SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

VIDEO + FOTO Novak Djokovic, mesaj controversat lăsat pe camera TV de la Roland Garros: „Dacă voi fi pedepsit? Aș face-o din nou!”

Novak Djokovic (3 ATP) a transmis un mesaj de pace între Serbia și Kosovo, imediat după victoria obținută în primul tur la Roland Garros, 6-3, 6-2, 7-6(1), împotriva lui Aleksandar Kovacevic (114 ATP).
Novak Djokovic (3 ATP) a transmis un mesaj de pace între Serbia și Kosovo, imediat după victoria obținută în primul tur la Roland Garros, 6-3, 6-2, 7-6(1), împotriva lui Aleksandar Kovacevic (114 ATP).

Articol de , - Publicat marti, 30 mai 2023 17:39 / Actualizat marti, 30 mai 2023 17:57

Novak Djokovic (3 ATP) a transmis un mesaj controversat după izbucnirea noilor tensiuni la granița dintre Serbia și Kosovo, imediat după victoria obținută în primul tur la Roland Garros, 6-3, 6-2, 7-6(1), împotriva lui Aleksandar Kovacevic (114 ATP).

După fiecare meci, jucătorul victorios ia un marker și transmite un mesaj scurt pe camerele TV. Nole a ales unul neașteptat: „Kosovo e inima Serbiei! Stop violenței!”. Textul a stârnit controverse, ținând cont de tensiunile existente în acest moment între cele două state.

Novak Djokovic: „Ca sârb și ca fiu al unui om născut în Kosovo mă doare!”

Într-o conferință de presă ulterioară, Djokovic a explicat decizia.

„Nu sunt politician și nu am intenția de a intra în dezbateri politice. Acest subiect este foarte sensibil... Ca sârb, mă doare foarte mult tot ce se întâmplă în Kosovo. 

Acesta este puținul pe care îl pot face. Simt responsabilitatea ca persoană publică - nu contează în ce domeniu activezi - de a acorda sprijin. Mai ales ca fiu al unui om născut în Kosovo, simt nevoia să le ofer sprijinul sârbilor de acolo și Serbiei. Nu știu ce va aduce viitorul pentru poporul sârb și pentru Kosovo, dar este necesar să demonstrăm sprijin și unitate în astfel de situații.

Nu știu ce se va întâmpla, am auzit că au fost multe obiecții pe rețelele de socializare și lumea se întreabă dacă voi fi pedepsit. Nu mă abțin, aș face-o din nou.

Poziția mea este clară: sunt împotriva războaielor, violenței și oricărui fel de conflict, așa cum am afirmat întotdeauna public. Eu empatizez cu toți oamenii, dar situația cu Kosovo este un precedent în dreptul internațional... 

Îmi pare foarte rău pentru situația în care ne aflăm – Kosovo este piatra noastră de temelie, fortăreața noastră, cele mai importante mănăstiri ale noastre sunt acolo”, a spus Djokovic, potrivit Eurosport

Kosovo și-a proclamat independența în 2008, dar sârbii nu o recunosc ca stat independent. Acum sunt noi tensiuni între cele două tabere,

Novak Djokovic, mesaj controversat lăsat pe camera TV de la Roland Garros: „Dacă voi fi pedepsit? Aș face-o din nou!”
Mesajul transmis de Djokovic pe cameră la Roland Garros

Tensiuni în Nordul Kosovo

Protestatarii sârbi cer retragerea primarilor albanezi din mai multe localitați din nordul Kosovo. Sunt orașe cu populație majoritar sârbă, care nu recunosc autoritatea capitalei Priștina.

KFOR, forța de menținere a păcii condusă de NATO, a transmis că 30 de militari au fost răniți în confruntările din ultimele zile cu etnicii sârbi din regiune. 

Ministerul Afacerilor Externe a emis un avertisment: „Cetăţenii români sunt sfătuiţi să acorde o atenţie sporită şi să manifeste prudenţă la efectuarea călătoriilor în Kosovo. Situaţia de securitate din Kosovo rămâne imprevizibilă, în special în nordul provinciei, unde riscul unor incidente violente este ridicat”.

VIDEO. Răzvan Burleanu, avertisment pentru suporteri înainte de Kosovo - România

Pe 16 iunie 2023, România se deplasează în Kosovo pentru meciul din preliminariile EURO 2024. Răzvan Burleanu, președintele FRF, a avertizat suporterii „tricolori”. Îndeamnă la atenție, chiar la rămânerea în țară. 

Suntem într-un dialog foarte strâns cu Federația locală și cu UEFA. În momentul de față, ținând cont de toate informațiile, putem să concluzionăm că nu avem un risc în vederea organizării meciului. 

Avem o îngrijorare în ceea ce privește securitatea suporterilor noștri care se vor deplasa acolo. De aceea, pe această cale îi rog să urmărească toate canalele oficiale. Vom actualiza toate informațiile de îndată ce le vom primi
- Răzvan Burleanu, președinte FRF

Citește și alte știri din tenis: 

Laude pentru Ana Bogdan: „În primul set nu știam ce să fac"

FOTO Prima surpriză de la Roland Garros 2023 » Favoritul numărul 10, eliminat de „vulpoiul” Fognini

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (9)
paolo13
paolo13  •  31 Mai 2023, 06:33

Haide, Nole!

Sofa_King
Sofa_King  •  30 Mai 2023, 20:36
Postat de c4n1b4lul pe 30 Mai 2023, 18:43

Da, că așa vrei tu, fanul unui dictator ca putler, și a unei țări care a făcut genocid în anii 90. Obișnuiți-vă cu ideea, Kosovo e un stat independent, cu toate instituțiile în vigoare, majoritatea covârșitoare a populației reprezentând-o albanezii.

Fara sa bag zazanie. Daca mergem pe ideea asta si noi putem pierde harghita si covasta (locuite majoritar de populatie maghiara) sau am putea avea pretentie la Cernautzi. De asemenea, sunt regiuni in DE unde populatia turca devine majoritara. Gata isi declara independenta? In US in sud populatie hispanica, origine mexicana, portoricana. Nu am auzit pe nimeni sa ceara independenta acolo. Problema e complicata.

brujo
brujo  •  30 Mai 2023, 20:29

Are omul asta un talent in a se faulta singur ... :)))))

Vezi toate comentariile (9)
Comentează