SPORTURI  »  TENIS  »  MIHAELA BUZĂRNESCU

Secretele "exploziei" Mihaelei Buzărnescu: "Povestea ei dă speranță jucătoarelor mai în vârstă"

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 14 noiembrie 2018 19:27

Unul dintre antrenorii Mihaelei Buzărnescu, locul 24 WTA, poloneza Justyna Jegiolka, vorbește despre sezonul de explozie al româncei.

Sezonul 2018 impresionant al româncei a adus-o foarte sus în atenția lumii tenisului. Pe scurt, a atins locul 20 mondial la simplu și 28 la dublu, a cucerit primele ei titluri WTA, San Jose la simplu, Strasbourg la dublu, împreună cu Raluca Olaru, a disputat alte finale și a avansat în săptămâna a doua la un turneu de Mare Șlem, optimi de finală la Roland Garros. A fost nominalizată de WTA la titlul de Newcomer of the Year, pe care l-a pierdut însă în favoarea Arinei Sabalenka.

Ceea ce a reușit însă, într-un timp atât de scurt, la 30 de ani, și venind după o accidentare la genunchi care a ținut-o 2 ani și jumătate departe de tenis, are o explicație simplă, naturală în opinia Justynei Jegiolka, unul dintre antrenorii ei.

Este vorba despre curaj, muncă dură și determinare. "Mihaela a avut mereu un potențial enorm", a explicat fosta jucătoare poloneză pentru site-ul WTCA. "A fost o junioară foarte bună, dar accidentările i-au pus la un moment dat cariera pe hold. Ultimul an și jumătate a fost grozav pentru ea. În fine, sacrificiul a adus rezultate, iar povestea ei dă speranță jucătoarelor mai în vârstă. Cred că e ceva extraordinar!".

Două titluri împreună

Jegiolka, 27 de ani, născută la Opole și fost numărul 298 WTA la simplu și 191 la dublu, a însoțit-o pe Buzărnescu la unele turnee încă de anul trecut. A fost, de exemplu, alături de ea la Linz, în octombrie 2017, când românca atingea prima ei semifinală WTA. Cele două au jucat dublu în circuitul ITF, câștigând în 2015 titlurile de la Saguenay (Canada, premii totale de 50.000 de dolari) și Zawada (Polonia, 25.000 $) și ajungând în finală sezonul trecut la Woking (Marea Britanie, 25.000 $). Apoi, a putut s-o acompanieze și s-o sfătuiască și în alte concursuri, inclusiv la San Jose, unde a cucerit primul ei titlu WTA.

Poloneza a făcut astfel tranziția spre profesia de antrenor, după ce a decis să-și încheie cariera de jucătoare. Și, alături de Mihaela, a aflat lucruri interesante despre propriul stil de a antrena. "Cred că fiecare jucătoare este diferită", spune ea. "Cel mai important lucru, trebuie să te adaptezi jucătorului tău, dar contează și să te înțelegi bine cu el și în afara terenului. Din punctul de vedere tactic, analizez cum vor juca adversarele Mihaelei contra ei astfel încât ea să știe la ce să se aștepte și să-și poată formula propriul plan de joc"

Amintiri de la San Jose

"A fost extraordinar să o urmăresc și să fiu parte din acea realizare", spune Jegiolka. "Fusese deja aproape de cucerirea unui titlu, știam că dacă va continua să joace la un nivel ridicat, nu era o chestiune de dacă, ci de când se va întâmpla. Sunt fericită, a fost o supersăptămână pentru noi la San Jose. Ea a jucat un tenis incredibil, a meritat să câștige după atât de mulți ani de muncă grea în turnee ITF. A luptat cu accidentarea pentru a reveni și a câștiga un titlu Premier. E cu adevărat o poveste grozavă".

Tata e principalul

Chiar dacă nu e antrenorul ei principal, Jegiolka se simte norocoasă să poată colabora cu o sportivă precum românca. "Antrenorul ei de bază va fi mereu tatăl ei", spune poloneza. "Eu fac parte din echipă și călătoresc cu ea din când în când. Ceea ce admir cel mai mult este faptul că e o persoană extrem de ambițioasă. Nu e niciodată o problemă să o motivezi pe teren", adaugă.

Zece zile în Franța

În cele câteva săptămâni rămase până la finalul anului, Mihaela caută să adune meciuri. Pentru a reintra în ritmul foarte bun în care se afla înainte de teribila accidentare la gleznă, petrecută în turneul de la Montreal, în luna august. Acum, se află în Franța, unde va disputa întâlniri pe echipe, alături de cei de la Saint-Die des Vosges.

24 e locul în clasamentul WTA pe care îl ocupă săptămâna aceasta Mihaela Buzărnescu, a doua româncă după liderul mondial, Simona Halep

 

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează