SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

VIDEO + FOTO Djokovic a cucerit titlul la Roland Garros și a rescris istoria tenisului » Nole, cel mai mare din toate timpurile

FOTO: GettyImages +26   FOTO
FOTO: GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 11 iunie 2023 19:27 / Actualizat duminica, 11 iunie 2023 20:29

Novak Djokovic (36 de ani, 3 ATP) l-a învins pe Casper Ruud (24 de ani, 4 ATP), scor 7-6(1), 6-3, 7-5 și a cucerit trofeul la Roland Garros 2023. Sârbul a ajuns la 23 de titluri de Grand Slam în carieră, cel mai mare jucător din toate timpurile.

  • Novak Djokovic a devenit liderul autoritar în clasamentul trofeelor de Grand Slam din tenisul masculin. Are 23, urmat de Nadal cu 22 și de Federer cu 20
  • Djokovic a câștigat ambele turnee de Grand Slam din acest an, Australian Open și Roland Garros
  • Pentru Djokovic este al treilea titlu pe zgura de la Paris, după cele din 2016 și 2021
  • Casper Ruud a pierdut a treia finală de Grand Slam din carieră. A jucat finala și anul trecut la Paris, învins de Rafael Nadal
  • În 5 meciuri jucate contra lui Djokovic, Ruud nu a câștigat niciun set.

Istoria are azi culoarea cărămizii pisate de la Roland Garros. Al 23-lea titlu de Mare Șlem pentru Novak Djokovic, record absolut, cu care îi întrece pe marii rivali Rafael Nadal, 22, și Roger Federer, 20. Un titlu care a venit acolo unde sârbului i-a fost cel mai dificil de-a lungul timpului să se impună, motiv în plus să fie și mai dulce, mai prețios.

Acum e cel mai mare din toate timpurile, cu performanțe și recorduri pe care le deține singur, fără să fie amenințat. O carieră care s-a construit treptat și a ajuns să fie un turn semeț, inexpugnabil.

VIDEO. Momentul în care Novak Djokovic a câștigat trofeul la Roland Garros 2023

Are voie legenda să facă 15 greșeli neforțate în primele 7 game-uri ale meciului? Are voie să respire crepitant, căutând aerul, la capătul unui schimb de mingi de 28 de lovituri care a adus rebreak-ul pentru Djokovic în setul întâi? Are voie oare să simtă emoțiile cu atâta intensitate la a 34-a finală de Grand Slam disputată?

Are voie outsiderul să înceapă atât de bine un ultim act, având undeva, într-un sertar al minții, decalajul acut din cea precedentă jucată aici, la Paris, când idolul Rafa Nadal i-a lăsat doar 6 game-uri? Are voie să spere, să încerce să reconstituie acel joc solid, exact, acea tactică bine pusă la punct care l-a dus din nou în meciul pentru trofeu?

Novak Djokovic, revenire în primul set al finalei cu Ruud

E o finală de Grand Slam în absența Regelui suprafeței roșii, orice este posibil. Până la un punct. De la 4-1 pentru Casper se face 4-4. Scenariul se rescrie cu alte litere.

Și vine tie-break-ul, pe care sârbul îl începe cu un forehand din alergare excepțional, după ce norvegianul lovise foarte bine în cros, aproape de linie. Imediat, luciditatea lui Ruud suferă, e ca un șoc, alege greșit la fileu, trimițând exact în racheta adversarului, fără să vadă imensul spațiu liber.

„Întâi îți ia picioarele, apoi sufletul”, scrisese acum ceva vreme pe Twitter fostul lider mondial Andy Roddick, referindu-se la Novak. O afirmație care a stârnit păreri și reacții dintre cele mai diferite. "Întâi îți ia picioarele", a repetat americanul în timpul semifinalei cu Carlos Alcaraz, parcursă de spaniol timp de două seturi cu crampe.

Dezbatere iscată de Mouratoglou înaintea finalei de la Roland Garros: „Dacă bate, Djokovic ajunge la egalitate în fruntea ierarhiei all-time”
Roland Garros
Dezbatere iscată de Mouratoglou înaintea finalei de la Roland Garros: „Dacă bate, Djokovic ajunge la egalitate în fruntea ierarhiei all-time”

Uneori, ca astăzi, întâi îți ia stăpânirea de sine, limpezimea din gândire, ceva ce pentru Ruud fusese un pilon puternic al evoluției sale din turneu, rundă după rundă. Un tie-break-execuție, sec, sufocant, 7-1, și un prim set de o oră și 21 de minute.

Apoi îți ia picioarele?

Amândoi au apelat la o pauză de vestiar după solicitantul prim set. Djokovic a revenit câteva secunde după adversarul său și a început actul secund cu game alb pe serviciul său, urmat de break. A fost ca și cum a semnat o sentință, completând cu litere apăsate precum loviturile sale iuți anul, luna, ziua și lăsând doar o căsuță liberă pentru oră. Și un asterisc pentru scor.

Novak Djokovic și Casper Ruud s-au aflat la a cincea lor înfruntare directă azi la Paris. Norvegianul nu reușise să câștige niciun set în fața campionului sârb, izbutind doar trei acte strânse, de 7-5 și 7-6. Era, în același timp, prima lor înfruntare într-un meci potențal de cinci seturi, unul care se întâmpla, presiune în plus pentru nordic, chiar într-o finală de Grand Slam.

+22 FOTO

Novak a început să joace tot mai bine, în ritmul său, presându-l pe Ruud pe rever, lăsându-i puține opțiuni de a se muta cu dreapta și, stres suplimentar pentru scandinav, ajungând frecvent la mingi aproape imposibile. Accesând unghiuri grele. Rezolvând puncte la fileu mai des decât Casper, deși și acesta a crescut mult la jocul în față.

A mai pus sârbul un set pe tabelă, 6-3, aproape o oră de joc, 2h și 19 minute în total. "Îți ia picioarele". Iar ale lui nu tremură aproape deloc.

Novak Djokovic, de neclintit

Ce ar fi putut să facă Ruud mai bine? „Să joace fără greșeală și să profite de cele câteva oportunități pe care le oferă Novak", opina înainte de meci pentru SportKlub fostul finalist de la Roland Garros 1999, ucraineanul Andrey Medvedev, 48 de ani acum. "Novak e om, nu mașină, uneori apare o mică fereastră, o dată pe oră, când poți face break, poți să prinzi ritm. Emoții, public, sunt mulți factori", adăuga el.

Pentru Casper însă, fereastra s-a deschis o singură dată, în primul set. Apoi Djokovic s-a îngrijit să o ferece bine și să-i pună și gratii.

Ruud juca mai bine în setul al treilea. Dar la 5-5, Djokovic a apăsat incredibil pe fiecare punct. A făcut break la zero. Apoi a servit și a câștigat, mai concentrat ca oricând, cu privirea fermă pe sub sprâncenele încruntate, până când totul s-a topit într-o prăbușire pe spate pe zgura pariziană și un zâmbet mare cât toată lumea.

VIDEO. Rezumatul finalei Roland Garros 2023, triumful istoric al lui Novak Djokovic

FINAL. Novak Djokovic - Casper Ruud 7-6(1), 6-3, 7-5

Game, set, meci și trofeul de Grand Slam cu numărul 23!
6-5, Break Djokovic: Nole, la un singur game de Grand Slam-ul cu numărul 23. 
5-5. Game Djokovic: Ce forehand în cross reușește Nole! Ruud, ușor distrat, se ceartă cu cineva din tribune. 
4-5, Game Ruud: Nole scapă două lovituri de forehand puțin în afară.
4-4, Game Djokovic: Ruud a condus cu 30-0, dar au urmat servicii monstruoase din partea lui Nole. 
3-4, Game Ruud: Casper închide cu un smash perfect executat.
3-3, Game Djokovic: Nole servește impecabil. Ruud este într-o permanentă defensivă.
2-3, Game Ruud: Meciul nu are ritm în aceste momente, raliuri scurte și multe greșeli.
2-2, Game Djokovic: Nole impresionează iar la serviciu.
1-2, Game Ruud: Casper salvează o minge de break. Novak comite două greșeli necaracteristice, lovituri de forehand în fileu.
1-1, Game Djokovic: Norvegianul returnează slab, Nole e în control pe propriul serviciu.
0-1, Game Ruud: Casper servește foarte bine și conduce. 
A început setul cu numărul 3!

6-4, Game și set Djokovic!
5-3, Game Ruud: Norvegianul a salvat două mingi de set. 
5-2, Game Djokovic: Ruud pune ceva presiune pe serviciul lui Nole. Ajunge la 30-30, dar greșește un slice simplu. 
4-2, Game Ruud: Djokovic comite două erori neforțate și ușurează misiunea lui Casper. 
4-1, Game Djokovic: Sârbul continuă să aibă o frecvență bună a primului serviciu.
3-1, Game Ruud: Casper pune prima minge în teren și controlează raliurile. 
3-0, Game Djokovic: Ruud nu mai are niciun fel de replică. 

2-0, Break Djokovic: Nole este din ce în ce mai bun. Casper și-a pierdut din agresivitate
1-0, Game Djokovic: Sârbul servește impecabil și ajunge la un raport incredibil. A câștigat 14 din ultimele 15 puncte. 
Novak Djokovic a luat o pauză de vestiar înaintea setului secund,

+22 FOTO
  • 7-6, SET DJOKOVIC: Nole a controlat autoritar tiebreak-ul.
    6-6, Game Djokovic: Setul merge în tiebreak.
  • 5-6, Game Ruud: Casper intră în control cu forehandul și nu ezistă să vină la fileu.

  • 5-5, Game Djokovic: Casper a câștigat cel mai frumos punct al meciului, după un lob superb din alergare, printre picioare. N-a fost suficient.
  • 4-5, Game Ruud: Ruud salvează o minge de break. Novak alunecă și se cade pe zgură, dar se ridică și continuă.
  • 4-4, game Djokovic: Raliuri lungi, Nole și Casper aleargă după fiecare minge.
  • 3-4, break Djokovic: Punctul decisiv a fost unul antologic, peste 20 de lovituri. Ruud preluase controlul la 30-40, dar a greșit un smash simplu.
    2-4, game Djokovic. Novak joacă altceva pe serviciul său, și-a revenit după break-ul făcut de Ruud.
  • 1-4, game Ruud. Casper continuă jocul perfect pe propriul serviciu și închide game-ul cu o minge plasată superb, fără șanse pentru Novak
  • 1-3, game Djokovic. „Nole” își face serviciul fără emoții de data aceasta și câștigă rapid game-ul.
  • 0-3, game Ruud. Norvegianul a început fantastic meciul. L-a dominat din nou clar pe Djokovic pe propriul serviciu, în timp ce sârbul nu se regăsește
  • 0-2, break Ruud. Game absolut fantastic pe seviciul lui Djokovic. Dup aproape 12 minute și foarte multe întoarceri de rezultat, în care ambii au avut avantaj, Ruud s-a impus. Novak a trimis cu rama din voleu în afara terenului, după ce Casper salvase o minge in-extremis
  • 0-1, game Ruud. Casper a început perfect meciul, și-a câștigat la zero primul serviciu
  • A început meciul. Ruud servește părimul
  • Ora 16:02. Ruud și Djokovic au ieșit la încălzire
  • Tribunele arenei Phillipe-Chatrier sunt pline de vedete. Kylian Mbappe și Zlatan Ibrahimovic urmăresc împreună finala Djokovic - Ruud
Djokovic a cucerit titlul la Roland Garros și a rescris istoria tenisului » Nole, cel mai mare din toate timpurile
Mbappe și Ibrahimovic/ foto: Imago Images

Cum au ajuns Djokovic și Ruud în finală

Djokovic a ajuns în finală după un mai ușor decât era de așteptat în semifinala cu Carlos Alcaraz (19 ani, 1 ATP). Asta pentru că spaniolul s-a accidentat în setul 3, la scorul de 1-1. Nu și-a mai revenit până la final și a pierdut în 4 seturi. Sârbul s-a impus cu 6-3, 5-7, 6-1, 6-1.

Ruud l-a învins clar în semifinală pe Alexander Zverev (26 de ani, 27 ATP), scor 6-3, 6-4, 6-0. Casper a prins o zi fenomenală, a greșit puțin, 19 erori neforțate, și a fost foarte inspirat în preajma fileului, 11 puncte câștigate din 14 urcări.

Iga Swiatek a rezistat eroic în finala Roland Garros cu Muchova și a câștigat al 4-lea trofeu de Grand Slam din carieră » Răsturnări incredibile de situație
ROLAND GARROS 2023
Iga Swiatek a rezistat eroic în finala Roland Garros cu Muchova și a câștigat al 4-lea trofeu de Grand Slam din carieră » Răsturnări incredibile de situație

Djokovic, la un meci de a intra în istorie

Novak Djokovic poate deveni jucătorul cu cele mai multe trofee de Grand Slam pe tabloul masculin, 23, dacă va câștiga Roland Garros.

Înaintea finalei este la egalitate cu Rafael Nadal, ambii cu 22 de trofee de Mare Șlem în carieră. Cei doi sunt urmați de un al gigant al tenisului, Roger Federer, care are 20.

Citește și:

Swiatek a luat trofeul, dar Mouratoglou a fost dat pe spate de altă jucătoare la Roland Garros: „Când ați văzut ultima dată așa ceva?”
Roland Garros
Swiatek a luat trofeul, dar Mouratoglou a fost dat pe spate de altă jucătoare la Roland Garros: „Când ați văzut ultima dată așa ceva?”
Patrick Mouratoglou, impresionat de mesajul lui Novak Djokovic: „E cel mai bun răspuns”
ROLAND GARROS
Patrick Mouratoglou, impresionat de mesajul lui Novak Djokovic: „E cel mai bun răspuns”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (58)
mishu_74
mishu_74  •  12 Iunie 2023, 20:47
Postat de rocky3 pe 11 Iunie 2023, 22:02

Nole anul ăsta dacă-l primesc în SUA va face Marele Șlem, dar am convingerea ca-i vor fi băgate în continuare bețe în roate!

nu mai au ce sa-i faca. pana si ultima reduta a ''democratiei'' s-a desteptat si din mai e voie sa intri in state oficial nevaccinat. oricum si pana acum s-a intrat nevaccinat, doar ca nu oficial.

romeverest
romeverest  •  12 Iunie 2023, 14:46
Postat de Misu1950 pe 11 Iunie 2023, 21:13

Luminita ai baut apa dupa jumatate, ala cu Pep, tu cu *** asta! La tine 23 la 22 e o diferenta"enorma"...Sarbul a intrat in istorie precum Lenin, Stalin, Putin adica, atunci cand se va vorbi ceva de rau, va fi amintit...Apropo, ai vazut in loja lui in toata splendoarea chipurile alea"plapande" de cocalari, numai buni sa ceara taxa de protectie...Clanul e clan, peste tot.

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Aliluia
Aliluia  •  12 Iunie 2023, 06:39
Postat de Freyya pe 11 Iunie 2023, 23:44

intelege, bre, ca regulamentul spune ca cel depistat dopat ESTE VINOVAT - INDIFERENT de prezenta sau lipsa intentiei. asta depre vinovatie - ca sa incheiem discutia pe tema asta. 2. ai tu idee care sunt regulile si procedurile la acea institutie - ca sa insinuezi ca e ceva "dubios"? vezi tu? ei au probele A si B pozitive care DEMONSTREAZA vinovatia (probe necontestate de halepu btw) - dar voi ( contestatarii "amanarilor") nu aveti absolut nicio proba (in afara schelalaielilor "divei" de pe social media) ca ceva nu decurge conform regulilor dupa care functioneaza acea institutie. daca era ceva "dubios" pana acum aveam niste procese serioase pe rol. CLAR ACUM? sa nu te mai aud.

Nu mi pasa. Eu vreau verdict :))) . Nu ca m ar interesa foarte tare decizia si viitorul lu Halep. Ca indiferent ce se intampla eu tot acelasi curs al vietii il am:))).

Vezi toate comentariile (58)
Comentează