SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP SUSPENDATĂ

Fostul nutriționist al lui Hagi pune la îndoială argumentele Simonei Halep: „Pentru cei care cred că umblă câinii cu roxadustat în coadă prin fabricile de suplimente...”

Nutriționistul Cristian Mărgărit / Sursă foto: Facebook
Nutriționistul Cristian Mărgărit / Sursă foto: Facebook

Articol de - Publicat vineri, 15 septembrie 2023 15:43 / Actualizat vineri, 15 septembrie 2023 17:23

Cristian Mărgărit, un nutriționist cunoscut în sportul românesc, fost la campioana Farul Constanța, s-a pronunțat pe marginea modului în care Simona Halep și echipa ei justifică circumstanțele în care sportiva a ingerat respectivul supliment contaminat.

În opinia respectatului nutriționist, contaminarea accidentală a unui supliment - așa cum Simona Halep susține că a pățit - reprezintă un caz aproape rarisim, și că „e nedrept pentru toate firmele cinstite ca sportivii să arunce vina pe astfel de suplimente” .

De la ce i s-a tras Simonei? Substanța pe care a utilizat-o Halep în perioada 23-28 august 2022, când a fost descoperită dopată, este un keto colagen vândut sub formă de pudră. Este deținut de o firmă din Ontario și poartă un nume de insulă grecească: Schinoussa. „Toți sportivii de la Academia Mouratoglou foloseau acest keto colagen”, au dezvăluit sursele GSP. 

Pompiliu Popescu, fostul medic al naționalei, despre „cazul Halep”: „Uitați-vă la musculatura Simonei și veți înțelege!”
halep, suspendată 4 ani!
Pompiliu Popescu, fostul medic al naționalei, despre „cazul Halep”: „Uitați-vă la musculatura Simonei și veți înțelege!”

Nutriționistul Cristian Mărgărit, mesaj misterios: „Pentru cei care cred că umblă câinii cu roxadustat în coadă prin fabricile de suplimente...”

„Pentru cei care cred că umblă câinii cu roxadustat în coadă prin fabricile de suplimente. Și pentru părerologii care habar nu au despre ce vorbesc dar au opinii și dau verdicte. Lucrez în domeniu de peste 20 de ani, iar în ultimii 10 cu sportivi de performanță, inclusiv la nivel internațional. 

Am vizitat fabrici de suplimente, am fost la târguri și conferințe de suplimente și farmaceutice în acești ani. Am stat de vorbă cu specialiști. Am folosit cu sportivii consiliați diverse suplimente, pentru că sportivii da, folosesc suplimente. 

Ba chiar am câștigat competiții împotriva unora care au fost depistați ulterior dopați. Totul «pe curat». Totul cu grijă maximă la calitatea produselor, cu lista WADA lângă mine. Da, eu le dau sportivilor toate informațiile, inclusiv studii științifice care justifică folosirea acelor suplimente. Care sunt incluse în programe personalizate, nu date doar pentru că e la modă sau că am auzit la cineva”, își începe acesta mesajul. 

Și sunt foarte precaut, nu ne asumăm riscuri nici măcar cu dozele, nu mai vorbim de substanțe și produse în sine. Și oricând am fost întrebat de un sportiv «ce să bage», i-am zis că nu merită să își riște cariera și prestigiul, mai ales că poate și natural.

- Cristian Mărgărit

„Contaminarea accidentală este foarte rară, mai ales la suplimentele de calitate”

„Contaminarea accidentală este foarte rară, mai ales la suplimentele de calitate.

După cum se vede și în poză (n.r. - cea din postarea lui Mărgărit, inserată mai jos), aici avem de la o firmă care respectă standardele GMP și, în plus, a inclus suplimentul într-un program de testare la o firmă specializată (Informed Sport, oameni pe care i-am cunoscut personal). 

Fostul nutriționist al lui Hagi pune la îndoială argumentele Simonei Halep: „Pentru cei care cred că umblă câinii cu roxadustat în coadă prin fabricile de suplimente...”
Suplimentele pe care Cristian Mărgărit le dă exemplu

Pe liniile de producție ale suplimentelor nu prea se fac și medicamente care să îmbunătățească performanțele sportive. Acele medicamente (substanțe) sunt produse în industria farmaceutică, în alte fabrici, în alte locuri, cu standarde de calitate și mai stricte”, mai spune Cristian Mărgărit. 

Totuși, a arunca vina pe suplimente, deși la îndemână, este incorect față de toate firmele cinstite și față de ceilalți sportivi care le folosesc. Din acest motiv am scris, deși îmi propusesem să stau departe de povestea asta. Deci puteți lua liniștiți suplimente, nici colagenul, nici MCT Oil nu au doping în ele.

- Nutriționistul Cristian Mărgărit

Pentru cei care cred că umblă câinii cu roxadustat în coadă prin fabricile de suplimente. Și pentru părerologii care...

Publicată de Cristian Margarit pe Vineri, 15 septembrie 2023

Și Yastremska a dat vina pe o contaminare

Cel mai important caz de dopaj din tenis, înaintea scandalului iscat în jurul Simonei Halep, a fost cel al Dayanei Yastremska. Pe 7 ianuarie 2021, ITF anunța că ucraineanca a fost testată pozitiv la mesterolon, un agent anabolizant. Dayana a declarat că nu s-a dopat intenționat și că de vină a fost o contaminare, lucru pe care îl susține și Simona Halep

După mai multe procese, inclusiv unul pierdut inițial la TAS, ITF a decis să anuleze suspendarea provizorie, motivând că „jucătoarea nu a dat dovadă de neglijenţă sau că a greşit cu ceva privind modul în care substanţa interzisă a pătruns în organismul ei”. 

VIDEO Ilie Năstase, acuzații grave la GSP Live, după ce Serena Williams s-a luat de Simona Halep: „A fost găsită dopată și nu s-a publicat”

Citește și alte știri despre Simona Halep:

EXCLUSIV Suspendată și ea pentru dopaj, Sara Errani a vorbit cu Gazeta despre ce o așteaptă pe Simona Halep la TAS: „În cazul ăsta, nu se mai poate schimba nimic!”

Pompiliu Popescu, fostul medic al naționalei, despre „cazul Halep”: „Uitați-vă la musculatura Simonei și veți înțelege!”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (28)
MariusN
MariusN  •  17 Septembrie 2023, 16:24

Mincinoasa. S-a "autocontaminat" ptr ca sa mai reziste fizic si sa-si creasca potentialul. Asta a fost ideea. Doar ptr ca e romanca, trebuie s-o crezi si sa fi de partea ei?? Nu. A stiut ce face si a mintit comisia, cand a zis ca a uitat ce a mai luat, adica acel medicament, care cica, a fost contaminat.

CiprianBirtea_84
CiprianBirtea_84  •  17 Septembrie 2023, 14:56
Postat de Stelian66 pe 17 Septembrie 2023, 08:48

M-ai convins ! Ești curat murdar , Coane Fanica . Dintr-un patriotism extrem apărăm cu argumente puerile și lipsite de consistentă . “Suna-ma” după ce vizitezi o fabrica de profil .

Eu nu sunt patriot extrem și nu o apăr pe Halepoaică, dar omul intervievat în articol nu are sens. Cum spune el că suplimentele nu sunt contaminate când au mai fost cazuri când au fost contaminate și când producătorii nici nu știu exact de unde sunt ingredientele?

Stelian66
Stelian66  •  17 Septembrie 2023, 08:48
Postat de CiprianBirtea_84 pe 16 Septembrie 2023, 22:30

Tu gândești rudimentar. Dacă bei o sticlă de suc, poți ieși pozitiv la etilotest? Nu, pentru că în industria alimentară nu se produc contaminări serioase iar etilotestul nu detectează microdoze de alcool în aerul expirat. Halep avea 0.2 nanograme de Roxadustat. Un nanogran e a miliarda parte dintr-un gram. Deci e nevoie de o contaminare ușoară ca să iasă un sportiv pozitiv. Ingredientele din suplimentul Halepei sunt din Asia și, după cum zice anonim91, nu se respectă chiar așa regulile.

M-ai convins ! Ești curat murdar , Coane Fanica . Dintr-un patriotism extrem apărăm cu argumente puerile și lipsite de consistentă . “Suna-ma” după ce vizitezi o fabrica de profil .

Vezi toate comentariile (28)
Comentează