SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

Mihaela Buzărnescu, surpriza de la Roland Garros » Tenismena cu doctorat și accidentarea care era să-i ruineze cariera: "Nici medicul nu mai știa ce să-mi facă"

Articol de GSP - Publicat vineri, 01 iunie 2018 17:50

Mihaela Buzărnescu, 30 de ani, este în centrul atenției în tenisul feminin, după ce a învins-o pe Elina Svitolina și s-a calificat în optimile turneului de la Roland Garros, unde va juca împotriva lui Madison Keys (Detalii AICI).

  • Specialista GSP în tenis, Luminița Paul, a realizat de-a lungul timpului mai multe materiale speciale care au avut-o ca protagonistă pe jucătoarea noastră, în care Mihaela a povestit momente-cheie din viața sa și din carieră.

Scânteia din iunie 2017

Mihaela Buzărnescu a început sezonul 2017 pe locul 538 în lume. Părea că urma să se lupte din nou cu fluctuații în joc și carență de încredere. Dar la jumătatea sezonului s-a produs declicul.

După două "sferturi" în turnee de 25.000 de dolari, la Himki (Rus) și Bastad (Sue), a venit succesul de la Hodmezovasarhely, în Ungaria. Cel mai important titlu al ei de până atunci, într-un concurs cu premii de 60.000 de dolari. În lunile care au urmat, i-a alăturat alte 6 trofee, Izmir (Tur), Getxo (Spa), Versmold (Ger), Biarritz (Fra), Poitiers (Fra) și Tokyo (Jap).

O finală la Woking (M.Br). Prima semifinală WTA din carieră, la Linz. Prima calificare pe tabloul principal al unui turneu de Mare Șlem, la US Open. Pătrunderea în Top 100, apoi saltul până pe 59 la final de an.

- Ai avut probleme cu genunchiul, diagnosticul era neclar. Ce s-a întâmplat până la urmă?
- Nu e clar nici până acum, dar făcând mai multă recuperare sezonul trecut am reușit să scap de durere. A revenit la finalul anului, inclusiv anul acesta când și când. Am plecat în Ungaria cu dureri destul de puternice. Eram foarte supărată pentru că începusem să joc și a fost un început dezastruos de an. Am trecut un tur la Australian Open în calificări, în rest nu. Nu mi-era deloc bine, durerile erau din ce în ce mai mari, nu știu când s-a întâmplat, de acolo nu am mai avut durere, pur și simplu, a dispărut.

- În 2014 ai mers la clinica din Spania unde s-a tratat și Rafael Nadal la genunchi. Nu ți-a ajutat?
- N-am mai fost. Am făcut injecția aceea, dar nu m-a ajutat, nici medicul, Mikel Sanchez, nu știa ce am și ce putea să-mi facă...

Socializare, dar și tratament diferit

- Cum e atmosfera la cele mici?
- La cele mici poți socializa mai mult. La turneele mari ești foarte singuratic, nu ai cu cine vorbi, fiecare e cu staff-ul ei, bat mingea cu sparring-ul lor. La ITF-uri poți să ieși în oraș la masă cu cineva, poți să stai să mai vorbești cu cineva, să joci, să faci antrenamente. Sincer, e mai OK din punctul asta de vedere, dar ca și organizare, clar la WTA-uri e mult mai bine și ești tratat altel. Respectul e altul față de jucătoare.

- În ce sens?
- Toate suntem în aceeași oală. Până la urmă, poți face o diferență mică pentru cele cu clasamentul bun, dar nu găsesc logica, toate ne zbatem să jucăm, toate ne dorim același lucru și te simți prost când vezi că ești tratat altfel de cele din top.

masterate și doctorat

Românca a avut ani întregi de suferință și îndoială. Ani în care tot ce dorea era un diagnostic corect pentru problemele la genunchi. Să știe de unde vin durerile și ce se poate face pentru a le învinge. Să știe dacă mai poate juca tenis și la ce nivel. Au fost încercări, operații, tratamente, unele folositoare, altele nu, dar până la urmă Mihaela a învins. Ar putea să profeseze, în perioada de îndoieli a terminat facultatea de educație fizică, a făcut masterate și și-a susținut doctoratul, dar în tot acest timp a mers în paralel cu dorința de a juca, de a mai avea o șansă. Iar acum totul pare să se fi așezat, în fine, pe traseul dorit.

CV Mihaela Buzărnescu

Născută pe 4 mai 1988, la București
Stângace, rever cu două mâini
Cel mai bun loc al carierei: 32 WTA (7 mai 2018)
22 de titluri ITF în carieră, dintre care 7 în 2017: Hodmezovasarhely 60.000$; Izmir 60.000$; Getxo 25.000$; Versmold 60.000$; Biarritz 80,000$; Poitiers 100,000$; Tokyo 60,000$
Câștiguri din tenis: 622.996$

Citește AICI cele două materiale publicate de Gazeta anul trecut:

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (7)
ray51
ray51  •  02 Iunie 2018, 10:33

Mare necaz cu problemele legate de genunchi. Tare mi-as dori sa se afle exact despre ce e vorba ca sa se poata trata. Mihaela ar putea sa demonstreze ca este in stare la aceasta varsta(?) sa ajunga in Top10 si .... cine stie!!!

597667370336981
Kitty Mace  •  01 Iunie 2018, 22:47

Bravo Mihaela!! Bafta in optimi!

10155633308976552
Cornel Perju  •  01 Iunie 2018, 20:47
Postat de alegsandru pe 01 Iunie 2018, 19:18

Binele la genuchi chiar de la acele injectii i-a venit numai ca e nevoie de o perioada destul de lunga pana isi fac efectul.

Acele 'injectii' pe care le facea Nadal nu erau altceva decat un alt fel de a se dopa. Practic isi injecta plasma imbunatatita in ligamentele de la genunchi si nu direct in vene. Nici un doctor sau o institutie medicala nu a omologat acest fel de tratament iar dovada ca nu vindeca genunchiul este tocmai declaratia Mihaelei. Nadal se "vindeca" foarte rapid dupa ce facea acele 'injectii'

Vezi toate comentariile (7)
Comentează