SPORTURI  »  TENIS  »  INTERVIU

Horia Tecău a revenit într-un turneu de Mare Șlem, după ce a absentat, accidentat fiind, de la Roland Garros și Wimbledon: "Mi-a lipsit enorm competiția"

Foto: Guliver/Getty Images
Foto: Guliver/Getty Images

Articol de , - Publicat miercuri, 29 august 2018 14:07

Ani la rând, Horia Tecău a fost tot timpul acolo, la fiecare întâlnire din cele patru anuale cu turneele de Grand Slam.

Până în 2018, când rutina s-a spart din cauza unei accidentări serioase, o ruptură de fascie plantară la piciorul drept, suferită înaintea concursului de la Monte Carlo, la sfârșit de aprilie.

Pentru Horia, au urmat luni dificile, în care a trebuit să stea deoparte, să evite terenul de tenis și să-și urmeze cu exactitate și disciplină programul medical de recuperare. Problema de la picior necesita mult repaus, timpul fiind un factor important în vindecare. Iar asta a dus la ratarea turneelor majore de la Roland Garros și Wimbledon – pentru prima dată din 2008 când nu participa pe tablourile de dublu ale unor concursuri de Mare Șlem.

A fost însă recuperat suficient pentru a intra în competițiile pe hard nord-americane dinainte de US Open. S-a reîntâlnit cu partenerul său, Jean-Julien Rojer, alături de care joacă din 2014, iar rezultatele au apărut repede – "sferturi" la Toronto, semifinale la Cincinnati și titlu la Winston-Salem.

Cum privește Horia experiența prin care a trecut, ce așteaptă de la perioada următoare și cum s-au schimbat lucrurile în bine înainte de US Open-ul trecut ne-o spune chiar el.

- Horia, după pauza de peste 3 luni, cum a fost să revii pe teren și ce senzații ți-a dat primul meci?
- Mi-a lipsit enorm competiția, recunosc. Am simțit o bucurie imensă când am pășit din nou pe teren, dar abordez revenirea cu răbdare și fără să am așteptări. Primele meciuri mi s-au părut extrem de grele, deoarece eram depășit de viteza jocului. Deocamdată, vreau să folosesc primele săptămâni pentru acomodare, ca să reintru treptat în ritmul competițional, fără să mă forțez, pentru că prioritatea mea este monitorizarea accidentării.

Doar câteva zile pentru reconectare

- Cum a fost reîntâlnirea cu Juls, pe teren și dincolo de el?
- Primul lucru pe care l-am făcut când ne-am reîntâlnit a fost să-i spun cât de recunoscător îi sunt că m-a așteptat și că, în tot acest timp, s-a interesat de starea mea de sănătate. Am avut nevoie doar de câteva zile de antrenamente ca să ne reconectăm, după ce am vorbit mult și am jucat și mai mult. Faptul că vin după o pauză consider că îmi oferă un avantaj. Sunt mai proaspăt și am mai multe energie, iar asta va conta pentru finalul sezonului.

- Titlul de la Winston-Salem ce semnificație are în acest context?
- Nici în cele mai îndrăznețe vise ale mele nu mă așteptam să câștig un titlu atât de repede, după 3 luni de pauză. E mereu o bucurie să joc și e o binecuvântare că am putut să o fac atât de bine, la atât de puțin timp de la revenire.

- Cum privești US Open-ul, mai ales că sunteți deținătorii titlului?
- Îl văd ca pe un nou început, din toate punctele de vedere: este un alt an, circumstanțele sunt diferite, provocările sunt noi. Amândoi avem firi competitive și ne dorim, bineînțeles, să câștigăm din nou și să ne păstrăm titlul, însă concentrarea mea e pe forma fizică în acest moment. Vreau să mă recuperez complet și să-mi îmbunătățesc jocul de la o zi la alta. Rezultatele urmează să apară, cu siguranță.

Întrebările puse cu rost

- Te-ai uitat la meciuri la turneele de care ai absentat din cauza accidentării?
- Singurele meciuri pe care le-am urmărit au fost cele ale lui Juls, pentru că voiam să fiu la curent cu rezultatele și evoluția lui. În rest, am fost detașat de circuit.

- Privind retrospectiv, ce a însemnat pentru tine titlul de la US Open, de anul trecut?
- Pe plan profesional a fost încă un vis împlinit, iar pe plan personal o lecție de viață de care aveam nevoie. Înainte de aceast rezultat important, aveam tot felul de rețineri și de frământări. Treceam printr-o perioadă în care nu mai câștigam așa de multe meciuri importante și nimeni din jur nu mai credea în parteneriatul nostru. A trebuit să mă privesc și să-mi pun niște întrebări: Oare aș putea să depun mai mult efort? Să-mi susțin mai mult partenerul de joc? Să-l încurajez mai des? Să-l sfătuiesc mai bine? Să-l calmez când are nevoie? Când răspunsul a fost "Da" la mai mult de o întrebare mi-am dat seama că nu am făcut tot ce mi-a stat în putință și am început să lucrez si la acest aspect. Așa a apărut și titlul de la US Open.

- Cum abordezi ultima porțiune a sezonului, ai vreo țintă?
- Cu entuziasm, optimism și încredere în forța noastră ca echipă. Eu și Juls avem împreună atuuri în care credem. În perioada care urmează atenția mea va fi, în principal, pe partea fizică. Vreau să joc bine, dar să am și grijă de mine. Plecând cu aceste lucruri în minte ne dorim cât mai multe victorii.

"Nu exista prilej mai bun"

În ziua în care a avut loc Kids Day la US Open, Horia a dat autografe la unul dintre standuri, dar a făcut-o pe varianta în engleză a cărții sale, publicată în varianta originală în 2017, la editura Curtea Veche. Copiii au fost beneficiarii acestui dar prețios și interesant.

"Tenisul e un sport internațional, iubit în toată lumea, așa că am intenționat încă de la început să traducem "Viața în ritm de tenis" și să o tipărim și în engleză, ca să fie accesibilă cât mai multor micuți pasionați de acest sport. Și nu exista un prilej mai bun pentru lansare decât Arthur Ashe Kids Day, cel mai mare eveniment dedicat copiilor iubitori de tenis. Am fost foarte bucuros că am avut ocazia să împărtășesc cu ei ce am învățat despre disciplină, respect, curaj, munca de echipă și multe altele, prin experiența mea în tenis", a explicat Tecău.

18
 titluri de dublu are Horia Tecău cucerite alături de Jean-Julien Rojer și 35 în total, din 2010 încoace

Vezi și: Primul trofeu după revenire » Horia Tecău se impune alături de Jean-Julien Rojer la Winston-Salem și ajunge la 35 de titluri în carieră

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
214882702219077
Felicia Mandrea  •  10 Septembrie 2018, 21:45

Cum iti asterni, asa dormi, Horica baiatule!! Daca erai mai serios si iti statea mintea mai bine la antrenamente, LA SEMINARUL BULLDOG FAITH, si mai putin la gagica HALEPROASTA (CARE S-A UMPLUT DE RIDICOL CU DECLARATIILE EI DE MITOCANCA PROVINCIALA DESPRE NEW YORK SI PUBLICUL NEWYORKEZ), cu siguranta ca ai fi castigat si anul acesta la 2018 U.S. OPEN. HALEPROSTIA, BAT-O VINA!! -- Prof. Felicia Mandrea, Harvard Univ.

121039405420246
Uni Undo  •  30 August 2018, 07:58

Bravo și felicitări Horia Tecau pentru ardoarea dumitale de a reveni pe terenul de tenis ! Doamne când vom avea și noi fotbaliști care sa rupă gazonul pentru ca și FCSB și CFR Cluj sa ne facă in aceasta seara o bucurie enorma suporterilor romani care-si dau tot sufletul in tribune pentru ca ambele echipe sa intra in grupele Europa League! Doamne ajuta și ocrotește -le pe amândouă! Îmi pare rău de de echipa lui Răzvan Lupescu, PAOK Salonic aseară cu aceasta echipa foarte vicleana de Benfica Lisabona care a stat tot timpul la Cutie si doar neșansa a făcut ca PAIK sa piardă meciul . insa grecii ne pot dovedi in Europa League ca sunt o echipa puternica!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează