SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

Simona Halep, în vârful listei la Roland Garros! E favorită clară la titlu la toate casele de pariuri

Simona Halep a arătat o creștere vizibilă în joc la Roma Foto Guliver/GettyImages
Simona Halep a arătat o creștere vizibilă în joc la Roma Foto Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 23 septembrie 2020 21:04 / Actualizat joi, 24 septembrie 2020 14:28

Rezultatele din 2020 și trecutul sclipitor pe zgură o transformă pe Simona Halep pentru bookmakeri în principala pretendentă la coroana pariziană. Cine sunt celelalte candidate?

Mai sunt doar câteva zile până la startul celui mai mare turneu pe zgură din calendar - începe duminică, 27 septembrie, și lucrurile sunt total diferite decât în sezoanele trecute din cauza pandemiei cu noul coronavirus, care a dus la oprirea circuitului WTA pentru luni bune, din martie până la începutul lunii august, iar perioada din calendar a suprafeței roșii a migrat din aprilie-iunie în august-octombrie. 

În acest context, cum pot fi evaluate șansele pentru Roland Garros? Cine sunt favoritele? De obicei, turneele premergătoare ofereau o imagine complexă, dar clară a celor care sunt în formă bună – indiferent dacă ele ajungeau sau nu să confirme pe zgura de la Porte d’Auteuil. 

Sezonul aproape perfect

Un exemplu clar în acest sens e sezonul 2017, când Simona Halep a făcut un pas ferm în fața celorlalte prin titlul cucerit la Madrid, finala de la Roma și semifinala de la Stuttgart. Nimeni nu a mai reușit atunci un parcurs atât de solid și de strălucitor. Iar românca a atins finala de la Paris, pierzând-o însă.

Un an mai târziu, în 2018, când a triumfat la Roland Garros pentru primul titlu major al carierei, nu a mai avut chiar aceleași rezultate, însă a păstrat un nivel promițător de consistență, cu finală la Roma plus "sferturi" la Madrid și Stuttgart. Iar anul trecut, cu finală la Madrid și eliminare rapidă în capitala Italiei, tot a urcat între primele 8 la Paris. 

Neînvinsă pe zgură

În atipicul 2020, din nou Simona este cea care are un avans în comparație cu alte candidate la succesul parizian. A câștigat la Praga și Roma și a trecut prin experiențe diferite, care i-au completat imaginea actuală. A avut și meciuri bune, și meciuri în care a trebuit să apeleze la resurse de experiență și ambiție. Au fost partide scurte, dar și altele solicitante, fizic și mintal. A întâlnit adversare din toate zonele clasamentului, de la locul 174 până la 4, foarte tinere sau experimentate, pasionate de zgură sau mai puțin. S-a impus în fața tuturor. 

Ea s-a creionat și în 2020 drept favorită principală la Roland Garros. Rămâne de văzut cine i se alătură pe o listă scurtă a pretendentelor.

Topul favoritelor la casele de pariuri

JucătoareCotă
1. Simona Halep 3,75
2. Garbine Muguruza8
3. Serena Williams11
4. Victoria Azarenka11
5. Kiki Bertens13
6. Elina Svitolina15
7. Karolina Pliskova17
8. Elise Mertens19

Garbine Muguruza - 15 WTA

Spaniola are argumente puternice în palmares, titlul cucerit în 2016 la Paris, o semifinală în 2018 și alte două sferturi de finală. Rătăcită pe harta tenisului timp de un an și jumătate, Muguruza a redevenit o adversară periculoasă, mai ales pe scenele mari, odată cu finala la Melbourne de anul acesta. Parcursul de la Roma, semifinale, învinsă de Halep, vine în sprijinul ideii unei eventuale performanțe importante la Roland Garros.

Simona Halep, în vârful listei la Roland Garros! E favorită clară la titlu la toate casele de pariuri
Garbine Muguruza și zgura de la Roma Foto Guliver/GettyImages

Serena Williams - 9 WTA

Nu a jucat niciun meci pe zgură în 2020, doar s-a antrenat la academia lui Patrick Mouratoglu de lângă Nisa, începând după US Open. A lăsat o urmă de dubiu asupra participării în turneul francez, aducând în discuție restricțiile de cazare și problemele ei de sănătate. Chiar și în acest context, americanca nu poate fi scoasă de pe lista favoritelor.

Victoria Azarenka - 14 WTA

Finala de la US Open o propulsează pe bielorusă în cercul de lumină, mai ales că venind de la New York, aproape fără odihnă, a ajuns în "sferturi" la Roma. Zgura de la Paris i-a oferit doar o semifinală în 2013 și două sferturi de finală, însă, la fel ca în cazul Serenei, atunci când este o formă, e așezată între pretendente la titlu.

Kiki Bertens - 8 WTA

A fost catalogată ani la rând drept o jucătoare de zgură, semifinala pariziană din 2016 confirmându-i valoarea pe această suprafață, apoi titlul Premier Mandatory de la Madrid 2019 a transformat-o în mare favorită la Roland Garros. Săptămâna aceasta joacă la Strasbourg, încercând să recupereze senzațiile bune pe praful cărămiziu.

Elina Svitolina - 5 WTA

Două "sferturi" la Roland Garros, 2015 și 2017, și două titluri la Roma, 2017, 2018, plus un joc adaptabil pe orice suprafață. Ucraineanca s-a oprit anul acesta în sferturi de finală în capitala Romei, dar a fost primul ei turneu de anul acesta pe suprafața roșie, iar acum încearcă să-și rafineze forma la Strasbourg.

Karolina Pliskova - 4 WTA

Simona Halep, în vârful listei la Roland Garros! E favorită clară la titlu la toate casele de pariuri
Karolina Pliskova în acțiune la Roma 2020 Foto Guliver/GettyImages

Anul acesta s-a calificat din nou în finala de la Roma, unde era deținătoarea titlului, dar a abandonat, accidentată. Are în palmares titlul de la Stuttgart 2018 și o semifinală la Paris 2017. Cehoaica își poate folosi pe zgură atuurile, între care serviciul și dreapta sunt probabil cele mai importante, dezavantajul ei este acela că nu a răzbit prea departe în turnee majore.

Elise Mertens - 20 WTA

Belgianca are în vitrină două trofee cucerite pe zgură, însă în turnee mici, de categorie International, și alte două finale. A ajuns în "sferturi" la Roma anul acesta și a pierdut finala de la Praga în fața Simonei Halep, ceea ce arată o formă suficient de ridicată pentru a-i oferi unele șanse la Roland Garros.

„Am jucat mult pe zgură și sunt încrezătoare și fericită că am șansa de a juca încă un turneu de Mare Șlem în acest an. O să merg mulțumită, cu gânduri pozitive după acest turneu și zâmbind. Nu o să pun presiune acum pe mine, am evoluat foarte bine în acest an, am deja trei trofee" - Simona Halep

Titluri WTA pe zgură în 2020

WTA International 
PalermoFiona Ferro
PragaSimona Halep
IstanbulPatricia Țig
Premier 5 
RomaSimona Halep

Citește și alte știri din tenis   

Simona Halep, favorita numărul 1 la un Roland Garros complet diferit! La ce trebuie să se aștepte sportiva noastră

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
traian_v
traian_v  •  24 Septembrie 2020, 14:41

Halep iese din turul 1 oricum. Poate trece in turul 2.

604245039744827
Luminita Dudescu  •  24 Septembrie 2020, 08:36

Mai lasati o in pace....toate sunt favorite....si toate sunt bune nu numai Halep.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează