SPORTURI  »  TENIS  »  FRENCH OPEN

Simona Halep, favorita numărul 1 la un Roland Garros complet diferit! La ce trebuie să se aștepte sportiva noastră

Simona Halep pe zgura pariziană în 2019, atunci când a ajuns până în sferturi de finală // FOTO Guliver/GettyImages +30   FOTO
Simona Halep pe zgura pariziană în 2019, atunci când a ajuns până în sferturi de finală // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 23 septembrie 2020 08:51 / Actualizat miercuri, 23 septembrie 2020 09:20

Simona Halep (28 de ani, 2 WTA) se află din nou în postura de a fi principala favorită la Roland Garros, una prin care a mai trecut și în 2018, atunci când s-a impus, însă acum coordonatele sunt altele.

Simona Halep a câștigat turneul de la Roma, iar semnele din jocul româncei sunt mai mult decât încurajatoare. Fostul lider mondial și-a regăsit ritmul de competiție și metoda de a stăpâni emoțiile. Dacă e să credem în coincidențe, în ultimii ani, atunci când a jucat în ultimul act în capitala Italiei a făcut-o și la Paris. În 2017 a fost învinsă de Jelena Ostapenko, iar în 2018 a câștigat primul său trofeu de Mare Șlem, trecând în finală de Sloane Stephens.

  • Simona Halep este marea favorită de la Roland Garros, cu o cotă de 5,50. Principala rivală, Serena Williams, e cotată cu 10,00.

Variabilele lui 2020

Însă coordonatele acestei ediții ale Roland Garros-ului, 27 septembrie-11 octombrie, diferă de precedentele. Se dispută toamna, multe jucătoare nu și-au regăsit cadența, normele sanitare sunt stricte, se trece la mingi Wilson, fanii vor fi în număr mic, iar acestea sunt doar câteva dintre aspectele diferite.

Simona Halep este cea mai în formă jucătoare, iar victoriile de la Roma o vor ajuta. Ea a dezvăluit că își va lua două zile de pauză după triumful din Italia și apoi va începe adaptarea la zgura de la Paris. Din păcate, în acest an, antrenamentele nu se vor desfășura în complexul de la Porte d'Auteuil decât în ziua în care va avea meciuri, celelalte vor fi într-unul apropiat. În plus, arena Philipphe Chatrier s-a schimbat complet față de anii precedenți, după ce a primit un acoperiș.

Halep a învins-o pe Pliskova și a cucerit trofeul de la Roma. Sursă foto: Guliver/Getty Images
Halep a învins-o pe Pliskova și a cucerit trofeul de la Roma. Sursă foto: Guliver/Getty Images
Halep a învins-o pe Pliskova și a cucerit trofeul de la Roma. Sursă foto: Guliver/Getty Images
Halep a învins-o pe Pliskova și a cucerit trofeul de la Roma. Sursă foto: Guliver/Getty Images
Halep a învins-o pe Pliskova și a cucerit trofeul de la Roma. Sursă foto: Guliver/Getty Images
+26 FOTO

Destule necunoscute

E de luat în calcul și ce se va întâmpla cu vremea, mai ales că se anunță că prima săptămână a turneului va fi una ploioasă. Nu e ca și cum Simona Halep nu a mai trecut prin astfel de situații, în 2018, când a câștigat, românca a debutat abia miercuri și a avut de jucat multe meciuri într-un timp scurt, însă fiecare din aceste aspecte îi poate influența evoluția. 

„Nu știu cum e să joci un turneu de Mare Șlem într-o bulă sanitară, presupun ca va fi asemănător cu ce s-a întâmplat la Praga și Roma”, a spus Simona Halep într-un interviu pentru WTA Insider.

Organizatorii de la Roma, acuzați de sexism: „În iad cu ei!” » Diferența dintre premiul acordat Simonei Halep și cel câștigat de Djokovic

3 trofeecucerit Simona Halep în acest sezon trunchiat de coronavirus: Dubai, Praga și Roma

„O luptă”, descrie Halep turneul

Va fi cap se serie 1 la o competiție de Mare Șlem pentru a șasea oară. La Roland Garros a mai avut acest privilegiu în 2018, când s-a impus. „Sunt obișnuită cu presiunea. Am fost lider mondial și am intrat în turneele de Grand Slam, cred că atunci era mai mare. Nu o să mă gândesc că sunt prima pe grilă și că mulți mă văd drept favorită principală. O astfel de competiție e o luptă și multe jucătoare își doresc trofeul. O să mă concentrez pe jocul meu și nu o să mă stresez în privința rezultatului”, a mai spus Halep pentru WTA Insider. 

Și tabloul este unul dintre aspectele importante, tragerea la sorți urmând a avea loc joi seară. Ca de fiecare dată înainte unui turneu când așteptările sunt undeva la cer, Simona rostește o frază devenită mantră. „Trebuie să fiu calmă, să mă bucur de experiență și să dau tot ce am mai bun când intru pe teren. Acesta este principalul meu scop”.

Alți factori de luat în calcul sunt prospețimea mentală și foamea de tenis pe care Simona Halep le-a acumulat în cele șase luni de pauză. Dacă în trecut ajungea la Roland Garros cu trei luni jucate pe hard, plus două turnee grele pe zgură disputate la interval mic de timp, Madrid și Roma, acum românca se prezintă după două competiții, Praga și Roma, desfășurate la distanță de o lună.

Simona Halep: „Am muncit din greu”

Poate fi și o provocare pentru că până acum nu a mai jucat două turnee consecutive într-un interval de timp atât de scurt, însă românca spune că în cele șase luni de pauză s-a antrenat foarte mult fizic, iar acest lucru nu este o problemă. Un indicator este și faptul că a jucat la ambele turnee meciuri lungi, în plus nu a avut gleznele bandajate și spune că e într-o formă fizică excelentă. 

2 înfrângeria suferit Simona Halep în 2020, ambele la începutul sezonului, la Adelaide și la Australian Open

„Darren şi Arti m-au ajutat cu partea de pregătire fizică în aceste 6 luni, deci e bine. Am fost foarte strictă cu programul, am muncit din greu şi m-am dezvoltat foarte mult pe partea fizică acasă. De aceea pot alerga, mă simt în formă la fiecare meci, iar picioarele mele sunt din ce în ce mai puternice, ceea ce îmi dă încredere”, a explicat Halep.

Lunile petrecute acasă au ajutat-o pe Simona. „Sunt într-un loc în care îmi doream de mult să ajung. Mi-am dat seama că vreau să fiu pe terenul de tenis, nimeni nu mă împinge să joc. Iubesc tenisul și toate stările pe care mi la aduce, unele care mi-au lipsit în perioada de pauză și pe care mi le-am dorit, de aceea acum știu să le înfrunt mai bine”, a spus Halep pentru WTA Insider. 

Rămâne de văzut cum vor sta lucrurile într-un turneu de Mare Șlem, ultima competiție de acest gen pentru Simona Halep a fost Australian Open 2020, unde a mers până în semifinale, însă Roland Garros e un loc special, acolo unde în ultimii patru ani a ajuns mereu în săptămână a doua.

Am jucat mult pe zgură și sunt încrezătoare și fericită că am șansa de a juca încă un turneu de Mare Șlem în acest an. Nu o să mă las afectată de vreme, o să merg mulțumită, cu gânduri pozitive după acest turneu și zâmbind

E doar un alt turneu, nu o să pun presiune acum pe mine, am evoluat foarte bine în acest an, am deja trei trofee - Simona Halep

Capacitatea Simonei de a se adapta la orice fel de condiții este incredibilă. Mereu am avut vreme capricioasă la Paris, dar nu te poți lupta cu ea, ci să găsești calea să o folosești în avantajul tău pentru a câștiga - Artemon Apostu-Efremov, antrenor Simona Halep

Simona Halep la Roland Garros

Turul 12010, 2012, 2013
Turul 22011, 2015
Optimi de finală2016
Sferturi de finală 2019
Finală 2014, 2017
Câștigătoare2018

37 de partidea disputat Simona Halep pe zgura de la Paris, câștigând 28 și pierzând 9

2010este anul în care a debutat Simona Halep pe tabloul de la Roland Garros

Mai multe știri din tenis:

An încheiat! Bianca Andreescu s-a retras și de la Roland Garros » Candianca nu a disputat niciun meci oficial în 2020!

Roland Garros 2020. Vești bune de la Paris: 3 românce s-au calificat mai departe în calificări » Mihaela Buzărnescu, înfrângere categorică

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
bodrin
bodrin  •  23 Septembrie 2020, 15:21

Nu numai sportiva noastră ...

reteleanu
reteleanu  •  23 Septembrie 2020, 11:08

simona nu mai pierde in 2020.

adi_stelistul
adi_stelistul  •  23 Septembrie 2020, 09:42

La pariuri, ordinea e putin diferita: in spatele Simonei, a carei cota a cazut dupa Roma (a ajuns la 2.5-3), e Muguruza (cam cu 8), apoi un grup de 3 competitoare, Bertens, Williams si Azarenka, fiecare cu cota 10. https://www.oddschecker.com/tennis/french-open/womens/womens-french-open/winner?selectionName=simona-halep

Vezi toate comentariile (3)
Comentează