SPORTURI  »  TENIS  »  TENIS

„Băi, mi-a pocnit genunchiul! Am simțit până în creier” » Jaqueline Cristian, mărturie despre accidentarea horror: „A fost crunt! Am leșinat de 4 ori în 5 zile”

Coșmarul prin care a trecut Jaqueline Cristian, după accidentarea horror de la începutul anului: „A fost crunt! Am leșinat de 4 ori în 5 zile” // foto: Imago
Coșmarul prin care a trecut Jaqueline Cristian, după accidentarea horror de la începutul anului: „A fost crunt! Am leșinat de 4 ori în 5 zile” // foto: Imago

Articol de GSP - Publicat sambata, 30 iulie 2022 12:29 / Actualizat sambata, 30 iulie 2022 13:10

Jaqueline Cristian (23 de ani, 69 WTA) a suferit o accidentare gravă pe 22 februarie, în turul al doilea al turneului de la Doha, și a fost nevoită să părăsească terenul într-un scaun cu rotile. 

  • Jaqueline Cristian (23 de ani, 71 WTA) s-a retras din cauza unei accidentări în meciul cu rusoaica Daria Kasatkina (24 de ani, 28 WTA) din turul II al turneului de la Doha, la 6-2, 2-2 pentru ea;

La două luni distanță, tenismana originară din București este în plin proces de recuperare și a vorbit despre momentele cumplite prin care a trecut atunci, despre intervenția chirurgicală la care a fost supusă în februarie și despre reacțiile pe care organismul ei le-a avut la pastile, imediat după operație.

Jaqueline Cristian: „Corpul a plecat într-o direcție, piciorul în cealaltă”

„Am văzut mingea cum se mută pe partea de rever. Am vrut să pivotez și am pivotat cu piciorul jos. Corpul a plecat într-o direcție, piciorul în cealaltă. Am simţit un poc, efectiv l-am auzit până în creier. Dar am zis: «Băi, mi-a pocnit genunchiul, nu s-a întâmplat nimic».

Deşi a fost mai dureros decât de obicei. A fost cam foarte dureros. Dar, atunci când m-am ridicat şi am încercat să mişc piciorul, n-am mai simţit nicio durere. Am simţit însă că piciorul e un pic instabil, dar am zis că sigur e de la adrenalină, mi s-a părut mie, sunt eu prinsă în moment... Era şi fizioterapeutul lângă mine şi mi-a zis că s-ar putea să fie ruptură de ligament.

I-am zis că eu nu renunț, oricum. Stau până la finalul meciului și câștig! Mi-a zis că trebuie să avem grijă. Mi-a strâns piciorul cu o fașă și mi-a zis că o să fie în preajmă, just in case. Toată lumea era senină, antrenorul credea că doar am alunecat. 

Când m-am ridicat de pe bancă, simțeam piciorul foarte ok, dar când pășeam, simțeam că poate să o ia în toate direcțiile. Când am servit, am văzut că pot să împing în el, dar când am pus dreptul jos, am simțit că bate vântul. Cel mai crunt e când am dat în dreapta, piciorul era în stânga, atunci m-am speriat. Era rupt complet“, a explicat Jacqueline Cristian în podcastul Orange Sport.

+21 FOTO

Eu nu sunt o persoană răbdătoare de fel, mi se pare că lucrurile trebuie să se întâmple acum. Dar acum am fost răbdătoare forțat, am învățat ceva. 

Doctorul Ionuț Codorean mi-a fost montat un tendon hibrid. Mi-a zis că trebuie să deschidă rana, să vadă ce accidentare am. Am programat operația a doua zi, la 7 jumate dimineața. Doctorul a insistat să megem pe o tehnică normală, să îmi taie genunchiul de sus până jos. Mi-a montat un tendon hibrid, în premieră. Nimeni din tenis nu are așa ceva sau nu a declarat, nici în România, nici în afară. A fost cea mai bună soluție, în cazul meu. Mi-a pus tendon artificial, îmbrăcat în ligamentul meu. 

Teoretic, totul până la recuperare durează 6-9 luni. Dar am făcut această operație cu un ligament hibrid, am dus perioada la 5 luni. Sunt la 98%. Acum duc un set întreg pe picior, liniștit. Am jucat doar pe hard, nu am mai văzut zgură de un an. La US Open, sper să fiu acolo, datorită clasamentului înghețat. Așa alesesem. 
- Jacqueline Cristian

Jaqueline Cristian, despre chinul de la începutul anului: „Mi-am pierdut piciorul și mi-am găsit capul”

„Sunt mai bine, nu mă mai doare. La început a durut foarte rău. Îți dai seama, trăgeam de mușchi. Era foarte umflat, era tot timpul supercald genunchiul. Puteai să arunci un ou fiert pe el (râde). Dar acum e ok, am început să mai cresc din musculatură. Am ceva susținere mai mare pe articulații.

A fost cea mai grea perioadă din cariera mea. A fost prima mea operație, eu nu știam ce înseamnă să fii operată. Am stat 4 ore și jumătate trează ca să văd toată operația. Am văzut absolut tot. I-am spus domnului doctor să nu mă adoarmă ca să văd ce și cum. Și domnul doctor a fost super-tare, am făcut anatomie cu el, am învățat ceva.

După aceea mi-a fost destul de rău în prima săptămână, de la anestezie. Am avut și reacții de la toate pastilele. Am leșinat de patru ori în cinci zile. A fost crunt, dar după ce a trecut efectul am venit direct în sală și am început recuperarea, patru-cinci ore pe zi în fiecare zi. 

Am zis zilele trecute că mi-am pierdut piciorul și mi-am găsit capul. Trebuie să am răbdare, să o iau ușor, ușor. Mental, abia aștept să intru din nou pe teren. O iau pas cu pas”, a declarat Jaqueline, în aprilie, pentru as.ro. 

Am trecut ușor pestea accidentare, am avut familia alături, toți prietenii și antrenorul. La început mă întrebam de ce mi s-a întâmplat mie, cum spunem toți. Dar a fost o lecție grea care mă va învăța să revin mai puternică și să mă bucur de ce este important. 

-Jaqueline Cristian, jucătoare de tenis

Citește mai multe știri din tenis

Iga Swiatek, al doilea eșec din ultimele 5 luni! De nerecunoscut în fața propriilor fani

Ana Bogdan, rezultat important la Varșovia: s-a calificat în semifinale și face un salt important în clasament

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
zorrozabal
zorrozabal  •  31 Iulie 2022, 16:25
Postat de garywise pe 30 Iulie 2022, 23:22

ce ai fumat bah vi888rginule? cum naiba sa fie asta frumoasa? tu nu ai vazut femei la viata ta.

Mai „idolul femeilor”dar mofturos mai ești!!!Nu era vorba de un concurs de frumusețe!Era vorba de o tenismana și de accidentarea ei tocmai când era in ascensiune!Iar o fata de 23 de ani-și sportiva-e frumoasa prin definiție!

leftymius
leftymius  •  31 Iulie 2022, 11:32

Nu am fost sportiv profesionist, insa si ca amator e greu sa revii dupa o accidentare. Am insa incredere in Jaqueline. II urez recuperare grabnica si rabdare. Pare foarte ambitioasa si o persoana care stie ce vrea. Si da, si mie si se pare o fata frumoasa si foarte carismatica! Pana la urma e o vorba gust.

garywise
garywise  •  30 Iulie 2022, 23:22
Postat de zorrozabal pe 28 Aprilie 2022, 07:26

Chiar nenoroc și pe fata asta!Ii doresc sa revina-chiar daca va fi greu!Avem nevoie in tenis, de fete talentate și frumoase ca ea!

ce ai fumat bah vi888rginule? cum naiba sa fie asta frumoasa? tu nu ai vazut femei la viata ta.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close