SPORTURI  »  TENIS  »  INTERVIU

Irina Begu își dezvăluie secretele pentru GSP: „Am învățat să devin răbdătoare pe teren” + Care e cheia victoriilor în meciurile lungi

Irina Begu // FOTO: Guliver/GettyImages
Irina Begu // FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 08 august 2022 10:30 / Actualizat luni, 08 august 2022 11:58

După al cincilea titlu al carierei, cucerit la Palermo, pe zgură, românca Irina Begu (31 de ani, 33 WTA) va juca în turneele de hard nord-americane. Ea a vorbit despre meciurile lungi și cum le abordează, punctând că „anduranța, rezistența fizică pe care o am mă ajută foarte mult”.

Câteva zile de antrenament pe hard la București, o nouă etapă a sezonului e deja în desfășurare în America de Nord, iar Irina se concentrează pe concursurile pe care le va disputa acolo, Cincinnati, Cleveland, unde anul trecut a ajuns în finală, și US Open. 

Cu doar ceva mai mult de două săptămâni în urmă, triumfa pe zgura de la Palermo, câștigând într-o manieră impresionantă din multe puncte de vedere al cincilea titlu WTA al ei.

Ana Bogdan câștigă primul titlu din carieră! Victorie în turneul de la Iași după o finala dramatică
WTA IAȘI
Ana Bogdan câștigă primul titlu din carieră! Victorie în turneul de la Iași după o finala dramatică

Trecerea de la iarbă la zgură, dificilă

Lucrurile s-au decantat un pic între timp. „A fost o săptămână extraordinară, dar cu condiții grele. Mă așteptam, am mai fost la Palermo, știam că este umiditate foarte mare, meciurile încep târziu, chiar foarte târziu, și, practic, programul de somn mi s-a dat un pic peste cap”, a recapitulat ea într-o discuție cu Gazeta.

„Dar am jucat de la meci la meci mai bine, fiindcă după Wimbledon nu am avut prea mult timp la dispoziție ca să mă acomodez pe zgură, a fost doar o săptămână și imediat am plecat la Lausanne. Acolo încă nu simțeam jocul, mi se pare trecerea de la iarbă la zgură extrem de grea, cel puțin pentru mine, întotdeauna e așa.

 Am muncit însă foarte mult cu Victor Crivoi, am petrecut multe ore pe teren, am început din nou să învârt mingea, să joc cu mai mult spin și practic am văzut rezultatul acelei munci la Palermo”, a explicat Irina.

Privind spre cele cinci meciuri câștigate, nu crede că a fost vorba neapărat de un moment-cheie, care să fi făcut apoi ca lucrurile să curgă în favoarea ei până la sfârșit. 

„Nu am început strălucit săptămâna, primul meci a fost greu, strâns, cu destul de multe greșeli din partea mea”, a subliniat Begu, referindu-se la înfruntarea cu spaniola Marina Bassols Ribera, locul 211 WTA la momentul respectiv. 

„Cred că de la decisivul cu Oceane Dodin, în turul al doilea, am realizat că din nou pot să patinez pe zgură, că liftul meu deranjează, așa că nu a fost un moment, ci creșterea de la meci la meci”.

În continuare, fostul număr 22 mondial a vorbit despre ce înseamnă să joci meciuri lungi – are deja trei de peste 3 ore în 2022 - , cum se simte pe teren în asemenea bătălii, ce partidă extinsă i se pare memorabilă și ce își dorește după încheierea carierei.

Irina Begu își dezvăluie secretele pentru GSP: „Am învățat să devin răbdătoare pe teren” + Care e cheia victoriilor în meciurile lungi

- Irina, trecuseră 5 ani de la precedentul titlu, cel de la București 2017. Simțeai, te gândeai că mai e loc și de alte trofee, era o țintă?
- Da, sincer, întotdeauna am crezut că pot să mai câștig turnee. Simt că am un sezon destul de bun, am muncit foarte mult, și este important să ai oameni alături care să creadă și să te facă să crezi la rândul tău că poți să joci în continuare la un nivel ridicat. 

- Ce s-a schimbat?
- Pe mine Victor m-a ajutat extrem de mult în ultima perioadă, și ca mental, și ca joc. M-a făcut să înțeleg mai ușor lucrurile, el mi-a dat această încredere, că pot să mai câștig turnee și că încă nu mi-am atins potențialul maxim.

Irina Begu: „Cea mai bună versiune a mea”

- Ești a patra româncă din istorie la numărul de finale WTA jucate, după Simona Halep, Virginia Ruzici și Irina Spîrlea. Cât înseamnă aceste cifre pentru tine? Sunt alte lucruri care contează mai mult?
 - Mă bucur că sunt în acest clasament și îmi doresc să am cât mai multe finale și, bineînțeles, cât mai multe trofee. Nu mă ghidez după el, nu am o țintă anume, să depășesc pe cineva. Faptul că pot să fiu în acel clasament înseamnă că munca mea de ani de zile se reflectă în statistică, dar încerc să fiu cea mai bună versiune a mea.

- Ce ai făcut după Palermo, te-ai odihnit, te-ai reîncărcat pentru sezonul de hard? 
- Da, am avut câteva zile de pauză, pur și simplu m-am odihnit, nu am făcut nimic. Apoi am început din nou pregătirea, au fost câteva zile de antrenamente pe hard acasă, după care merg la Cincinnati și îmi voi continua acolo pregătirea pentru turneu. Voi juca la Cincinnati, Cleveland și apoi US Open.

- Să vorbim puțin despre meciurile lungi. Tu reziști foarte bine în asemenea partide, ai avut una și la Palermo, în semifinale, cu Sara Sorribes Tormo, dar mai sunt anul acesta alte două de peste 3 ore pe care le-ai jucat. Cum te pregătești pentru asemenea meciuri, e ceva special ce ai făcut de-a lungul timpului pentru a fi gata de asemenea bătălii? 
- Nu știu dacă este o pregătire specială, dar muncesc atât la antrenamentele de pregătire fizică, cât și la cele de tenis ca să rezist cât mai mult. Cred că anduranța, rezistența fizică pe care o am mă ajută foarte mult. În general, chiar vorbeam cu Victor despre asta, majoritatea meciurilor, statistic vorbind, atunci când intru în decisiv, le câștig. Probabil că este ambiția, faptul că știu că dacă am atins setul al treilea, trebuie să trag de mine și să rezist cât mai mult.

Irina Begu, cinci game-uri într-o oră

- Pe teren realizezi cum trece timpul, îți dai seama că s-a depășit un prag, două ore, două ore și jumătate, și că meciul ajunge să fie unul foarte lung? 
- Nu-mi dau seama. La meciul cu Sara Sorribes, m-am uitat ulterior, primele cinci game-uri din setul trei au durat fix o oră. Evident, am realizat că meciul s-a prelungit pentru că erau multe egalități, dar nu, în momentul în care ești acolo, nu știi. E adrenalina, tensiunea meciului, nu mai ții cont de cât ai stat pe teren, de cât timp se joacă, pur și simplu mergi cu ritmul respectiv. 

- Unde se simte prima dată durata meciului, în minte sau în plan fizic, în picioare, în braț?
 - Depinde de situație, dar în primul rând cred că depinde de cât de bine ești tu pregătit. Sigur, dacă este foarte cald afară, umiditate ridicată, te simți efectiv stors de energie, după care vine și partea mentală, dar depinde de la caz la caz. 

- Este și un test de răbdare, te simți o persoană răbdătoare în viața de zi cu zi? 
- (râde) Nu, nu sunt o persoană răbdătoare, dar în teren am învățat să devin și cred că asta cu timpul m-a ajutat. Atunci când eram junioară, nu aveam deloc răbdare, dacă cineva încerca să-mi țină mingea mai mult în teren greșeam enorm de mult, dar lucrurile s-au schimbat și îmi construiesc mult mai bine punctul.

5 titluriare Irina Begu în palmares, Tașkent 2012, Seul 2015, Florianopolis 2016, București 2017, Palermo 2022, din 9 finale disputate

Duelul cu Vandeweghe

- Dintre meciurile lungi, dacă te gândești repede, îți vine în minte vreunul care să fi fost special, important? 
- La Roland Garros 2016, cu Coco Vandeweghe, care a durat 3 ore și 38 de minute, a fost un meci lung, dar și intens, cu multe emoții, cu o încărcătură diferită față de celelalte. Și presiunea Grand Slam-ului... Dar mi-aduc aminte clar de meciul acela, știu aproape tot ce s-a întâmplat pe parcursul lui, ca desfășurare.

- Dacă ar fi să alegi o victorie cu 6-1, 6-1 sau una cu 7-6 în decisiv, care ar fi? 
- Ambele sunt muncite și fericirea pe care o ai după un meci câștigat este extraordinară. Vorbind din punctul de vedere fizic cu siguranță aș alege-o pe una de 6-1, 6-1, pentru că nu m-aș obosi, aș conserva energie, dar și una cu 7-6 în decisiv îți aduce o bucurie aparte. 

Familie și să devină mamă

- Ai spus la Palermo că nu știi cât vei mai juca, dar că vei da mereu ce ai mai bun pe teren. Îți trece prin minte ce vei face după, dacă vei rămâne legată de tenis? 
- Sincer, nu știu cât voi mai juca, dacă mă ajută corpul, sper să o fac cât mai mult, dar când va fi momentul, cu siguranță îmi doresc să-mi întemeiez o familie și să am un copil.

- Vei rămâne în tenis?
- Din punct de vedere profesional, nu știu momentan dacă voi rămâne în tenis sau nu, nu m-am gândit foarte mult, am zis că las lucrurile să vină de la sine. Cu siguranță, mi-aș dori în plan personal să devin mamă, să mă bucur și de partea aceasta după ce atâția ani mi-am dedicat viața tenisului și sportului în general.

În momentul în care ești acolo, nu știi. E adrenalina, e tensiunea meciului, nu mai ții cont de cât ai stat pe teren, de cât timp se joacă, pur și simplu mergi cu ritmul respectiv.

- Irina Begu

VIDEO Irina Begu, campioană la Palermo

Citește și: 

Traseu anevoios pentru Simona Halep la turneul WTA1000 din Toronto

Ana Bogdan câștigă primul titlu din carieră! Victorie în turneul de la Iași după o finala dramatică

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close