SPORTURI  »  TENIS  »  NOVAK DJOKOVIC

EXCLUSIV „Hai să-i dăm un wild-card, o să devină cel mai mare jucător din lume” » Povestea memorabilă a turneului jucat de adolescentul Novak Djokovic la București. Dezvăluiri după 20 de ani

Novak Djokovic, la începuturile carierei, în 2004 / Sursă foto: Imago Images +9   FOTO
Novak Djokovic, la începuturile carierei, în 2004 / Sursă foto: Imago Images

Articol de - Publicat luni, 20 noiembrie 2023 12:10 / Actualizat marti, 21 noiembrie 2023 18:46

Novak Djokovic, omul care a doborât marile recorduri existente în tenis, suprem la Turneul Campionilor pentru a șaptea oară în carieră, făcea primii pași în circuitul profesionist în 2004. În toamna acelui an, Nole juca al doilea său turneu la profesioniști chiar la București. 

Fost director al turneului, Dumitru Hărădău a povestit pentru Gazeta Sporturilor câteva detalii de culoare din momentul în care Djokovic a luat startul în competiția din capitala României.

„Am trecut la nivelul următor” » Cu mâinile pe trofeu, Novak Djokovic a dezvăluit cum au încercat italienii să-i pună bețe-n roate
TURNEUL CAMPIONILOR
„Am trecut la nivelul următor” » Cu mâinile pe trofeu, Novak Djokovic a dezvăluit cum au încercat italienii să-i pună bețe-n roate

Nu mai există apelative pentru a descrie suficient de bine „fenomenul Novak Djokovic”! Eternul campion sârb a încheiat un 2023 de poveste printr-un nou trofeu de calibru, adjudecându-și în mare stil titlul #7 la Turneul Campionilor, un record absolut. 

„Veteranul” de 36 de ani - un termen nedrept ținând cont că Nole joacă la fel de bine ca-n urmă cu un deceniu - i-a expediat pe tinerii Carlos Alcaraz și Jannik Sinner și a triumfat în sala ostilă de la Torino pentru al doilea an la rând.

Mai cucerise în acest an trei Slam-uri, într-un sezon în care a depășit borna celor 400 de săptămâni petrecute în fruntea clasamentului.

Călătoria lui Novak Djokovic a început în 2004. Și a trecut și pe la București

Pare greu de imagint astăzi, însă una dintre primele opriri ale lui Djokovic în circuitul pe care l-a dominat cu ferocitate în ultimii 11-12 ani s-a produs chiar la București. 

În septembrie 2004, Nole a avut nevoie de calificări pentru a pătrunde pe tabloul turneului deținut de Țiriac, iar cei care l-au văzut pe viu atunci descriu cum un adolescent necunoscut din Belgrad a lăsat încă din primul moment impresia că va ajunge un uriaș campion al acestui sport.

Dumitru Hărădău: „Djokovic avea 17 ani și a venit să joace la București”

Cu răbdare și multă precizie, Dumitru „Titi” Hărădău, 71 de ani, a relatat, în exclusivitate pentru GSP.ro, ce au prezis cei care l-au văzut pe tânărul Djokovic antrenându-se pe terenurile de zgură de la Arenele BNR.

„În anul 1996, domnul Țiriac m-a numit directorul turneului ATP de la București. Opt ani mai târziu, în 2004, Djokovic a venit să joace turneul acesta. Avea 17 ani și a venit să joace aici, era primul turneu ATP la care ia startul în viața lui”, și-a amintit Hărădău. (n.r. - Djokovic mai jucase cu câteva săptămâni în urmă și la turneul de la Umag, în Croația)

„Hai să-i dăm un wild-card, o să devină cel mai mare jucător din lume” » Povestea memorabilă a turneului jucat de adolescentul Novak Djokovic la București. Dezvăluiri după 20 de ani
Dumitru Hărădău / foto: Raed Krishan (GSP)

E momentul în care în istorisirea acestuia intervine unul dintre oamenii decisivi în organizarea turneului din Capitală, spaniolul Gerard Tsobanian, un personaj care i-a fost aproape lui Țiriac și în momentul în care acest era proprietarul Mastersului de la Madrid. 

„Hai să-i dăm un wild-card, o să devină cel mai mare jucător din lume”

Ibericul e cel care l-a ochit primul pe Djokovic, mărturisește „Titi” Hărădău: 

„Gerard, care era omul lui Țiriac, era cel care făcea legătura între Țiriac, jucători și turneu. Era un om cu mare experiență, e implicat și astăzi la Madrid. Mi-a spus: «Hai să-i dăm un wild-card puștiului de 17 ani Djokovic, fiindcă o să devină cel mai mare jucător din lume». 

I-am dat un wild-card în calificări, a avansat pe tablou, a trecut de un tur și a luat primele puncte în clasamentul ATP chiar în turneul de la București. E ceva de-a dreptul fenomenal!

Și nu e incredibil doar că a luat primele lui puncte la București, e incredibil că Gerard, omul lui Țiriac, a văzut în Djokovic, încă de la 17 ani, că o să fie cel mai bun jucător din lume. 

„Hai să-i dăm un wild-card, o să devină cel mai mare jucător din lume” » Povestea memorabilă a turneului jucat de adolescentul Novak Djokovic la București. Dezvăluiri după 20 de ani
Ion Țiriac și mâna sa dreaptă, spaniolul Gerard Tsobanian / Sursă foto: Imago Images

Între timp, a ajuns, după părerea mea, cel mai bun jucător de tenis din istorie și cred, subiectiv, că e și cel mai mare sportiv din toate timpurile. O spun deși e concurența foarte mare, e și Messi, e și Michael Jordan aici, sunt foarte mulți. Chiar și Nadia, care a fost prima gimnastă care a obținut nota 10”, a afirmat Hărădău.

24 de turnee de Grand Slamare Djokovic în palmares, cele mai multe din istorie

Djokovic a trecut în primul tur de la București de talentatul francez Arnaud Clément, înainte de a ceda în trei seturi în fața spaniolului David Ferrer.

Dumitru Hărădău, despre motivația lui Novak Djokovic: „Vrea să le arate copiilor ce performanțe poate să realizeze”

Fostul jucător, antrenor și conducător, cu o experiență de peste cinci decenii în lumea tenisului, explică ce îl impulsionează pe Djokovic să continue să joace la un asemenea nivel chiar și la 36 de ani, vârsta la care alții se gândesc la retragere. 

„Îmi este foarte greu să-mi dau seama cât mai dorește să joace, pentru că a bătut toate recordurile. 

Dar, așa cum l-am ascultat la festivitatea de premiere (n.r - de la Torino), a spus că și-a dorit să joace în fața propriilor copii când sunt suficient de mari pentru a înțelege despre ce este vorba când tatăl lor joacă.

S-ar putea ca asta să fie o motivație foarte puternică pentru el, s-ar putea să-și dorească să le arate în continuare copiilor ce performanțe poate să realizeze. Probabil că asta îl va determina să joace în continuare. Altfel, el și-a îndeplinit toate obiectivele”, a punctat Hărădău. 

+5 FOTO

„E greu să fii perfect, dar Djokovic ar putea fi declarat «Superomul»”

În 2024, sârbul va încerca să ducă la bun sfârșit singurul obiectiv important pe care-l mai are: câștigarea aurului olimpic. 

Hărădău consideră că, în cazul în care Djokovic nu va urca pe prima treaptă a podiumului la Paris, acesta își va mai acorda o șansă și la Jocurile Olimpice din 2028, de la Los Angeles. Nole ar avea 42 de ani în acel moment. 

„Va juca pentru a câștiga Olimpiada. Dacă nu va reuși, s-ar putea să încerce s-o câștige în cealaltă ediție (n.r. - în 2028). 

La el, orice este posibil. În tenis, performanța a ajuns atât de departe încât singurul sportiv din lume declarat «Mr. Perfect» a fost Federer. După părerea mea, s-a ajuns, între timp, ca Djokovic să nu fie «Mr. Perfect», fiindcă e greu să fii perfect, dar ar putea fi declarat «Superomul» datorită performanțelor sale

Atunci când declar că e superom, o fac datorită rezultatelor de-a dreptul rezultatelor ieșite din comun pe care Djokovic le-a obținut”, a încheiat Hărădău. 

VIDEO Rezumatul finalei Novak Djokovic - Jannik Sinner

Citește și alte știri despre Novak Djokovic:

VIDEO „Am trecut la nivelul următor” » Cu mâinile pe trofeu, Novak Djokovic a dezvăluit cum au încercat italienii să-i pună bețe-n roate

Djokovic a scris din nou istorie! A șaptea oară câștigător la Turneul Campionilor

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
securinamo89
securinamo89  •  20 Noiembrie 2023, 19:38
Postat de parachioara5 pe 20 Noiembrie 2023, 13:03

...Cel mai mare sportiv din istorie este Vladimir Screciu care a calificat de unul singur nationala Romaniei la Euro ...

Asa e:)

81mada
81mada  •  20 Noiembrie 2023, 15:23

Noroc ca a jucat la Bucuresti…

Misu1950
Misu1950  •  20 Noiembrie 2023, 14:29

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează