SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP, DEPISTATĂ POZITIV

Ce e Roxadustat, substanța din clasa celebrei EPO, cu care a fost depistată Simona Halep » Ajută la oxigenarea sângelui și regenerarea sportivilor!

Simona Halep (31 de ani, locul 9 WTA) a picat un test anti-doping la US Open 2022 și a fost suspendată provizoriu. Sportiva noastră a folosit substanța interzisă numită Roxadustat.
Simona Halep (31 de ani, locul 9 WTA) a picat un test anti-doping la US Open 2022 și a fost suspendată provizoriu. Sportiva noastră a folosit substanța interzisă numită Roxadustat.

Articol de GSP - Publicat vineri, 21 octombrie 2022 17:20 / Actualizat vineri, 21 octombrie 2022 23:23

Simona Halep (31 de ani, locul 9 WTA) a picat un test anti-doping la US Open 2022 și a fost suspendată provizoriu. Sportiva noastră a folosit substanța interzisă numită Roxadustat, aflată în aceeași categorie cu EPO, acea substanță folosită în transfuzii ilegale în ciclism și alte sporturi de anduranță în ultimele decenii. 

Simona Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce a fost depistată cu o substanță interzisă la ediția US Open din acest an. Jucătoarea noastră a fost informată de testul pozitiv pe 7 octombrie.

Substanța în cauză este Roxadustat, un medicament din clasa celebrei EPO (eritropoetină), clasă de hormoni care ajută la oxigenarea sângelui. Pentru clarificare, EPO a ajutat sportivi ca Lance Armstrong sau Marion Jones să obțină performanțe sportive incredibile. Ca medicament de anemie, îmbunătățește disponibilitatea fierului în organism și crește nivelul hemoglobinei. Dar folosită în sport, oferă un avantaj major la regenerarea organismului. 

Ce este Roxadustat, substanță interzisă cu care a fost prinsă Simona Halep la US Open 2022

  • Roxadustat este o substanță interzisă în sport, conform legilor WADA, comercializată în farmacii sub numele de Evrenzo și care ajută în cazuri de anemie;
  • Pe lista antidoping a WADA, substanța găsită la Halep în sânge face parte din categoria EPO, care ajută la oxigenarea sângelui;
  • Eritropoietină definește o clasă de substanțe interzise, intrate în lumea sportului în urmă cu două decenii, în special printre atleți și cicliști, la acea vreme. 

Roxadustat este un inhibitor al HIF prolitil-hidroxilază care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii. Medicamentul se administrează pe cale orală.

Roxadustat a primit prima aprobare globală în China, pe data de 17 decembrie 2018, pentru tratamentul anemiei la pacienții dependenți de dializă. În 2020, a fost aprobat în Japonia și pentru pacienții care nu fac dializă. În UE, a fost aprobat în august 2021.

Mouratoglou caută partener pentru revenirea Simonei Halep » Îi evaluează personal la Nisa: „A vrut să ne cunoască mai bine”
WTA
Mouratoglou caută partener pentru revenirea Simonei Halep » Îi evaluează personal la Nisa: „A vrut să ne cunoască mai bine”
Absența din circuit o costă » Simona Halep iese din TOP 10 mondial. Cine a depășit-o
CLASAMENT
Absența din circuit o costă » Simona Halep iese din TOP 10 mondial. Cine a depășit-o

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (14)
VanBasten
VanBasten  •  21 Octombrie 2022, 20:13
Postat de dobrin pe 21 Octombrie 2022, 19:58

Roxadustat foloseste si la retragere. Adica dupa ce iei, te retragi.

Retragerea la timp e esentiala. Eviti sarcinile nedorite.

VanBasten
VanBasten  •  21 Octombrie 2022, 20:12

Eu astept cu interes parerea lui Ion Tiriac. Care ne va spune, intrebat despre subiect, cum era sa fie mancat de crocodil si cum a sfarsit prin a manca el cobra. Cobrei, anemica fiind, i s-au dat niste sustinatoare de efort. Posibil ca si domnul Tiriac sa iasa pozitiv la testul antidoping.

VanBasten
VanBasten  •  21 Octombrie 2022, 20:04

Noroc cu cazul asta, ca gesepe tot pe Gigi Becali si zecesebe ar fi avut pe prima pagina.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează