SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

Nole, The Australian > Numărul unu mondial a cucerit pentru a treia oară consecutiv primul turneu de Mare Şlem al anului

Novak Djokovici sărută pentru a patra oară în carieră trofeul de la Australian Open // Foto: Reuters +2   FOTO
Novak Djokovici sărută pentru a patra oară în carieră trofeul de la Australian Open // Foto: Reuters

Articol de - Publicat luni, 28 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat luni, 28 ianuarie 2013 16:09

Într-un remake al finalei de la US Open 2012, Djokovici l-a întîlnit pe Andy Murray, impunîndu-se de această dată cu 6-7 (2), 7-6 (3), 6-3, 6-2.

Cîte mingi poate oare să înghită piscina de hard albastru de la Melbourne? Aparent, nu există limite. Şi ceasurile sînt setate diferit aici, luîndu-se de acum drept reper o anumită finală, de neuitat, care a durat aproape 6 ore. Cei doi tineri în vîrstă de 25 de ani, despărţiţi în actele de naştere de 6 zile care i-au trimis în zodii diferite, sînt pregătiţi pentru o cursă lungă.

Foaaaarte lungă. Aşa cum au parcurs-o umăr la umăr, uneori aproape mînă în mînă (dacă n-ar exista sclipirile de orgoliu din priviri), în ultimele lor meciuri. Mai mereu întinse pe maximum de seturi, mereu compacte, disputate, fierbinţi. Nici acum nu avea să fie altfel.

Eroii din oglindă
Nole şi Andy se duelează în servicii ca doi cavaleri călare care trec unul pe lîngă altul fără ca lăncile să li se atingă. Aşa începe finala de la Australian Open 2013, un soi de război în paralel care ţine în burta lui numai servicii tari şi plasate şi schimburi de mingi care au măcar 15-18 lovituri.

E greu să te desprinzi din plasa pe care o ţes cei doi, trimiţînd sfera galbenă în colţuri ca după scheme învăţate pe dinafară. E greu să nu-ţi ţii respiraţia văzînd mingea cum ţopăie cu ultimele resurse de aer în ea, pînă cînd se aşază lîngă linie. Sau în fileu. E greu să spui că unul e mai bun decît altul. Sînt la fel, ca şi cum cineva a pus o oglindă la fileu. Doar micile diferenţe tehnice în execuţie îi separă, dar linia e fină.

În aceste condiţii de echilibru, Murray cîştigă primul set la tie-break, după un joc decisiv pe care îl controlează cu un flux de sînge rece străbătîndu-i arterele. 7-2. Întreg primul set a durat o oră şi 8 minute. O veşnicie în miniatură.

Al doilea curge la fel, cu cîteva şanse de break care apar pentru a creşte adrenalina cînd şi cînd, flori de mac ce nu rezistă, pălesc după cîteva secunde. Tot cap la cap, tot fără break-uri, servicii încuiate cu chei şi lacăte de aur. Pînă cînd apare, la finalul altei ore, zîmbitor, tie-break-ul. De data aceasta, îl confiscă Novak, cu 7-3.

Primele fisuri
Intraţi în al treilea ceas de meci, apare pînă la urmă decalajul. Andy nu mai serveşte la fel de dominant, de metronomic precum în semifinala cu Federer. Sau poate că Djokovici îl citeşte mai bine şi îşi cîntăreşte retururile cu ocaua potrivită. Apar fisurile în jocul scoţianului, în timp ce liderul mondial îşi înteţeşte venirile la fileu şi îşi aspreşte loviturile.

Dintr-o dată, după ce face primul break al finalei, la 4-3, îi cresc aripi. Închide setul al treilea cu 6-3, apoi pe al patrulea cu 6-2, trimiţîndu-l pe Murray în corzile invizibile ale imensului ring albastru.

Recordul lui Novak
După ultima minge, la fix 3 ore şi 40 de minute distanţă de prima a disputei, Novak Djokovici se lasă pe genunchi şi strigă, cu pumnul strîns înfăşurat pe mînerul rachetei. Tricoul rămîne la locul lui, nu mai e sfîşiat ca la finalul meciului din "optimi" cu Wawrinka, dar bucuria e altfel.

Mai plină, mai rotundă, mai strălucitoare. E pentru a patra oară cînd sîrbul triumfă la Melbourne, egalîndu-i, în era open, pe Agassi şi Federer. Dar e primul care adună trei victorii consecutive. Nole îşi deschide astfel propria pagină de recorduri. Încă mai sînt multe de scris pe ea.

Ţintă: Roland Garros
Întrebat dacă Open-ul francez, pe care încă nu l-a cîştigat, reprezintă o prioritate pentru 2013, Djokovici a răspuns că "mai sînt patru-cinci luni pînă acolo. Bineînţeles, vreau să merg pînă la capăt la Paris. Am ajuns anul trecut în finală şi am avut un meci grozav cu Rafa, dar el e mereu favoritul pe zgură şi e jucătorul de bătut pe acea suprafaţă. Cred însă că dacă joc bine în continuare şi mă menţin sănătos, am o şansă".

Andy priveşte înainte
Finalist deja de trei ori la Australian Open, Andy Murray a spus ieri la conferinţa de presă că se simte mai bine decît după semifinala pierdută la Djokovici anul trecut, tot la Melbourne.

"În ultimele luni am jucat cel mai bun tenis din viaţa mea. Am ajuns în finală la Wimbledon, am cîştigat la Jocurile Olimpice, apoi US Open-ul. Iar aici am fost aproape", a explicat scoţianul. "Nimeni nu a cucerit primele lui două titluri de Mare Şlem consecutiv. Nu e uşor de făcut, dar am fost aproape. Aşa că o să iau lucrurile bune din ultima vreme şi cred că merg în direcţia cea bună".

2,53 milioane de dolari americani a primit campionul de la Australian Open, Novak Djokovici, iar finalistul, Andy Murray, 1,26 milioane

"Încerc să fac acest sport cu sută la sută devoţiune, dragoste, pasiune, dar şi amuzament. Am 25 de ani şi am cîştigat şase titluri de Mare Şlem plus multe alte trofee. E uimitor" (Novak Djokovici)

Multipli învingători de Mare Şlem
1. Roger Federer: 17
2. Pete Sampras: 14
3. Roy Emerson: 12
4.-6. Bjorn Borg: 11
Rafael Nadal: 11
Rod Laver: 11
7. Bill Tilden: 10
....
21. Novak Djokovici: 6

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
aleosa
aleosa  •  28 Ianuarie 2013, 10:47
Postat de aleosa pe 28 Ianuarie 2013, 10:46

iar tu, insolvent semidoct, invata nu doar alfabetul, ci si sa citesti. si sa scrii. informeaza-te. oricum, Luminita Paul te face terci in domeniul tenisului si te da la caini. aia rosii.

e pentru vladbogdan.

aleosa
aleosa  •  28 Ianuarie 2013, 10:46

iar tu, insolvent semidoct, invata nu doar alfabetul, ci si sa citesti. si sa scrii. informeaza-te. oricum, Luminita Paul te face terci in domeniul tenisului si te da la caini. aia rosii.

cupasicampionatul
cupasicampionatul  •  28 Ianuarie 2013, 01:18
Postat de vladbogdan25 pe 28 Ianuarie 2013, 01:12

Djokovic a castigat de patru ori la Australian Open ( nu de 3 ori cum scrie in titlu) si ultima finala a fost cu Nadal ( Finala din 2011 a jucat-o tot cu Murray). Informativa inainte sa scrieti !!!!

@vladbogdan25 daca ai citi inainte sa comentezi ar fi bine... scrie ca a luat 3 trofee CONSECUTIVE, adica unul dupa altul, pentru ca primul a fost in 2008 si a fost o pauza de 3 ani pana la urmatoarele 3, care au fost CONSECUTIVE. apoi, nu scrie nicaieri ca a jucat finala cu murray, ci semifinala. ia-ti ochelari daca nu vezi

Vezi toate comentariile (4)
Comentează