SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

VIDEO + FOTO Rafa Le Roi! Nadal cucerește Parisul pentru a 14-a oară și îi lasă în urmă pe Federer și Djokovic la titluri majore! Ruud i-a oferit un meci ușor în finală

Rafael Nadal - Casper Ruud, finala Roland Garros 2022 // foto: Guliver/gettyimages +22   FOTO
Rafael Nadal - Casper Ruud, finala Roland Garros 2022 // foto: Guliver/gettyimages

Articol de GSP - Publicat duminica, 05 iunie 2022 18:35 / Actualizat duminica, 05 iunie 2022 18:41

Rafael Nadal (35 de ani, locul 5 ATP) a câștigat al 14-lea titlu la Roland Garros! L-a învins lejer în ultimul act pe norvegianul Casper Ruud (23 de ani, 8 ATP), scor 6-3, 6-3, 6-0.

Ruud este un fan declarat al lui Rafa. I-a urmărit cariera în detaliu, iar în ultimii ani chiar s-a pregătit la Academia lui Nadal, din Manacor. Norvegianul l-a respectat prea mult pe spaniol. A intrat cu mult trac pe arena „Philippe Chatrier”, și-a pierdut primul serviciu, apoi a continuat să ezite. 

Nadal a semănat treptat neîncrederea în jocul lui Casper. A returnat senzațional, a rupt ritmul cu „scurte” exact în momentele oportune și a tranșat actul inaugural după 49 de minute, scor 6-3.

+18 FOTO

Rafal Nadal, campion din nou la Roland Garros

Norvegianul și-a amintit de cele 7 turnee cucerite pe zgură în carieră și a intrat cumai mult tupeu în setul secund. A condus 3-1, moment în care multiplul campion de la Roland Garros a revenit la tenisul de metronom. A comis doar 5 erori neforțate în întregul act, a returnat fiecare atac al norvegianului și s-a impus un scor identic.

Ultimul act a fost și mai dezechilibrat. Ruud a greșit mai mult ca niciodată, apăsat evident de miza momentului și de grandoarea oponentului. Fără să forțeze sau să etaleze jocul magnific din sfertul cu Djokovic, Nadal a câștigat punct după punct. Toate voleurile au fost executate impecabil și au deschis calea spre al 14-lea trofeu pe zgura pariziană. Ruud, la prima lui finală de Grand Slam, a clacat complet și mai așteaptă pentru un trofeu de anvergură.

Rafal Nadal, „regele” absolut al tenisului masculin

Rafa ajunge la 22 de trofee de Grand Slam și se desprinde de marii rivali Federer și Djokovic, ambii cu câte 20. Ibericul ar putea lua o pauză în perioada următoare, conform informațiilor apărute în presa spaniolă, din cauza unor probleme la picior.

Palmaresul lui Rafael Nadal, cel mai mare jucător din istoria tenisului

  • 22 de trofee de Grand Slam 
  • 14 titluri la Roland Garros 
  • 92 de turnee cucerite la simplu 
  • 11 turnee cucerite la dublu 
  • 5 victorii cu Spania în Cupa Davis 
  • Aur olimpic în proba de simplu (2008) 
  • Aur olimpic în proba de dublu (2016)

FINAL » Rafael Nadal - Casper Ruud 6-3, 6-3, 6-0

6-0, Break, set, meci și trofeu pentru Rafael Nadal!
5-0, Game Nadal: Rafa e la un game de al 14-lea trofeu la Roland Garros!
4-0, Break Nadal: Casper Ruud comite eroare, după eroare. Punctul decisiv a fost un voleu simplu în fileu.
3-0, Game Nadal: Spaniolul este într-un control total. 
2-0, Break Nadal: Rafa se desprinde și în setul cu numărul 3. Forehand-ul lui Casper împrăștie loviturile de dreapta în afara terenului cu o ușurință dezarmantă.
1-0, Game Nadal: Ruud continuă să greșească total necaracteristic.
A început setul 3!

6-3, Break și set Nadal: Ruud cedează sub presiune, în fața defensivei impecabile a lui Rafa.
5-3, Game Nadal: Multiplul campion de la Roland Garros este într-un control total.
4-3, Break Nadal: Rafa preia conducerea și în setul secund. 
2-3, Break Nadal: Rafa forțează și recuperează jocul pierdut pe propriul serviciu. 
1-3, Break Ruud: Casper câștigă la 0 pe serviciul lui Rafa. Ibericul a comis o dublă greșeală în punctul decisiv. 
1-1, Game Nadal: Ruud se mișcă din ce în ce mai bine, ajunge la o „scurtă” a lui Rafa, dar insuficient pentru a forța un break.
0-1, Game Ruud: Norvegianul salvaeză două mingi de break.
A început setul secund!

6-3, Game și set Nadal: Condus cu 15-30, Rafa profită de erorile norvegianului și câștigă setul inaugural. 
5-3: Ruud servește bine și rămâne în set.
4-2: Nadal se păstrează în față. A pus din nou presiune pe serviciul lui Ruud, dar norvegianul a fost sigur pe el și a câștigat pentru prima dată un game în care a servit

+18 FOTO

3-1: Nadal se menține în față, cu un avantaj de două game-uri. La 2-0, Ruud a făcut break, dar a ratat șansa de a egala scorul, pierzându-și imediat game-ul de serviciu

2-0: Nadal începe tare meciul. Și-a câștigat rapid game-ul de serviciu și a făcut break, profitând de pasivitatea lui Ruud

Mai multe știri din tenis: 

Ce înseamnă mesajul de pe tricoul femeii care s-a legat de fileu: „În felul ăsta, Roland Garros nu va mai exista!”

Campioana de la Roland Garros n-a uitat de războiul din Ucraina: „Vreau să spun ceva” » Toată arena a început să aplaude!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (22)
DaniElla
DaniElla  •  06 Iunie 2022, 23:40

A fost, cred eu, cel mai plictisitor turneu pe care l-am vazut! Sa fiu clara: sunt vaccinata cu a treia doza si, la inceputul anului, le-am dat dreptate australienilor, chiar daca Nole este si va fi preferatul meu. Dar parca prea s-au aliniat astrele pentru Nadal, nu credeti? OK, in Australia nu, in USA nu...asa ca Nole avea, inainte de RG, doar cateva meciuri jucate, si acelea in turnee de categorie inferioara. Asa ca am asistat (ma rog, cine a putut, pentru ca eu am inchis) la o finala cu rezultat previzibil: un pitecantropaur l-a invins pe un neica-nimeni!

MaxiP
MaxiP  •  06 Iunie 2022, 11:13
Postat de zorrozabal pe 06 Iunie 2022, 05:45

Holgher Rune-tânarul danez-„a stricat tabloul”- eliminându-l pe Medvedev și bineințeles Rafael Nadal-eliminându-l pe Djokovic!Zici ca nu trebuia„scos”Medvedev ca favorit doi?La Wimbledon s-„rezolvat”!L-au scos...de tot!Decizie previzibila(cota la pariuri 1,01)și la US Open!

Rune n-a rezolvat niciun tablou, Medvedev nu era printre favoriți, dar ocupa poziția de cap de serie nr 2. Și Rune nu l-a scos pe Medvedev, l-a scos pe Tsitsipas, care părea cam favoritul jumătății de tablou. Medvedev nu ar fi fost printre favoriți nici pe iarba, e jucător de hard și cam atât. Iar Nadal nu a stricat nimic, el era favoritul principal. A fost puțin aiurea ca a jucat cu Djokovic prea repede.

zorrozabal
zorrozabal  •  06 Iunie 2022, 05:45
Postat de MaxiP pe 05 Iunie 2022, 18:56

Categoric jumătățile de tablou au fost total inechitabil, dar asta nu a depins de organizare. Clasamentul mondial nu a coincis cu cei mai clari favoriți din acest turneu, primii 3 favoriți au căzut pe aceeași parte de tablou. Era altfel poate dacă nu eșua Tsitsipas. Se poate pune în discuție, ce-i drept, ca la marile slamuri sa nu se ia în calcul doar clasamentul mondial în vederea stabilirii capilor de serie, ci și rezultatele pe suprafața pe care se joaca, sau turneele premergătoare marelui șlam, care ar putea fi introduse într-o serie pre mare șlam, ceea ce și reprezinta pana la urma. Din câte știu se făcea ceva de genul înainte de US Open și chiar și la Wimbledon se ținea cont și de alți factori și nu coincide neapărat locul în clasament cu ordinea între favoriți, dar parca nici nu se făceau nu știu ce diferențe. Adică dacă aveai un lider mondial clar, tot el era favorit principal. Nu-l scoteai pe Medvedev ca și favorit 2 nicicum la ce avans avea chit ca e clar ca nu era între primii 10 favoriți în realitate.

Holgher Rune-tânarul danez-„a stricat tabloul”- eliminându-l pe Medvedev și bineințeles Rafael Nadal-eliminându-l pe Djokovic!Zici ca nu trebuia„scos”Medvedev ca favorit doi?La Wimbledon s-„rezolvat”!L-au scos...de tot!Decizie previzibila(cota la pariuri 1,01)și la US Open!

Vezi toate comentariile (22)
Comentează