SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

Povestea incredibilă a britanicei Francesca Jones: calificată la Australian Open, în ciuda faptului că are doar 4 degete la ambele mâini

Francesca Jones în acțiune în calificările pentru Melbourne Foto Guliver/GettyImages
Francesca Jones în acțiune în calificările pentru Melbourne Foto Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat vineri, 15 ianuarie 2021 08:16 / Actualizat vineri, 15 ianuarie 2021 09:16

Francesca Jones, 20 de ani, 241 WTA, a furnizat una dintre poveștile emoționante ale calificărilor pentru Australian Open: britanica joacă tenis, deși are numai 4 degete la mâini. 

Trei victorii reușite la Dubai, acolo unde s-au disputat calificările pentru Australian Open, în primul tur trecând de Monica Niculescu, favorita 28, apoi de Jana Fett și de Lu Jia-Jing. Nimic nu ar atrage atenția poate dacă autoarea acestora nu ar avea o particularitate cu adevărat ieșită din comun. Francesca Jones, 20 de ani, s-a născut cu sindromul de displazie ectrodactilă ectodermală, ceea ce înseamnă că are patru degete la fiecare mână și trei degete la piciorul drept. Ceva ce nu a oprit-o însă de a se dedica tenisului.

„Am vrut să devin jucătoare profesionistă și să reușesc lucruri importante pentru ca oamenii să ia partea pozitivă din ceea ce fac. Să fiu inspirație pentru copii și pentru cei aflați în situații similare cu a mea" 
- Francesca Jones

Francesca Jones și un telefon plin de emoții

La 9 ani a plecat de lângă părinți pentru a merge la Barcelona, la Academia Sanchez-Casal. Pe ei i-a sunat primii miercuri, după ce a reușit victoria decisivă pentru prezența la Melbourne. „Nu au avut prea multe de spus. Îi auzeam plângând, strigând și pe câinele meu lătrând. A fost o convorbire emoționantă, ținând cont prin tot ce am trecut împreună. Sunt multe momente, experiențe la care mi-a fost dor de ei. A fost greu pentru toți", a precizat Jones pentru The Guardian.

Povestea incredibilă a britanicei Francesca Jones: calificată la Australian Open, în ciuda faptului că are doar 4 degete la ambele mâini
Așa arată mâna stângă a Francescăi Jones Foto Guliver/GettyImages


Pentru a putea juca la un nivel competitiv, ea a fost nevoită să facă unele ajustări: joacă având un grip foarte mic și cu o rachetă mai ușoară. Cu toate acestea, nu simte că sindromul de care suferă este un impediment pentru ea. 

Am petrecut mult timp încercând să devin mai puternică, să-mi întăresc mușchii pentru a compensa, nu vreau să spun deficiențe, ci slăbiciunile pe care le am", a detaliat Francesca. „Cred însă că fiecare persoană are slăbiciuni fizice, doar dacă nu ești Cristiano Ronaldo...", a conchis jucătoarea britanică. Ea va urca pe locul 217 mondial, obținând un cec de 56.556 de lire sterline pentru rezultatele din calificările de la Australian Open.

Ambiția canadiencei Rebecca Marino

O altă poveste de depășire a adversităților a oferit-o în calificările pentru Australian Open Rebecca Marino. Canadianca în vârstă de 30 de ani, locul 312 mondial, nu mai participase la un turneu de Mare Șlem de la Melbourne 2013. Din acel an și până în 2017, ea s-a îndepărtat de tenis, acuzând hărțuirea suferită pe rețelele de socializare. A revenit, jucând în mare parte a timpului în circuitul ITF. Acum 2 ani, a suferit o accidentare la picior care a împiedicat-o să participe la vreun concurs din iulie 2019 până săptămâna trecută. 

Andy Murray, pozitiv la coronavirus

Andy Murray trebuia să plece spre Melbourne zilele acestea într-unul dintre zborurile charter oferite de organizatori, însă testul pozitiv la virusul SARS-CoV-2 l-a obligat să rămână în carantină, izolat în domiciliul său din Londra. Britanicul a comunicat că se simte bine și speră că i se va permite să călătorească în siguranță la o dată ulterioară, ca să poată participa la Australian Open. Turneul e programat să înceapă pe 8 februarie, iar jucătorilor li se cere un test negativ înainte de îmbarcarea în unul dintre cele 15 zboruri charter. 

I s-a permis călătoria

Tennys Sandgren a primit undă verde pentru a ajunge în Australia, el îmbarcându-se în unul dintre zborurile facilitate de Tennis Australia care pornea de la Los Angeles. Americanul anunțase că a testat pozitiv la coronavirus în urma unei probe făcute cu 48 de ore înaintea decolării. S-a lămurit apoi că e vorba de un caz de încărcare virală reziduală, Sandgren trecând prin boala COVID-19 în luna noiembrie. Chiar dacă proba recentă a fost pozitivă, el nu este contagios, motiv pentru care i s-a permis să zboare spre Australia. 

Citește și alte știri din tenis

Bernard Tomic a răbufnit după calificarea la Australian Open: „Mi-am riscat viața în Doha ca să joc la Melbourne”

Ion Țiriac l-a enervat și pe antrenorul Serenei Williams: „A demonstrat lumii acest lucru!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
valyomanyd
valyomanyd  •  16 Ianuarie 2021, 13:08

"Patru degete la ambele maini".. Se intelege ca ar avea in total patru degete..Incercati asta...are patru degete la fiecare mana !

229465902041427
Vasile Dinca  •  16 Ianuarie 2021, 11:51

Din poza se vede ca ar avea cate 4 degete la o mana, deci 8! Nu ca are ...doar 4 degete la ambele maini! Sau nu vad eu bine! E un handicap, dar daca poate tine racheta.... Bravo ei, sa ajunga cat mai sus! Succes! Amintiti va de Garincea!!!!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează