SPORTURI  »  TENIS  »  DOPAJ

Cum s-au apărat doi sportivi din Kenya acuzați de același lucru ca Simona Halep

Rhonex Kipruto la finalul unei curse FOTO Imago Images
Rhonex Kipruto la finalul unei curse FOTO Imago Images

Articol de - Publicat sambata, 20 mai 2023 14:26 / Actualizat sambata, 20 mai 2023 15:19

Atleții Rhonex Kipruto, medaliat cu bronz la CM 2019 în proba de 10.000 m, și Norah Jeruto, campioană mondială en titre la 3.000 m obstacole, au fost acuzați de același lucru ca Simona Halep, ei invocând diverse motive pentru valorile anormale din profilul lor sangvin

Cel mai recent caz al unui sportiv care a fost anchetat pentru neregularități în pașaportul biologic este cel al atletului kenyan Rhonex Kipruto, deținător al recordului mondial pe distanța de 10.000 de metri și medaliat cu bronz în 2019 la CM în această probă. 

Alegătorul în vârstă de 23 de ani a fost suspendat provizoriu de Agenția de Integritate a Atletismului pentru „utilizarea de substanțe sau metode interzise” în baza unor inconsistențe în pașaportul biologic în iulie 2018 și martie 2022. Dacă va fi găsit vinovat, acesta risca o perioadă de suspendare de patru ani.

„Nu trișez, nu mă dopez”

Kipruto, care a alergat cei 10,000 în 26:24 la Valencia în 2020 a negat acuzațiile și a comunicat că este oricând dispus să se supună unor analize complexe ale profilului său sangvin sub supraveghere. „Nu trișez și nu mă dopez. Adevărul este de partea mea. Asta este tot ce pot să spun”.

Davor Savija, managerul atletului, a spus că deja s-au cheltuit cheltuit 30.000 de dolari încercând să demonstreze nevinovăția clientului său.

El a afirmat că alți experți independenți cred că există alte cauze pentru care profilul sangvin al lui Rhonex Kipruto a fost schimbat, cum ar fi perioadele de descărcare după antrenamente intense, afecțiuni infecțioase sau consumul excesiv de alcool. El a afirmat și că în 2020 și 2019 nu au existat date care să conducă la suspiciuni.

Compania de management a sportivului a protestat și a transmis că sportivul său este „public persecutat fără a exista dovezi directe”, dar a afirmat și că Rhonex Kipruto a fost informat din 2018 că există anumite probleme cu valorile sale sangvine.

Antrenorul Colm O’Connell a garantat și el pentru nevinovăția sportivului său. „Știu că Rhonex e un tip cinstit și mă doare să-l văd suferind acum. Strategia noastră este să ne antrenăm din greu pentru că doar așa ajungem la rezultate. 

Am spus de nenumărate ori că sunt pentru combaterea dopajului pentru a-i proteja sportivii curați, așa cum este și Rhonex”, a spus acesta pentru The Guardian.

Ce reprezintă „pașaportul biologic” al sportivilor » Halep, pusă în gardă: „Dezvăluie indirect efectele dopajului”
SIMONA HALEP
Ce reprezintă „pașaportul biologic” al sportivilor » Halep, pusă în gardă: „Dezvăluie indirect efectele dopajului”

„Sunt mulți experți care nu sunt de acord cu pașaportul biologic”

În acest moment Agenția de Integritate a Atletismului investighează două cazuri de iregularități în pașaportul biologic din cele 18 pe care le are pe rol.

Norah Jeruto, campioană mondială en titre de la 3.000 metri obstacole, a fost suspendată provizoriu în luna aprilie a acestui an. Născută în Kenya, în vârstă de 27 de ani,  aceasta a reprezentat Kazahstan la ediția din 2022 a Campionatelor Mondiale.

Cum s-au apărat doi sportivi din Kenya acuzați de același lucru ca Simona Halep
Norah Jeruto în acțiune FOTO Imago Images

Gianni Demadonna, agentul sportivei, a dezvăluit că aceasta a fost informată în august 2022 că valorile hematocritului și hemoglobinei indicau faptul că se dopează prin transfuzii sau cu EPO. 

Ea a fost chemată să dea anumite explicații. „A negat, spunând că suferă de ulcer”. Interesant este că, deși, a fost anunțată în 2022, valorile la care se făcea referire erau din 2020. 

Mi-a explicat atunci că a stat 40-45 de zile în Kazahstan, nu s-a antrenat, era iarnă și de aceea a avut parametrii scăzuți pentru că nu s-a antrenat timp de 40-45 de zile. În septembrie aceștia au crescut destul de mult”, a explicat Demadonna pentru LetsRun.com.

Simona Halep, reacție vehementă după noile acuzații: „E hărțuire! Vor să mă găsească vinovată de ceva ce nu am făcut niciodată”
WTA
Simona Halep, reacție vehementă după noile acuzații: „E hărțuire! Vor să mă găsească vinovată de ceva ce nu am făcut niciodată”

El a dezvăluit și că analizele de sânge au fost în același interval în 2021 și 2022 și nu înțelege de ce Agenția de Integritate a Atletismului a așteptat până în 2022 să ceară explicații. 

„Sunt foarte nefericit, nu pot spune nimic despre ea, iar chestia asta cu pașportul biologic e diferită de un test pozitiv. Sunt mulți experți care nu sunt de acord cu el, chiar doctori... Știu că atunci când sunt fluctuații de jos în sus și invers e clar că cineva utilizează EPO. 

Dar pot fi cazuri în care corpul unei femei sau al unui bărbat reacționează diferit. Nu vreau să o apăr, dar asta e”, a subliniat Gianni Demadonna.

Citește și: 

Prima jucătoare de tenis care o susține pe Simona Halep » Ce mesaje a primit după noul scandal de dopaj

Patrick Mouratoglou, despre noile acuzații aduse Simonei Halep: „S-au depășit limitele acceptabile”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (3)
267890
267890  •  21 Mai 2023, 08:27
Postat de elgabri pe 20 Mai 2023, 18:13

Nu mai comparati mere cu pere !!

Ba nu, Halep e o mare alergătoare. Cu tenisul stă cam prost.

johny2003
johny2003  •  20 Mai 2023, 21:57
Postat de elgabri pe 20 Mai 2023, 18:13

Nu mai comparati mere cu pere !!

E ca si cum ai compara Div A cu "doar Div B!" ))))

elgabri
elgabri  •  20 Mai 2023, 18:13

Nu mai comparati mere cu pere !!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează