SPORTURI  »  TENIS  »  BRD NĂSTASE-ȚIRIAC TROPHY

Învingător ieri în primul tur la BRD Trophy, Baghdatis va juca și azi, contra lui Garcia-Lopez » Dependența de a cîștiga

FOTO Raed Krishan
FOTO Raed Krishan

Articol de , - Publicat miercuri, 22 aprilie 2015 13:38

Cipriotul, numărul 57 ATP, dar fost 8 în 2006, vorbește despre cariera sa și despre familie, motivație și amintiri

Marcos Baghdatis a controlat meciul de ieri contra belgianului Steve Darcis, impunîndu-se cu 6-4, 6-2, într-o oră și 25 de minute. Înainte de a intra în turneu, luni, el a susținut o sesiune de autografe la care lumea s-a îmbulzit, apoi a vorbit despre lucrurile care îi definesc cariera și viața, despre amintirea cea mai prețioasă și despre orașul favorit.

Ai deja o carieră plină de tot felul de evenimente. Dacă privești înapoi, care e momentul cel mai intens, amintirea cea mai dragă pentru tine?
- (nu ezită) 2006, semifinale la Australian Open, meciul cu David Nalbandian. Acela e pentru mine de neuitat. Am revenit de la 0-2 la seturi, iar cînd am avut prima minge de meci... E momentul cel mai prețios din cariera mea.
- Ai un turneu sau un oraș favorit din cele numeroase în care ai fost în tot acest timp?
- Sydney! E orașul meu preferat, chiar dacă în ultimii ani nu am mai ajuns acolo. Îmi place totul, orașul, hotelul, turneul, e unul dintre cele mai bine organizate din circuitul ATP. În plus, am rude acolo, pe care nu am ocazia să le văd prea des... așa că, da, Sydney e locul favorit.

Contează cei din jurul tău

Cînd te apropii de 30 de ani, ai obținut rezultate foarte bune, care mai e motivația de a continua?
- Emoțiile, bucuria de a cîștiga meciuri, nu există nimic mai bun în sport, iar în tenis ai ocazia să trăiești asta pe toată durata anului. Sigur, sînt și momente grele, nu se poate altfel, însă emoția de a învinge e ca un drog, stresul, adrenalina, toate acestea duc, pur și simplu, la o dependență.
- Ai atins vîrful atunci cînd ai fost pe locul 8 în lume, apoi au fost și perioade mai puțin bune, din nou ai revenit, ai fost în Top 20, ce te face mereu s-o iei de la capăt, să mergi mai departe?
- Cred că mereu e greu, și cînd ești sus, și cînd nu. Dar trebuie să te impulsionezi și e foarte important să ai în jurul tău persoanele potrivite. Să nu uiți că trebuie să muncești din greu și că trebuie să găsești căile de a obține ceea ce îţi dorești.
- În ciuda faptului că e un sport individual, contează cei de lîngă tine...
- Da, pentru că acei oameni te ajută, te sprijină. Uneori sînt departe de Franța, departe de familie, mă trezesc singur la capătul lumii, într-o cameră de hotel. De fapt, trebuie să găsești echilibrul corect între aceste lucruri.
- S-a schimbat viața ta de cînd ai familie, de cînd ai devenit tată?
- Da, s-a schimbat. În primul rînd, acorzi atenție altor persoane, dar fără să-ți pierzi concentrarea și disciplina. Simt însă că am viața pe care mi-am dorit-o, soția pe care mi-am dorit-o, apoi a venit și micuța, Zahara. Mă simt binecuvîntat și recunoscător și mă bucur că le pot avea alături de mine la anumite turnee, acum pot călători mai mult decît înainte.
- E important faptul că soția ta a fost o foarte bună jucătoare de tenis?
- Cred că e important ca persoana de lîngă tine să te înțeleagă. Trebuie să accepte multe lucruri și asta nu e ușor. Faptul că soția mea a jucat tenis la nivel înalt ajută, cu siguranță.

Vrea să vadă Casa Poporului

Oriunde te duci, lumea te place, ține cu tine. De ce crezi că e așa?
- Nu știu... Probabil are legătură cu personalitatea mea, dar și cu felul în care joc.
- Ai mai fost la București, dar ai apucat să vizitezi ceva din oraș?
- Încă nu. Am fi vrut să venim mai repede, dar n-am putut, am avut o problemă cu cea mică și am ajuns destul de tîrziu aici. Îmi doresc însă foarte mult să văd Casa Poporului. Am auzit că e ceva uriaș, cu marmură peste tot.
- Toată lumea vrea să vadă Casa Poporului...
- Da, tocmai, și eu. Dacă am timp, asta aș vrea să fac cît timp stau aici.

“M-AM REGĂSIT”

Guillermo Garcia Lopez, finalist la BRD Năstase Țiriac Trophy în 2013, s-a calificat ieri în turul al doilea, după ce a trecut de italianul Lorenzo Giustino cu 6-2, 6-0. “Cred că m-am regăsit un pic în acest meci, mi-am regăsit pofta de joc pentru că la precedentul turneu, la Casablanca, nu mi-am simțit deloc jocul”, a spus spaniolul. A ales acest turneu, și nu pe cel de la Barcelona, pentru că el crede că are mai multe șanse la un parcurs cît mai lung. Următorul meci, care e programat azi, va fi un test pentru ibericul de pe locul 45 mondial. “Marcos e un jucător foarte bun, vom vedea ce se va întîmpla. Nu vreau să mă gîndesc prea departe, ci vreau să o iau pas cu pas”, a spus Guillermo.

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Ședința s-a încheiat! Cristiano Bergodi a plecat OFICIAL de la Rapid: „Mulțumim pentru momentele frumoase”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează