SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN 2023

EXCLUSIV Își face majoratul la Melbourne » Cine e jucătoarea din România care leagă victoriile la Australian Open: „Cel mai bun cadou de ziua ei. A muncit mult să fie acolo”

Maria Ciubotaru, alături de antrenorul Cosmin Georgescu / Sursă foto: Facebook@ CSM Focșani 2007
Maria Ciubotaru, alături de antrenorul Cosmin Georgescu / Sursă foto: Facebook@ CSM Focșani 2007

Articol de - Publicat sambata, 21 ianuarie 2023 14:28 / Actualizat sambata, 21 ianuarie 2023 14:31

Maria Daciana Ciubotaru a rămas singura jucătoare din România în continuare prezentă pe tabloul junioarelor de la Australian Open. Tânăra din Focșani, care împlinește 18 ani peste două zile, s-a calificat în această dimineață în turul secund al turneului de Mare Șlem de la Antipozi.

Dacă la senioare nu mai avem reprezentante pe tablou, găsim motive să privim cu optimism spre întrecerea junioarelor. Acolo unde, după ce a navigat prin două runde de calificări, Maria Ciubotaru a reușit și o primă victorie pe tabloul principal.

Maria Ciubotaru leagă victoriile la Melbourne

Reprezentanta României a trecut în două seturi de australianca Alana Subasic, scor 7-5, 6-1, o adversară mai puțin experimentată, care va împlini 16 ani în martie și care intrase pe tablou grație unui wild-card. Dar asta nu-i ia din merite Mariei, venită la ora partidei și cu oboseala acumulată în cele două meciuri din calificări: 6-2, 6-2 împotriva unei alte australience, Tahlia Kokkins (14 ani), și 6-4, 6-2 în fața lui Yujin Kim din Coreea de Sud, în vârstă de 17 ani.

Luni, în ziua majoratului, departe de familie, prieteni și obiceiurile unui adolescent obișnuit, Maria Daciana Ciubotaru va încerca să-și prelungească aventura în Australia. Sportiva legitimată la CSM Focșani 2007 o înfruntă pe japoneza de 17 ani Ena Koike, favorita #11, miza fiind un loc în optimile de finală.

Tatăl Mariei Ciubotaru: „O satisfacție enormă, sperăm la mai mult”

Gazeta Sporturilor a luat legătura în cursul zilei cu tatăl jucătoarei, Viorel Ciubotaru, managerul echipei de handbal CSM Focșani, acesta oferind detalii interesante despre începuturile fiicei sale în tenis și despre emoțiile și senzațiile pe care le experimentează în aceste zile.

„Clar, am trăit meciurile cu emoții. Sunt de atâta timp în lumea sportului, dar emoțiile tot există. E bine că Maria e unde e, e pe drumul cel bun.

Am hotărât să duc copilașul la tenis la o vârstă de inițiere, mie plăcându-mi acest sport și lumea pe care o vedeam la televizor. Mi-am dus băiatul și fata la tenis, doar fata a rămas în zona de performanță. Am tot muncit să încercăm s-o educăm în spiritul acesta, având acasă și atuul unei familii sportive. Am încercat să rămână în zona asta, a rămas și i-a plăcut.

Își face majoratul la Melbourne » Cine e jucătoarea din România care leagă victoriile la Australian Open: „Cel mai bun cadou de ziua ei. A muncit mult să fie acolo”
Maria Ciubotaru, în plan apropiat, înaintea unui meci de la Melbourne

Normal că acum simțim o satisfacție enormă, sperăm la și mai mult, dar vedem unde ne duce viața. Am vorbit scurt cu ea după meciul de azi, o las să-și rezolve treburile pe acolo, avea niște interviuri de dat, apoi va merge cu antrenorul la o familie de români care are grijă de sportivii români care vin în Australia. Abia când se liniștește o să discutăm mai pe îndelete”, a spus tatăl jucătoarei, pentru GSP.ro. 

O româncă angajată la academia unui nume de top îl pregătește pe Zhizhen Zhang, debutant la Australian Open » De la Melbourne, Julia Moldovan își spune povestea pentru GSP
AUSTRALIAN OPEN 2023
O româncă angajată la academia unui nume de top îl pregătește pe Zhizhen Zhang, debutant la Australian Open » De la Melbourne, Julia Moldovan își spune povestea pentru GSP

Maria Ciubotariu și începuturile carierei: antrenorul la care urma să fie înscrisă a murit într-un accident auto

Maria Ciubotaru a schimbat mai mulți antrenori, ea lucrând pentru o perioadă și cu Firicel Tomai, fostul colaborator al Simonei Halep. Tatăl jucătoarei a făcut o scurtă retrospectivă a acestora, amintindu-și de o întâmplare tragică: cel care ar fi trebuit să fie primul antrenor al Mariei a murit într-un accident auto.v

„Ea lucrează cu o echipă de trei antrenori. (...) Din noiembrie 2021, a intrat în colaborare cu o echipă coordonată de domnul Gabriel Moraru (n.r. - unul dintre antrenorii Irinei Begu), Cosmin Georgescu, cel care e cu ea la Melbourne, și Andrei Săvulescu, cu care merge des în turneele din Europa, plus preparatorul fizic Dan Cristea.

A început inițierea la Focșani, cu domnul Stan Costel, iar după vreun an am dus-o la Răzvan Bucuroiu. Când am decis s-o duc la tenis, discutasem, de fapt, cu domnul George Bucuroiu, antrenorul care l-a descoperit pe Adrian Voinea. Din păcate, în vara în care trebuia să înscriu copiii, dumnealui a decedat într-un accident de mașină. Așa a fost să fie soarta. 

Răzvan, fiul domnului Bucuroiu, a antrenat-o câțiva ani buni, trei-patru ani. Apoi, timp de un an, un an și ceva am venit la București, am avut o colaborare cu domnul Firicel Tomai.

Apoi, după un an, am revenit acasă la Focșani. Știți cum e...e grea viața de sportiv la vârste fragede, departe de casă, cu antrenori noi. A revenit acasă, a reînceput colaborarea cu Răzvan Bucuroiu și Bogdan Nicolae, după care iar am mutat-o la București timp de vreun an de zile, din nou cu domnul Firicel Tomai”. 

108e locul ocupat de Maria Ciubotaru în clasamentul ITF al junioarelor

E o mare bucurie că e acolo. A muncit foarte mult pentru a-și petrece ziua acolo, e un cadou de majorat pentru ea. Ar fi fost plăcut să fie acasă, lângă noi, dar mai plăcut e să știm că e acolo. E ceva ce n-o să uite.

- Viorel Ciubotaru, tatăl Mariei Ciubotaru

Modele? Știu că îi plăcea de Kyrgios, dar, în general, încercăm să evităm discuțiile despre sport. Eu fiind în sport, ea petrecând enorm de multe ore pe teren, evităm pe cât posibil să fim conectați tot la lucrurile acestea, încercăm să petrecem timpul altfel. E suficient agresată psihic de orele de antrenament (râde).

- Viorel Ciubotaru, tatăl Mariei Ciubotaru

Pe tabloul principal al competiției de junioare a fost și Cara Maria Meșter, ea cedând în primul tur în fața lui Madeleine Jessup din Taiwan, 3-6, 6-3, 1-6. La băieți, unicul reprezentant al României e Mihai Alexandru Coman, favorit #5. 

Citește și alte știri din tenis:

Gabriela Ruse și Marta Kostyuk, calificare entuziasmantă în optimile Australian Open » Cu cine pot juca acum

EXCLUSIV O româncă angajată la academia unui nume de top îl pregătește pe Zhizhen Zhang, debutant la Australian Open » De la Melbourne, Julia Moldovan își spune povestea pentru GSP

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
RemusAndrei
RemusAndrei  •  21 Ianuarie 2023, 21:35
Postat de lulu pe 21 Ianuarie 2023, 16:44

Articol cu tenta publicitară, facem reclamă să luăm bănuți. Ce speranța poți să fii dacă la 18 ani ai învins o jucătoare de 14 ani,una de 16 ani și o sud-coreeana (astea au tradiție în tenis ca noi la badminton)de 17 ani?!

@lulu Înainte de a lansa acuzații nefondate, sunt curios să aflu unde e tenta publicitară aici. E descris parcursul jucătoarei în turneu, plus redarea declarațiilor tatălui ei. Nimic mai mult. Orice rezultat bun pentru tenisul / sportul românesc merită salutat și evidențiat, indiferent de nivelul sau vârsta la care e obținut. Altfel, avem inbox-ul plin de critici de tipul: „Bine că scrieți despre jucătoarele cu origini românești, nu și despre ale noastre”. Numai bine!

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  21 Ianuarie 2023, 18:51

Maria Daciana Ciubotariu ...poate sa devina o jucatoare mai buna decat Halep ...viitorul nu l stie nimeni ...

rocky3
rocky3  •  21 Ianuarie 2023, 18:22

E in plimbare pe banii lui tăticu! Altele la 18 ani sunt pe tabloul principal!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează