SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN 2023

Program Australian Open 2023: când începe AO 2023? Ce se întâmplă cu Simona Halep și cu „greii” Rafael Nadal și Novak Djokovic

Când începe Australian Open 2023? Cine transmite la TV AO 2023? foto: Imago
Când începe Australian Open 2023? Cine transmite la TV AO 2023? foto: Imago

Articol de GSP - Publicat marti, 03 ianuarie 2023 12:08 / Actualizat marti, 03 ianuarie 2023 12:11

Australian Open 2023 se apropie cu repeziciune. Primul turneu de Grand Slam debutează la Antipozi pe 16 ianuarie. 

Câștigătorii en-titre la Australian Open sunt spaniolul Rafael Nadal și australianca Ashleigh Barty, jucătoare retrasă între timp din circuitul WTA. Nadal, loc 2 ATP, vrea să își apere titlul pentru a menține distanța la Grand Slam-uri față de rivalului sârb Novak Djokovic, 22-21 în prezent. Djokovic revine după scandalul de anul trecut cu expulzarea din Australia. Lider mondial la masculin este Carlos Alcaraz. 

Pe tabloul feminin, marile favorite sunt liderul mondial Iga Swiatek, Naomi Osaka sau Aryna Sabalenka, cu atenție sporită pentru jucătoare ca Ons Jabeur și Caroline Garcia. 

Când începe Australian Open 2023? Cine transmite la TV AO 2023?

Tragerea la sorți pentru competiție va avea loc pe 12 ianuarie. Atunci vom afla tabloul de la Australian Open și pe ce parte vor evolua favoriții și favoritele. 

Australian Open 2023 va începe luni, 16 ianuarie, și se desfășoară până duminică, 29 ianuarie. Calificările încep luni, 9 ianuarie. 

România are un reprezentant pe tabloul masculin de la AO 2023, pe Nicholas David Ionel, loc 229 ATP, cel mai bine clasat român. Pe tabloul feminin, România le va avea pe Sorana Cîrstea, Irina Begu, Ana Bogdan, Jacqueline Cristian, Gabriela Ruse (calificări) și Patricia Țig. 

Program Australian Open 2023: când începe AO 2023? Ce se întâmplă cu Simona Halep și cu „greii” Rafael Nadal și Novak Djokovic
Bianca Andreescu, 22 de ani, este una dintre marile favorite la Australian Open 2023

Cine transmite Australian Open la TV? 

Australian Open va fi transmis la TV de Eurosport. Fiecare meci important al jucătoarelor noastre și cu celelalte nume mari implicate va fi live TEXT pe GSP. 

Ce se întâmplă cu Simona Halep? 

Simona Halep (31 de ani), în continuare suspendată provizoriu din circuit după ce a picat un test anti-doping în septembrie, a ieșit din Top 10 în primele zile din 2023.

Simona Halep nu mai poate participa la Australian Open din cauza investigației privind dopajul de la US Open. Jucătoarea noastră încearcă să dovedească faptul că nu a luat cu intenție roxadustatul, substanța interzisă cu care a fost depistată. 

Fostul lider mondial înregistrează o coborâre de două poziții în clasamentul WTA Live, de pe 10 pe 12. Halep a fost depășită de Madison Keys și Paula Badosa și, inevitabil, fiind în imposibilitatea de a juca, va mai pierde locuri prețioase în perioada următoare.

Între timp, Simona Halep are în față acum un drum complicat pentru a-și demonstra nevinovăția, cazul urmând să fie judecat de un juriu de experți desemnat de Sport Resolutions.

Program Australian Open 2023: când începe AO 2023? Ce se întâmplă cu Simona Halep și cu „greii” Rafael Nadal și Novak Djokovic
Simona Halep a pierdut cu Alize Cornet în optimi la Australian Open 2022

Au voie să participe sportivii din Rusia sau Belarus? 

Da. Jucătorilor ruși și bieloruși li se va permite să concureze la Melbourne, dar o vor face sub un steag neutru. Imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia, forurile internaționale care conduc tenisul mondial au decis că steagul celor două țări nu mai poate fi afișat în dreptul participanților. 

Australian Open s-ar putea muta în China

Craig Tiley (61 de ani), directorul Australian Open, competiție ce se va desfășura în perioada 16 ianuarie - 29 ianuarie la Melbourne, spune că turneul s-ar putea în China. Federația Australiană de Tenis a rămas fără fonduri de rezervă, din cauza restricțiilor impuse ca urmare a pandemiei de Coronavirus.

Oficialul spune că fondurile de rezervă, în valoare de 80 de milioane de dolari, au fost epuizate. Ultimele două turnee de Australian Open s-au desfășurat în fața unui număr limitat de spectatori, iar pentru turneul din 2022 se discutase o mutare la Sydney, unde mai mulți fani ar fi avut acces pe arene. Contractul curent pentru Melbourne e valabil până în 2046, dar lucrurile s-ar putea schimba din mers.

Singurul Grand Slam disputat în mai multe orașe și țări

În 1906 și 1912, Australian Open s-a ținut în Noua Zeelandă, în oraşele la Christchruch, respectiv Hastings. În plus, a avut loc și în mai multe orașe din Australia: Melbourne, Sydney, Adelaide, Brisbane și Perth. Abia din anul 1987, organizatorii au decis ca meciurile să aibă loc doar la Melbourne. 

De-a lungul anilor, turneul s-a disputat în diferite luni. În 1919 a avut loc în ianuarie, iar în 1920 s-a disputat în mijlocul lui martie. În 1923 meciurile s-au jucat în august, iar abia din 1977 s-a stabilit ca turneul să aibă loc doar în Ianuarie.

Inițial, Australian Open s-a disputat pe iarbă, din 1905 până în 1987, când s-a trecut la o suprafață dură. În 2008 a mai avut loc o schimbare, trecându-se de la hard la o suprafață făcută dintr-un mix între asfalt și nisip. Matts Wilander este singurul jucător care s-a impus pe iarbă și pe hard la Australian Open: în 1983 și 1984 pe iarbă și în 1988 pe hard.

2046este anul până când Australian Open va fi organizat la Melbourne, potrivit unui contract semnat între cele două părți

Citește și alte știri înainte de Australian Open 2023: 

Simona Halep a ieșit din Top 10 » Pe ce poziție a căzut jucătoarea suspendată provizoriu din circuit

Djokovic, înfrângere în primul meci al anului » Cum a fost primit în Australia, după scandalul de anul trecut

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
267890
267890  •  03 Ianuarie 2023, 16:11

Halep ar trebui să termine cu tertipurile ***. Intre timp poate să ajungă si pe locul 100, nicio pagubă.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

lapusneanul
lapusneanul  •  03 Ianuarie 2023, 13:07

sa lămurim o chestie, asta ca să nu mai puneți mereu aceeași întrebare înaintea începerii turneelor de gs..."cine transmite la TV turneul"?... toate turneele de GS sunt transmise DOAR de Eurosport!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează