SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

PORTRET Povestea emoționantă a cehoaicei Barbora Krejcikova, dublă învingătoare la Roland Garros: „Mereu voi fi acea fetiță din micul meu oraș”

Barbora Krejcikova cu trofeul de campioană la Paris Foto Guliver/GettyImages
Barbora Krejcikova cu trofeul de campioană la Paris Foto Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 13 iunie 2021 21:04 / Actualizat luni, 14 iunie 2021 09:41

Barbora Krejcikova, cehoaica în vârstă de 25 de ani din Ivancice, și-a rotunjit cariera cucerind la Roland Garros trofeele la simplu și dublu, alături de Katerina Siniakova. În spatele acestui dublu triumf stă o poveste plină de schimbări, suferință și ambiție.

„Libuse Safrankova”. După calificarea în finala de simplu de la Roland Garros, Barbora și-a luat două-trei secunde, a potrivit markerul, apoi a scris acest nume pe cameră, înainte de a părăsi Terenul Philippe Chatrier. Nu este vorba despre o jucătoare de tenis, ci de o foarte populară actriță din Cehia, care încetase din viață pe 9 iunie, la doar două zile după ce împlinise 68 de ani. 

Barbora Krejcikova, dublă campioană la Roland Garros 2021

Krejcikova, încă reglându-și respirația după o înfruntare imensă, în care salvase o minge de meci a Mariei Sakkari și avusese nevoie de cinci ocazii pentru a se impune, a simțit nevoia să aducă un omagiu unei personalități din afara sportului. Pentru că așa este ea. Și a demonstrat-o zi după zi, victorie după victorie la acest Roland Garros pe care l-a cucerit de două ori, la simplu și la dublu.

Povestea emoționantă a cehoaicei Barbora Krejcikova, dublă învingătoare la Roland Garros: „Mereu voi fi acea fetiță din micul meu oraș”
Barbora Krejcikova în timpul finalei de simplu de la Roland Garros Foto Guliver/GettyImages

„Te gândești cum ți se va schimba viața? Acum nouă luni erai în afara Top 100, iar acum ai devenit o persoană importantă în Cehia”. Cu această întrebare în față, la scurt timp după ce o învinsese pe Anastasia Pavliucenkova, 6-1, 2-6, 6-4, în finală, cehoaica în vârstă de 25 de ani răspunde cu naturalețe și cu un strop de ezitare. Nu știe. Nu se așteaptă la nimic.

 „Nu vreau să mă schimb. Vreau să rămân eu. Nu plănuiesc nimic în afară de a munci din greu în continuare, să mă bucur de această călătorie, de tenis”. Inevitabil și iremediabil, unele lucruri vor fi altfel. ”Din punctul meu de vedere însă, mereu voi fi acea fetiță din micul meu oraș, care a început lovind mingea la perete”, a accentuat noua campioană de la Paris.

Jana mi-a spus mereu: Nu contează câte titluri vei câștiga, mereu trebuie să spui Bună ziua, vă rog și mulțumesc. Este important să te porți frumos. Ea așa se purta. A fost foarte modestă. O mare sportivă, un model
- Barbora Krejcikova

Barbora Krejcikova, inspirată de surorile Williams și Justine Henin

O călătorie care abia zilele acestea, pusă cap la cap, își dezvăluie farmecul, dificultățile, stropul de magie, inspirația. Micul oraș, cu mai puțin de 10.000 de locuitori, se numește Ivancice și are șase terenuri de tenis. Mama Barborei vedea tenis la televizor și își dorea ca fiica ei să fie ca surorile Williams sau ca Justine Henin. La 6 ani a început să practice acest sport cu antrenorul Antonin Ondra chiar acolo, în Ivancice. Același om la care se va întoarce acum, recunoscătoare.

 „Abia aștept să merg la clubul meu și să-i arăt cupa primului meu antrenor. Cred că va fi foarte fericit. Nu sunt sigură că se aștepta cu adevărat că voi deveni campioană de Mare Șlem la simplu”, a spus ea zâmbind la conferința de presă de după triumful parizian. „Vom plânge împreună, dar ne vom și bucura”. 

7 jucătoareau făcut duetul victoriei simplu/dublu la Paris: Barbora Krejcikova 2021, Mary Pierce 2000, Martina Navratilova 1982, 1984, Virginia Ruzici 1978, Chris Evert 1974, 1975, Margaret Court 1973, Billie Jean King 1972

La nici 18 ani, în 2013, juca toate finalele de Grand Slam la junioare la dublu și câștiga trei din ele, Roland Garros, Wimbledon și US Open, împreună cu Katerina Siniakova, cea alături de care a obținut și la senioare trei victorii în turneele majore, inclusiv anul acesta, la Paris. 

Apoi, a apărut semnul de întrebare. Cum să continue? Ce ar însemna trecerea la senioare, apoi la circuitul mare? Tot mama ei a avut ideea ca Barbora să ceară ajutorul fostei mari jucătoare cehe Jana Novotna. Aceasta locuise până în 2010 în Florida, apoi decisese să revină în țară și cumpărase o proprietate în satul Omice, aproape de Brno, orașul ei natal. 

Povestea emoționantă a cehoaicei Barbora Krejcikova, dublă învingătoare la Roland Garros: „Mereu voi fi acea fetiță din micul meu oraș”
Krejcikova și Katarina Siniakova (dreapta) cu titlul la junioare de la Roland Garros 2013 Foto Guliver/GettyImages

Misiva care a schimbat totul

Într-o zi, Krejcikova i-a bătut la poartă. Avea o scrisoare cu ea, mersese împreună cu părinții și au stat de vorbă în grădina Janei. „I-am spus că sunt jucătoare, că abia am împlinit 18 ani și că poate ar vrea să mă vadă cum joc, să mă ajute să aflu care ar fi următorul nivel al tenisului meu”, a rememorat Barbora în New York Times în 2018, după ce cucerise deja două trofee de Mare Șlem la dublu. 

Pe atunci, cehoaica era dincolo de locul 300 mondial, însă Novotna a ascultat-o și i-a spus: ”Am un teren rezervat joi la acest club, la această oră. Poți veni, vedem cum joci, batem un pic mingea, apoi vedem ce putem face”. 

După ce au început să colaboreze, Jana, campioana de la Wimbledon 1998, după alte două finale pierdute, 1993 și 1997, și-a luat rolul foarte în serios. A călătorit alături de Barbora în cele mai exotice locuri pentru ca aceasta să concureze în turnee ITF cu premii de 10.000 sau 15.000 de dolari, a sfătuit-o, a făcut tot ce a putut pentru a-i transforma ambiția în încredere. 

Alături de Jana Novotna, mentorul său până la finalul vieții

Povestea emoționantă a cehoaicei Barbora Krejcikova, dublă învingătoare la Roland Garros: „Mereu voi fi acea fetiță din micul meu oraș”
Jana Novotna într-o imagine din 2007 Foto Guliver/GettyImages

Novotna s-a îmbolnăvit însă și în noiembrie 2017 s-a stins din viață din cauza unui cancer ovarian. Rezervată, cum a fost mereu, a împărtășit cruntul diagnostic doar cu persoanele foarte apropiate, iar Krejcikova a fost una dintre ele. Tânăra a fost lângă antrenoarea ei tot timpul.

 „Când am aflat că lucrurile nu se vor termina bine, am simțit că, după ce mi-a dat atât de mult din experiența ei, din forța și atitudinea ei, m-a învățat atâtea lucruri, trebuie să fiu alături de ea până la finalul vieții ei, că trebuie să o sprijin”, a povestit, cu multă emoție, Barbora. 

Cred că Jana ar fi bucuroasă să vadă că sunt aici. Are grijă de mine și acum, datorită ei am aceste titluri de Grand Slam, e undeva, sus, și vrea ca eu să câștig. Știe cât de mult înseamnă pentru mine și eu știu cât ar însemna pentru ea
 – Barbora Krejcikova

Apoi, în 2018, au venit două titluri de Mare Șlem la dublu, cu Siniakova, la Roland Garros și Wimbledon. „Toată lumea mi-a pus această etichetă, joci dublu, ești specialistă a probei. Dar eu niciodată nu am vrut să fiu doar o specialistă la dublu. Nu voiam asta la 22 de ani, ci să joc simplu, să muncesc mult, să-mi îmbunătățesc jocul, să ajung în top”, a explicat Krejcikova.

Povestea emoționantă a cehoaicei Barbora Krejcikova, dublă învingătoare la Roland Garros: „Mereu voi fi acea fetiță din micul meu oraș”
Siniakova și Krejcikova la Turneul Campioanelor din 2018 Foto Guliver/GettyImages

Pandemia a ajutat-o

Un vis care a început să prindă contur anul trecut. În mod paradoxal, pandemia a ajutat-o. În martie a început colaborarea cu Ales Kartus, care mai lucrase cu jucătoare din Cehia, între ele Lenka Nemeckova, fost număr 72 WTA. „Trebuie să transfer calitățile ei excelente de dublu la simplu. După ce nu am mai mers la turnee, circuitul fiind oprit, am putut lucra împreună full time”, a povestit Kartus anul trecut pentru site-ul idnes. 

Ne-am concentrat pe jocul din spatele terenului, pe serviciu și avansările la fileu”. Barbora începuse anul pe locul 131 WTA, iar antrenorul promisese să o ducă în Top 100 la final de sezon. Au reușit, cehoaica jucând ”optimi” la Roland Garros.

Un avertisment subtil pentru explozia pozitivă din 2021. Începută cu finala de la Dubai, continuată cu titlul la Strasbourg, în mai, și rotunjită la Paris. „Am avut mereu acest vis. Acum s-a împlinit. Nu-mi vine să cred”, spunea cehoaica după triumf. Cu același calm și aceeași naturalețe cu care mai devreme scrisese pe cameră „Libuse Safrankova”. 

Aceeași mâncare după victorie

Barbora a dezvăluit anul trecut, la turneul de la Ostrava, că se bazează pe rutine. Una dintre ele este legată de victorie. „După fiecare meci câștigat, mănânc același lucru. Devine o provocare timp de o săptămână, același prânz zi după zi”, a admis ea pentru isport. Înainte de a intra pe teren pentru meci preferă pastele uscate, pentru a evita eventuale probleme. 

Timp cu familia, cusut, grădinărit

Dincolo de teren, cehoaica rămâne aceeași persoană normală, căreia îi place să petreacă timp cu familia. „Am doi frați, unul are copii, așa că sunt deja mătușă, am o nepoată și un nepot. Când sunt acasă mă întâlnesc cu prietenii, merg la clubul meu, îmi place să stau de vorbă cu primul meu antrenor”, a enumerat ea. 

Alte pasiuni: „Îmi place să mă uit la filme. Să dorm. Să cos, e ceva care mă calmează. Îi ajut pe părinți în grădină, tund iarba. Îmi place să conduc. Să mănânc, ador mâncarea bună, prefer oricând o friptură bună”. 

Citește și alte știri din tenis

Djokovic - Tsitsipas, Roland Garros 2021. Momentul controversat care a schimbat soarta finalei » Tsitsipas, în lacrimi: „Nu știu ce s-a întâmplat acolo”

VIDEO + FOTO Novak Djokovic - Stefanos Tsitsipas, finala Roland Garros » Sârbul revine uluitor, ajunge la 19 titluri de Grand Slam și continuă lupta cu recordurile

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
gica.paunescu
gica.paunescu  •  14 Iunie 2021, 08:53

Bravo, Barbora ! Jana te-a invatat lucruri bune; Buna ziua, te rog, multumesc. Iar tu ti-ai depasit mentorul, castigand si-un Grand Slem la simplu. Iar Siniakova nu te-a lasat ,, singura'', impreuna ati dobandit si titlul la dublu. Felicitari amandurora !

valyomanyd
valyomanyd  •  14 Iunie 2021, 04:46

Ce legatura are numele Safrankova cu Lucie Safaraova ?

fairplayromania
fairplayromania  •  14 Iunie 2021, 01:07

Simona are ce invaţa de la ea ! Are multe, foarte multe de invăţat . Felicitari ptr victorie !!!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează