suspendată provizoriu, jucătoarea nu este eligibilă să concureze sau să participe la orice evenimente de tenis organizate de organele de conducere ale sportului

- Comunicatul Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului

Ce e Roxadustat, substanța cu care a fost depistată pozitiv Simona Halep: e din clasa EPO

Roxadustat, o substanță interzisă în sportul profesionist, cu care care Simona Halep a fost testată pozitiv la US Open 2022, este un medicament împotriva anemiei. Acesta este, de regulă, comercializat sub denumirea de Evrenzo și este indicat pentru tratamentul pacienților adulți cu anemie simptomatică asociată cu boala cronică de rinichi (CKD), potrivit site-ului de specialitate medicines.org.uk, citat de Libertatea.

Roxadustat este un inhibitor al HIF prolitil-hidroxilază care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii. Medicamentul se administrează pe cale orală.

Pe lista antidoping a WADA, substanța găsită la Halep în sînge face parte din categoria eritropoietină, care ajută la oxigenarea sîngelui Eritropoietină definește o clasă de substanțe interzise, intrate în lumea sportului în urmă cu două decenii, în special printre atleți, la acea vreme.

Citește și alte știri despre cazul Simona Halep: 

Ce e Roxadustat, substanța din clasa celebrei EPO, cu care a fost depistată Simona Halep » Ajută la oxigenarea sângelui și regenerarea sportivilor!

Comunicatul Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului » Și proba B a Simonei Halep a ieșit pozitivă!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (48)
dandana_2
dandana_2  •  21 Mai 2023, 03:10
Postat de oncica07 pe 21 Octombrie 2022, 20:28

Dap.n am.sunt medic,tu asistenta..whatever.gimnasta noastra nu s a dopat,a luat un nurofen pt raceala..wake up ca dormi pe tine.

N-ai ghicit, eu chiar sunt medic! Si un medic nu numeste boala asta raceala, decat daca a facut facultatea prin Galati sau prin Oradea! Caz in care nici nu reuseste sa scrie corect, asa cum se intampla la tine!

dandana_2
dandana_2  •  17 Decembrie 2022, 19:57
Postat de oncica07 pe 21 Octombrie 2022, 20:28

Dap.n am.sunt medic,tu asistenta..whatever.gimnasta noastra nu s a dopat,a luat un nurofen pt raceala..wake up ca dormi pe tine.

Daca esti medic care scrie asa, esti un medic slab, caci asa ies astia, din alfabetizatii precar! Si la treaba cu asistenta ai gresit, eu chiar sunt medic. Si, fiind, vad de la o posta ca tu nu ai cum sa fii!

Heiheiargesul1987
Heiheiargesul1987  •  22 Octombrie 2022, 11:58
Postat de Hcm27 pe 21 Octombrie 2022, 21:32

Pacăt!Păcat de tine!Eu,dacă ma urmărești,am spus:Hagi,Nadia,Ilie=România.Eu nu am avut și nici nu am pretenții sa fiu numărul 1.Însa la ea se vedea ca nu mai e în stare.In sport,mai bine te retragi cînd ești în vârf și te menți acolo,decît sa vorbească lumea sportivă și nu numai la timpul trecut Sau să te vorbească negativ

Lumea te va vorbi intotdeauna negativ oricum, indiferent de ce reusesti sau nu, dar cu atat mai mult daca esti valoros. Nu cred ca solutia e retragerea, desi la neamul nostru care priveste cu sfintenie Miorița nu ma mira ca exista mentalitatea asta...

Vezi toate comentariile (48)
Comentează