SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

VIDEO + FOTO Avem o nouă campioană de Grand Slam! Vondrousova a învins-o pe Jabeur în finala de la Wimbledon! Lacrimi în ambele loje

Articol de - Publicat sambata, 15 iulie 2023 17:33 / Actualizat sambata, 15 iulie 2023 17:58

Marketa Vondrousova (24 de ani, numărul 42 WTA) a învins-o pe Ons Jabeur (28 de ani, numărul 6 WTA), scor 6-4, 6-4, și este noua campioană de la Wimbledon!

Triumful într-un turneu de Mare Șlem este cel mai mare vis al unui jucător de tenis. Triumful la Wimbledon e cu o treaptă mai sus. Competiția tradiției, a hainelor albe și a unei suprafețe pe care se joacă din ce în ce mai puțin.

O finală la All England Club poate avea o însemnătate mai mare dacă ai trecut prin stresul și presiunea unui ultim act într-un turneu de Grand Slam, așa cum a fost cazul tunisiencei Ons Jabeur și al cehoaicei Marketa Vondrousova.

Marketa Vondrousova, victorie în finala cu Ons Jabeur

Ons a luptat anul trecut pentru trofeu la Wimbledon și US Open, iar Marketa Vondrousova, deși avea toate calitățile să fie prezentă cât mai sus în turneul de la All England Club, a bifat prima finală a carierei pe zgură, la Roland Garros în 2019.

Sâmbătă, cele două au intrat pe teren ducând în spate toată istoria lor personală, toate sacrificiile, toate renunțările, toate eșecurile. Poate din această cauză au existat atât de multe fluctuații în jocul lor. 

Ons a început mai bine finala disputată pe Terenul Central cu acoperișul tras. A condus cu 2-0 și părea că experiența de anul trecut o ajută mai mult să gestioneze jocul. Dar Marketa s-a scuturat de emoții și a început să-și folosească mai bine serviciul de stângace, să lovească mai lung și să o facă pe Ons să nu mai aibă încredere în latura sa creativă. 

Lucru care a dus la multe greșeli, nu mai puțin de 15. După 40 de minute, Marketa Vondrousova se impunea cu 6-4.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
+17 FOTO

Finala părea că a intrat pe un drum cu sens unic după ce jucătoarea din Cehia a reușit break-ul în deschiderea celui de-al doilea set. Se spune că atunci când simți că nu mai ce pierde, brațul se relaxează și totul devine mai limpede. Așa s-a întâmplat și cu tunisiancă pentru că a reușit trei game-uri la rând. Apoi jocul său a scăzut din nou și Marketa a revenit în set. Tensiunea se vedea pe fața lui Ons care transpira abundent și avea obrajii colorați.

În game-ul al nouălea, toate stările lui Jabeur s-au tradus din nou în tenisul său, iar Vondrousova a făcut break-ul și s-a aflat în postura de a servi pentru meci și trofeu. O singură ieșire în decor cu o dublă greșeală când trofeul era la un deget de ea, dar până la urmă a dus la capăt game-ul și este noua campioană de la Wimbledon, prima care nu este cap de serie în Era Open. Ea este de asemenea și a 59-a jucătoare care câștigă un turneu de Mare Șlem și a 24-a de la Wimbledon.

Marketa Vondrousova a devenit a treia jucătoare din Cehia care se impune la Wimbledon după Jana Novotna (1998) și Petra Kvitova (2011 și 2014).

Jabeur pierde a treia finală de Mare Șlem după cele de la Wimbledon și US Open de anul trecut și intră pe o listă cu jucătoare importante care au cedat primele trei ultime acte de Mare Șlem pe care le-au jucat. Acestea sunt Helena Sukova, Kim Clijsters, Chris Evert, Mary Joe Fernandez, Simona Halep, Dinara Safina, Wendy Turnbull. Dintre ele Clijsters, Evert și Halep au ajuns să câștige un trofeu până la urmă.

VIDEO. Lacrimi de bucurie în loja campioanei de la Wimbledon 2023

Marketa Vondrousova - Ons Jabeur, finala din acest an de la Wimbledon 

Marketa Vondrousova și Ons Jabeur s-au mai întâlnit până acum de 5 ori în carieră. Prima înfruntare dintre cele două a avut loc în urmă cu mai bine de 8 ani, în aprilie 2015, în cadrul calificărilor turneului de la Praga. Atunci, Ons Jabeur s-a retras în setul doi, la scorul de 6-3, 3-0 pentru Marketa Vondrousova, din cauza unei accidentări.

Citește și: 

Sabrina Ionescu, de neegalat » L-a bătut pe Curry și a stabilit un record istoric în cadrul WNBA All Star Game: „Nu aveam de gând să pierd din nou”

România cade în partea secundă și e învinsă de Ungaria în semifinalele Euro 2023! Când și cu cine luptăm pentru bronz

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (8)
1cesare
1cesare  •  15 Iulie 2023, 22:06

Jabeur s-a bătut ... singură ... Vondrousova câștigă primul ei GS și cred că ultimul.

ambrus
ambrus  •  15 Iulie 2023, 20:00

Foarte interesantă această părere, dar este foarte proastă, care nu spune absolut nimic despre valoarea personală atinsă de VAL1MORARU în oricare sport, dacă nu considerăm ca sport debitarea de tampenii în diferite comentarii pe aici. Această tânără al doilea titlu de GS la vârsta de 24 ani, VAL1MORARU câte titluri are, la orice disciplină sportivă? Cică no-name, fi ferm convins că o să mai auzi de ea. Din declarația ei după triumful obținut reiese clar, că orice sport nu se face pe hârtie!!! Când a spus ”Nici măcar nu știu cum am reușit. Tenisul este o nebunie uneori”. Iar pentru completare eu adaug A venit, a văzut, a câștigat. Calmul lui Vondroušová a fost de necrezut.

val1moraru
val1moraru  •  15 Iulie 2023, 17:55

WTA atinge noi minime, e de departe cea mai slaba competitie internationala feminina din orice sport la momentul de fata. Cand se ajunge ca an de an sa castige titluri de GS tot felul de no name-uri care s-au zbatut toata cariera in mediocritate, nu mai e nimic de zis.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează