SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN 2021

„Ne-am mutat de la Serena Williams la Emma Răducanu și Leylah Fernandez” » Mats Wilander, analiză de senzație: „IQ de tenis peste Ostapenko”

Mats Wilander, septuplu campion de Grand Slam și expert Eurosport, foto:  Guliver/gettyimages
Mats Wilander, septuplu campion de Grand Slam și expert Eurosport, foto: Guliver/gettyimages

Articol de GSP - Publicat vineri, 10 septembrie 2021 14:22 / Actualizat vineri, 10 septembrie 2021 14:22

Mats Wilander, septuplu campion de Grand Slam și expert Eurosport, a analizat finala de la US Open, dintre Emma Răducanu și Leylah Fernandez, care se dispută sâmbătă. 

„E pe un val nebun de tinerețe și încredere” » Alexandra Dulgheru, impresionată de Emma Răducanu pentru parcursul de la US Open
US OPEN
„E pe un val nebun de tinerețe și încredere” » Alexandra Dulgheru, impresionată de Emma Răducanu pentru parcursul de la US Open

Mats Wilander despre finala Emma Răducanu - Leylah Fernandez: „Ambele sunt peste Coco Gauff, de exemplu”

„Cred că acesta este unul din momentele acelea în care trebuie să ne gândim înapoi la Rafael Nadal, Lleyton Hewit sau Martina Hingis – „wow, au doar 16-17 ani”. Felul în care Emma Răducanu și Leylah Fernandez câștigă meciuri ne arată că ele vor mai câștiga multe, multe turnee majore.

Pentru Leylah acest turneu arată că dacă rămâne sănătoasă și în formă bună fizică, cu siguranță va ajunge în multe sferturi, semifinale, finale – și chiar va câștiga unele, fiindcă are tot ce-i trebuie. Are acele calități fără de care nu poți câștiga. Pe plan mental, Leylah este o stâncă, e incredibilă. Are un temperament similar cu Rafa Nadal și asta te face să te întrebi cum reușește asta.

Cred că există o diferență de IQ de tenis și de abilitate în ce privește jocul defensiv al lui Leylah sau Emma, în comparație cu Jelena Ostapenko de exemplu, când a câștigat Roland-Garros în 2017. 

„Ne-am mutat de la Serena Williams la Emma Răducanu și Leylah Fernandez” » Mats Wilander, analiză de senzație: „IQ de tenis peste Ostapenko”
Emma Răducanu - Leylah Fernandez, finala US Open 2021, foto: Imago

Ostapenko a avut două săptămânii grozave și a lovit foarte puternic, dar nu a învățat cu adevărat să se apere. Maria Sharapova a învățat asta și a câștigat câteva turnee de Grand Slam. Cred că există un nivel diferit de înțelegere al resurselor pe care le ai și al înțelegerii adversarei.

Leylah Fernandez nu va învinge pe nimeni prin forță pură. Ea va trebui să fie inteligentă și să lovească mingea devreme, să joace și înalt. Este oricum extraordinar că poate să genereze atât de multă putere cu fizicul ei așa cum e în acest moment. Este un geniu – dacă ar fi avut câțiva centimetri înălțime și câteva kilograme în plus, toate jucătoarele ar fi trebuit să plece acasă.

Această finală va fi una deschisă în care atât Emma cât și Leylah vor încerca să fie agresive, cât mai aproape de linia de fund. Diferența dintre ele și Sakkari sau Sabalenka este că ele pot lovi câștigător din mingi neutre, care nu au viteză. Răducanu și Fernandez au stiluri de joc similare într-un fel. Dacă Fernandez ar fi fost dreptate, nu ai fi văzut o mare diferență în stilurile lor de joc, atât de apropiate sunt.

Cred că Fernandez va intra în meci cu o șansă destul de bună de a câștiga după tot ce a făcut. Nu cred că poate reacționa negativ. Emma este incredibil de talentată, joacă fizic, are o sincronizare incredibilă, joacă cu cap și inimă și îi face plăcere să fie pe teren. 

„Ne-am mutat de la Serena Williams la Emma Răducanu și Leylah Fernandez” » Mats Wilander, analiză de senzație: „IQ de tenis peste Ostapenko”
Leylah Fernandez, 19 ani, joacă la US Open prima ei finală de Grand Slam, foto: Imago

Partea asta de plăcere e cea care face publicul să se activeze și care este esențial pentru ambele jucătoare. Va fi interesant de văzut pe cine va susține publicul, sunt sigur de asta. Emma a reușit să facă performanță la Wimbledon și US Open. Poți avea succes la turnee mai mici, însă ea a reușit pe cea mai mare scenă, iar asta spune multe. 

Ce am spus despre Leylah pot spune și despre Emma. Dacă rămâne sănătoasă poate câștiga multiple titluri de Grand Slam. Nu-mi pot imagina ca o astfel de jucătoare să nu câștige măcar trei sau patru turnee, chiar nu pot.

Cred că aceste jucătoare sunt la un alt nivel chiar și față de Coco Gauff în acest moment, iar asta este incredibil. IQ-ul de tenis al lui Coco nu se apropie de al lor, însă ea este un fenomen fizic. Este greu de înțeles de unde au răsărit aceste fete, fără să fie speriate de necunoscut.

Deodată ne-am mutat de la Serena Williams la aceste două jucătoare. Tenisul feminin a explodat, iar publicul este mai implicat în tenisul feminin decât în cel masculin, nici măcar nu încape discuție. Aceste fete sunt într-o formă de zile mari aici, este incredibil”, a explicat Mats Wilander la microfonul Eurosport. 

Citește și: 

Simona Halep profită de calificarea Emmei Răducanu în finala US Open » Se apropie de revenirea în Top 10

Maria Sakkari, marcată de eliminarea în fața Emmei Răducanu: „Parcă am fost absentă de pe teren, sunt dezolată”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
dexter3
dexter3  •  11 Septembrie 2021, 20:31
Postat de gabir pe 10 Septembrie 2021, 15:51

Se apropie ziua când tenisul feminin va depăși tenisul masculin. Dl. Țiriac își roade deja mustață...

Ce ma? Tenisul masculin e la ani lumina distanta de cel feminin. Ca sa se echilibreze situatia ar trebui sa se produca un nou Big Bang.

creeperno999
creeperno999  •  10 Septembrie 2021, 22:45

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

gabir
gabir  •  10 Septembrie 2021, 15:51

Se apropie ziua când tenisul feminin va depăși tenisul masculin. Dl. Țiriac își roade deja mustață...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează