SPORTURI  »  TENIS  »  POVESTE

EXCLUSIV Povestea nespusă a lui Ion Țiriac » A doborât un GIGANT: „Imediat, după meci, el a ajuns la spital!”

Ion Țiriac, săptămâna trecută, în timpul turneului de la Madrid / Sursă foto: Guliver/Getty Images
Ion Țiriac, săptămâna trecută, în timpul turneului de la Madrid / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Articol de , - Publicat miercuri, 10 mai 2023 14:48 / Actualizat miercuri, 10 mai 2023 18:07

Ion Țiriac, fostul mare jucător de tenis al României, cel care marți a împlinit 84 de ani, a rememorat într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor povestea unuia dintre meciurile extreme jucate de-a lungul carierei. Se întâmpla la Washington, în 1970, când de cealaltă parte a fileului se afla vechea cunoștință Stan Smith

Țiriac a descris condițiile dure experimentate în acel meci, disputat la o temperatură de aproape 40 de grade. 

Românul s-a impus în trei seturi, 6-3, 10-12, 6-2, iar ilustrul său adversar, fostul mare campion american din anii '70, a ajuns la spital la finalul partidei! Jucătorii se plâng și în prezent de umiditatea și temperaturile ridicate de la turneul din capitala Statelor Unite, inclusiv Simona Halep a avut de suferit în anii trecuți din cauza condițiilor atmosferice de la Washington.

VIDEO. Ion Țiriac și povestea unui meci extrem jucat în 1970: „Am câștigat meciul, iar el a plecat la spital!

„Washington e ceva complet separat. Sunt 40 de grade acolo, umiditate de 130%! Dintotdeauna, una dintre cele mai mari plăceri ale mele, o spun cu ironie, a fost când am jucat sfert de finală la Washington cu Stan Smith. Am câștigat meciul și, imediat după aceea, el a plecat la spital. Foarte puțini rezistă la acele temperaturi!”, și-a adus aminte Țiriac.

Stan Smith era vedeta absolută a americanilor din acea perioadă și totodată marele rival al lui Ilie Năstase, pe care l-a învins în finala de la Wimbledon din 1972. Fost lider mondial, Stan Smith, astăzi în vârstă de 76 de ani, a cucerit două turnee de Mare Șlem la simplu (Wimbledon + US Open) și alte cinci în proba de dublu.

Victoria lui Țiriac cu Stan Smith, prezentată în New York Times

Prestigioasa publicație New York Times a scris la acel moment despre victoria lui Țiriac în fața lui Smith:

„Pe zgură, cu mingi grele și pe o vreme toridă, Țiriac l-a scos pe jucătorul de top al Americii, Stan Smith din Pasadena, California, scor 6–3, 10–12, 6–2. 

Smith a săpat adânc pentru a câștiga un set secund de 83 de minute, dar, odată ce Țiriac i-a rupt serviciul în game-ul de deschidere al celui de-al treilea set și s-a odihnit în timp ce publicul se plimba înainte și înapoi în tribunele parcului din complex, a reușit să contracareze cele mai bune lovituri de atac ale lui Smith”, scria New York Times după acel meci.

Stan Smith și-a luat revanșa în finala Cupei Davis 

Doi ani mai târziu, Stan Smith avea să-și ia revanșa în fața lui Țiriac într-un meci de tristă amintire pentru români, în finala Cupei Davis din 1972, de la care s-au împlinit în octombrie cinci decenii.

Țiriac povestea într-un alt interviu pentru GSP: „Toată lumea spune: «Năstase, Năstase, Năstase». Nu, are și Țiriac vina lui! Vina mea e că n-am mai avut benzină la 33 de ani, în ziua a treia, din nou în cinci seturi, cu Stan Smith. Tot așa pierdusem cu el și în '69, tot în cinci seturi”.

„Amintirile sunt foarte frumoase, dar rezultatul meu e foarte trist. Adică ăsta a fost cel mai trist rezultat al carierei mele de jucător de tenis. Aveam șansa să câștig și eu o dată un «Campionat Mondial» și mi-a scăpat printre degete! Probabil că asta e viața de sportiv, n-ai ce să-i faci. Astea sunt amintirile”, mai spunea Țiriac. 

4-1a fost raportul meciurilor directe dintre Stan Smith și Țiriac. Unica victorie a românului a venit la Washington

Povestea nespusă a lui Ion Țiriac » A doborât un GIGANT: „Imediat, după meci, el a ajuns la spital!”
Pagina din New York Times, după ce Țiriac l-a învins pe Smith

Citește și alte știri din tenis: 

Un celebru avocat explică de ce se întârzie audierea Simonei Halep: „Sunt de acord cu nemulțumirea ei”

„Ar fi brutal pentru tenis!” » Roger Federer comentează posibila absență a lui Rafael Nadal de la Roland Garros

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (4)
VanBasten
VanBasten  •  12 Mai 2023, 15:04

Hai scutiti-ne cu povestile astea din paleolitic, pe care le tot reincalziti.

DjimZmit
DjimZmit  •  11 Mai 2023, 01:29

A sapat adanc!!!! Wow... I-a rupt serviciul!!!!!!!... Double-wow!!!!!!!!!!!

Nicolas
Nicolas  •  10 Mai 2023, 20:01

130% !!!!!!!!!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează